Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Nationale Vacaturebank: mag het ook iets totaal anders zijn?

In mijn korte serie over de zoekstrategie van grote vacaturesites ga ik deze keer in op de kwaliteit van de zoekstrategie van Nationale Vacaturebank (NVB voor intimi). Vorige entries in deze serie staan hier en hier.
NVB is een commerciële vacaturesite en op dit moment nog onderdeel van VNU. Omdat VNU enige tijd geleden door raiders is gekocht zal het niet te lang duren voordat NVB nieuw onderdak heeft gevonden, ongetwijfeld voor een ongekend bedrag in Euro’s.

Direct zoeken op de homepage
In tegenstelling tot Werk.nl maakt NVB het zoeken naar banen makkelijk, met een aantal zoekcriteria op de homepage.

En nog beter, als ik een trefwoord ga invoeren biedt NVB een suggestie functie. Automatisch worden potentieel relevante functies getoond. Alleen jammer dat plotseling de knop “Zoek” is verdwenen.

Hierdoor druk ik automatisch op de enig overgebleven zoekbutton (die van Zoek op vacaturenummer) waardoor ik plotseling alle vacatures van NVB voor mijn neus krijg. Maar ik beschouw dit slechts als een schoonheidsfoutje van de relatief nieuwe NVB homepage (als het tenminste morgen opgelost is…).

Mag het misschien een pondje meer zijn?
Maar mijn goede humeur begint al snel te dalen als ik het resultaat van mijn zoekactie voor “account manager” zie. Meer dan 5.000 resultaten, zijn er werkelijk zoveel vacatures voor account manager in Nederland?

en.. mag ik voor jou bepalen wat een topbaan is?
En vreemd genoeg is het eerste resultaat een topbaan. Een topbaan? Ja, een topbaan. Niet voor mij, maar voor NVB, want voor deze vacature betaald een bedrijf geen € 169 maar € 498! Top voor NVB, volstrekt irrelevant voor mij.

 
en.. mag het ook iets totaal anders zijn?
En na die topbaan toont het zoekresultaat bij de eerste tien (niet gesponsorde) banen in totaal 5 banen die niets met account manager te maken hebben.

Als eerste wordt zelfs een vacature voor office manager getoond! En de nummers 3 en 4 zijn financieel administratieve vacatures. Lekker zooitje.

en.. mag het ook totaal ergens anders zijn?

Bij NVB is de kwaliteit van een zoekstrategie met trefwoorden duidelijk onder de maat; je krijgt volstrekt onvoorspelbare resultaten. Maar helaas is het met de vaste categorieën regio, functiegroep en opleidingsniveau niet al veel beter gesteld.

Vooral het selectiecriterium ‘Kies regio’ begrijp ik niet. Als ik bij voorbeeld regio Zuid-Holland kies, krijg ik vervolgens banen in Woerden, Amsterdam, regio Utrecht – Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Dublin of tot Amsterdam of Zwitserland of België aangeboden.  De geografische kennis van NVB is duidelijk onder de maat.

en.. mag het ook een totaal ander opleiding zijn?

Als ik bij “het selectiecriterium ‘Kies opleidingsniveau’ LBO kies (in mijn geval in combinatie met Commercieel/Verkoop) dan krijg ik als eerste normale vacature (dus niet zo’n Topbaan) een baan als Rayon Manager voor mijn neus, met als één van de functie-eisen: MBO / HBO werk- en denkniveau. Ik begin het spoor zo langzamerhand geheel bijster te raken.

Gelukkig lijkt selectiecriterium Functiegroep wel te werken. Maar bij gebrek aan andere betrouwbare selectiecriteria krijg ik zoveel banen over me heen dat ik geheel moedeloos wordt. Laat maar.

NVB: Zoeken? Wat is dat?
Na de beproeving bij Werk.nl is de zoekstrategie bij NVB een verademing. Geen keurslijf, lekker meteen zoeken.
Alleen met de relevantie van het zoekresultaat is het wel zeer droevig gesteld. Het lijkt erop dat NVB het motto ‘meer is beter’ hanteert, waar voor de banenzoeker slechts ‘minder maar relevant' geldt. Tenslotte wil ik graag relevante banen zien, en niet zoveel mogelijk banen. Om nog maar te zwijgen van die onzin van Topbanen.

Mocht een potentiële koper van NVB meelezen, eerst even die zoekstrategie verbeteren, anders koop je misschien wel een kat in de zak!

Volgende keer: Monsterboard.nl

* Plaatjes en links werken niet meer per 8-5-2015, red.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Marc Drees op 30 oktober 2006

Reacties op Nationale Vacaturebank: mag het ook iets totaal anders zijn?

paul op 15 december 2015 16:45

Beste Marc,Goed artikel! Ik vraag me ook oprecht af of de NVB wel een toegevoegde waarde heeft tov van een monsterboard. Vaak bevat het dezelfde vacatures en zoals uit jouw verhaal blijkt is het alleen maar erg lastig ze te vinden.

