Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Mozzarella; ambachtelijke kleinschaligheid

Ik ben gek op mozzarella. Als ik in Italie aankom wordt mijn op dat moment nog zeer witte en immer ronde buik dan ook graag vergeleken met deze goddelijke kaas. Ondertussen is mijn buik aanzienlijk bruiner geworden. Helaas ook ronder; met dank aan de onovertroffen Italiaanse keuken.

Mozzarella is een heel jonge kaas, gemaakt van buffelmelk, die binnen 24 uur na fabricage gegeten moet worden. De meeste Italianen laten het echter niet zover komen. In veel gevallen wordt direct na aanschaf in een caseificio (mozzarella winkel) de mozzarella uit de hand genuttigd. En uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat dit de ultieme smaakervaring geeft.

Campania is de provincie van de mozzarella. Als je door Campania rijdt valt je op hoeveel caseificio's er eigenlijk zijn. Tegengesteld aan Nederland, waar cooperaties en schaalvergroting tot massaproduktie en verschraling van het aanbod hebben geleid is in Campania kleinschaligheid troef. Iedere boerderij heeft zijn eigen caseificio, met elk een eigen smaak. Een oneindige variatie. Ambachtelijkheid en eigenheid zijn in Campania nog volledig bewaard gebleven.

En dat beperkt zich niet tot mozzarella. Kleinschaligheid toont zich ook bij de verkoop van vooral tomaten maar ook andere groenten, fruit, schelpdieren en vis. De wegen van Campania zijn werkelijk bezaaid met verkooppunten van allerlei heerlijke waren. Eenvoudigweg teveel om weerstand aan te kunnen bieden.

Natuurlijk kan je al deze voedingswaren ook in supermarkten kopen. Gemak dient tenslotte ook de Italiaanse mens. Maar in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Europa lijkt hier de opmars van de Carrefours, Auchans, Conads, Panorama's en andere supermarktketens niet (volledig) ten koste te zijn gegaan van de kleine middenstander. Er is dus nog hoop!

Even een heel simpel maar buitengewoon lekker recept (overigens uitsluitend in Campania te nuttigen!). Men neme mozzarella, tomaten, verse basilicum, goede (!) olijfolie en eventueel gemalen verse peper. Snij de mozzarella en de tomaten in plakken. Leg ze om en om op een schaal. Giet er olijfolie overheen (niet te truttig). Scheur de basilicum blaadjes in stukken en verdeel ze over de mozzarella en tomaat. Naar smaak eventueel peper erover strooien. Insalata caprese. Bon appetito. En serieus, echt niet in Nederland proberen. Tenzij je absoluut geen smaakpapillen hebt.

Heeft dit alles iets met online recruitment te maken? Nee, helemaal niets! Ik ben tenslotte op vakantie.

Geplaatst in HR varia door Marc Drees op 10 augustus 2007

Reacties op Mozzarella; ambachtelijke kleinschaligheid

Thomas Schalken op 15 december 2015 16:45

Helaas Marc, deze jongen lust geen kaas. Maar als ik dit zo lees, moet ik het misschien toch nog maar eens een keer proberen.

Dennis op 15 december 2015 16:45

Nou Marc, het valt me echt tegen dat je dit niet hebt weten te vertalen in een online recruitment metafoor. Is een recruitment site niet eigenlijk als bolletje mozzarella: als je het snel in de supermarkt koopt, moet je niet verwachten dat je er beter van wordt....en uiteindelijk zijn het de tomaatjes en basilicum die het hem doen?

eh...misschien toch niet eigenlijk. Hoe dan ook, leuk stukje!

Arman Alavi op 15 december 2015 16:45

Voor mij als groot liefhebber van Italiaans eten, en met stip op nr. 1 de mozzarella, is het nu erg moeilijk geworden om niet naar de dichtbijzijndste winkel te rennen om een naar weing smakend rubberachtig stuk mozzarella te kopen.



Trouwens ik vind het ook lekker met een paar druppels citroensap erover heen!

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Persoonlijk zou ik het geheel liever op een stuk toast eten, dat geeft er ook een knapperige structuur aan. Zeker een lekker voorafje. Hoewel ik het in Nederland ook lekker vind hoor..:)

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@Arman: Eenmaal mozzarella in Campania geproefd en je wil nooit meer anders, geloof me! Uit de hand eten. Het is messy, met alle buffelmelk die over je handen loopt, maar je likt letterlijk en figuurlijk je vingers erbij af. Gegarandeerd! En dan koop je nooit meer rubber in Holland, wat meestal zelfs 'fior di latte' is, oftewel nep mozzarella van de ordinaire koe. Getver!

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@Chris: Op toast? Heb je dan echt geen manieren ;)



Doe dan gewoon prosciutto met mozzarella, ook heel lekker. Zonder toast graag ober!

Plaats zelf een reactie