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@ Paul

In verband met een te verwachten overname zal er vast geen geld gestoken worden in de verbetering van de zoekstrategie bij NVB. En na een dergelijke overname zal een nieuwe partij ook niet direct behoefte hebben aan extra kosten voor een fundamentele verbetering van de zoekstrategie.Trouwens, bij het uitblijven van een overname zal er ook niet snel iets gebeuren.Een echte Catch22 situatie dus. Hoe je er ook naar kijkt, zowel werkgevers als banenzoekers hebben op dit moment op NVB niet veel te zoeken. Pardon, correctie: ze hebben er wel wat te zoeken, maar ze kunnen er helaas niets vinden!

Paul op 15 december 2015 16:45

@ Marc hahaha idd.De view die je geeft is voor bedrijven wel erg nuttig. Waarom?

De kandidaten worden schaarser en werven wordt duurder. Men gaat kijken naar kanalen die wel rendabel zijn en kanalen die dit niet zijn. hoeveel concrete resultaten. Op deze manier kom je er achter wat kostenmakers en kostendekkers zijn.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Mooie woordspeling. En inderdaad, interessant om deze berichten te lezen, ook als iemand die binnenkort misschien de arbeidsmarkt betreed. Of al betreden heeft.Ik vraag me toch af waar een dergelijke site zijn succes aan dankt. Aan het feit dat werkgevers of werknemers blindelings hun vacature of C.V. plaatsen? Of omdat er niets beters op de markt is? Of word dit alles op de een of andere manier toch geprefereerd boven een krantenartikel?

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@ Chris

Eind jaren negentig waren online vacaturesites 'the next cool thing'. Het was Internet, en dan stel je geen vragen.Ondertussen zijn vacaturesites 'mainstream' geworden en, al het reclamegeld van Monsterboard ten spijt, een beetje mottig.Het meest wrange is dat vacaturesites door hun eigen succes ten onder dreigen te gaan. Wie had tenslotte eind jaren negentig verwacht dat een Nederlandse vacaturesite anno 2006 meer dan 60.000 vacatures zou bevatten?Helaas hebben de meeste vacaturesites hun zoekstrategie in al die jaren niet wezenlijk verbeterd. Waardoor je als werkzoeker met veel teveel vacatures wordt geconfronteerd.Geen opwekkend verhaal helaas, zeker voor een startende werkzoekende.Doorzettingsvermogen is vereist, of je moet gewoon de Intermediair en/of de Volkskrant op zaterdag ter hand nemen. Misschien niet zo savvy, maar wel effectief. En het voordeel is dat je meestal wel online kan solliciteren. Nou nog een manier verzinnen om van die zwarte krantenvingers af te komen!Succes!

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Bedankt voor je antwoord, Marc! Een stukje HRM-geschiedenis dat ik heb gemist. De vacature sites zullen dus eerst onderuit gaan, of in ieder geval flink in populariteit afnemen, voordat ze verder gaan professionaliseren?Gelukkig is het vertrouwen in de arbeidsmarkt zelf flink gestegen. Dat bied al een wat vrolijker toekomstperspectief: (de link die werd aangehaald werkt helaas niet meer, verwijderd door de redactie per 05-09-16)

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@PaulAls we naar Amerika kijken zien we dat de algemene vacaturesites een 'beating' krijgen, zowel in de pers als door gebruikers (werkgevers en werkzoekenden). Dit ten faveure van niche sites, referral programma's, job fairs en andere kanalen.Niche sites lijken natuurlijk een oplossing voor het probleem van de grote vacaturesites, maar feitelijk zijn ze niet meer dan een lapmiddel. Tenslotte maken ze gebruik van dezelfde armoedige zoekfunctionaliteit als hun grote broers. En nichesites missen de marketing budgetten om echt een verschil te maken.Online referral programma's, ach, ook dat is een lapmiddel, gebaseerd op het onvermogen om kandidaten te vinden in CV databases.Alle huidige oplossingen hebben feitelijk dezelfde fundamentele tekortkoming. Bij een nieuwe baan gaat het, als bij een persoonlijke relatie, of de liefde van twee kanten komt. Dit betekent dat jij baan x wel fantastisch kan vinden, maar dat wil niet zeggen dat baan x jou wel net zo fantastisch vindt. En dat element wordt door geen van de huidige oplossingen ondersteund.En dus moet je zoeken tot je een ons weegt; of je nou een werkzoekende of een werkgever bent.

Guido Rusch op 15 december 2015 16:45

Hallo Marc,"Niche sites lijken natuurlijk een oplossing voor het probleem van de grote vacaturesites, maar feitelijk zijn ze niet meer dan een lapmiddel. Tenslotte maken ze gebruik van dezelfde armoedige zoekfunctionaliteit als hun grote broers. En nichesites missen de marketing budgetten om echt een verschil te maken."


Als ontwikkelaar van de 'niche site' Mimir wil ik hier graag een reactie op geven. Mimir maakt geen gebruik van de zoekfunctionaliteit van de Nationale Vacaturebank; de zoekmogelijkheden op Mimir zijn eenvoudiger en de zoektaal krachtiger:

Daarnaast zijn er zoveel vacaturebanken dat steeds meer mensen Google gaan gebruiken om te zoeken naar vacatures. Grote budgetten zijn steeds minder nodig om veel bezoekers naar een site te krijgen. Goed vindbaar zijn in Google steeds meer.

Paul op 15 december 2015 16:45

Wat zou een oplossing zijn in jouw ogen die wel zou werken>Ik bedoel dus een manier waarbij de liefde van twee kanten kan komen? Eigenlijk zit ik dan te denken aan een toepassing die enerzijds aantrekkelijker is en anderszijds veel dieper ingaat op de wensen van van werkgever en werknemer.Wat ik daarmee bedoel: er moeten online meer mogelijkheden zijn om meer van een baan of meer van een kandidaat te weten te komen>Zo kan je pas "echt verliefd"worden.Met de huidige jobboards kan je alleen maar een beetje flirten en met de huidige markt lijkt het meer op speeddaten.

Paul op 15 december 2015 16:45

@guido:Ik heb je quote even uit Italic moeten halen omdat er iets misging. Verder is er aan de reactie niets veranderd. Excuses voor het ongemak.

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@guido:Ik ben erg blij dat je een geavanceerde zoekfunctionaliteit hebt, maar het blijft een op trefwoord gebaseerd mechanisme. En daarmee van een inherent lage kwaliteit. Zoeken op account manager levert tenslotte geen accountmanager op...Overigens ben ik het helemaal met je eens dat de dominantie van Google het zinvol maakt om ook daar goed vindbaar te zijn.

Maar het kabaal van Monsterboard in de media maakt duidelijk dat zij niet uitsluitend op Google vertrouwen voor hun traffic.Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@ PaulWaar het om gaat, en waar Guido feitelijk op zijn eigen site ook naar verwijst met zijn matchpercentage (hoewel onduidelijk wat dat betekent als ik gewoon zoek) is matchen.Als werkzoekende heb ik bepaalde eisen en bepaalde kwaliteiten. Die dienen gespiegeld te kunnen worden op de eisen en kwaliteiten van vacatures. En voor mij, als werkzoekende, wil ik eigenlijk alleen die vacatures zien die zowel aan mijn eisen als kwaliteiten zo goed mogelijk tegemoet komen.Dat is dus iets fundamenteel anders dan zoeken, want daar ga je eigenlijk alleen maar uit van je eisen.

Guido Rusch op 15 december 2015 16:45

@ Marc

"Ik ben erg blij dat je een geavanceerde zoekfunctionaliteit hebt, maar het blijft een op trefwoord gebaseerd mechanisme. En daarmee van een inherent lage kwaliteit."

Inherent? De zoekresultaten op Mimir hebben juist een goede kwaliteit. Door de ondersteuning van wildcards, fuzzy-zoekopdrachten, nabijheidzoekopdrachten, het gebruik van boolean operatoren en een stemming algoritme ('beheren van servers' matcht met 'beheer van server'), kun je op Mimir eenvoudig de juiste vacatures en cv's vinden.

"Maar het kabaal van Monsterboard in de media maakt duidelijk dat zij niet uitsluitend op Google vertrouwen voor hun traffic."

Monsterboard maakt anders dan het gebruik van AdWords, helemaal geen gebruik van Google om hun site, of vacatures te promoten:

http://www.google.nl/search?q=site%3Awww.monsterboard.nl

"Als werkzoekende heb ik bepaalde eisen en bepaalde kwaliteiten. Die dienen gespiegeld te kunnen worden op de eisen en kwaliteiten van vacatures. En voor mij, als werkzoekende, wil ik eigenlijk alleen die vacatures zien die zowel aan mijn eisen als kwaliteiten zo goed mogelijk tegemoet komen."

De kwaliteiten die een werkzoekende zichzelf toedicht zijn erg subjectief. Mimir ondersteunt wel behaalde examens en certificaten die werkzoekenden behaald hebben en kan deze matchen indien deze gevraagd worden in een vacature.

Een automatische match tussen een vacature en de eisen en kwaliteiten van een werkzoekende zijn alleen mogelijk op objectieve criteria en die zijn juist zo lastig vast te stellen.

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@guidoEen discussie over zoekfunctionaliteit is niet bedoeld voor schaamteloze zelfpromotie, in jouw geval over je eigen toepassing. Ik zou je daarom willen verzoeken om niet meer te reageren met verwijziging naar jouw eigen produkt.Guido Rusch op 15 december 2015 16:45

@ Marc

Je stelt dat nichesites armoedige zoekfunctionaliteit gebruiken net als de Nationale Vacaturebank. Dan heb ik het recht op een voorbeeld te geven waardoor het tegendeel blijkt.

Je stelt dat een op trefwoorden gebaseerd mechanisme een inherent lage kwaliteit zoekresultaten oplevert. Dan lijkt mij een opsomming van de mogelijkheden van een of trefwoorden gebaseerde mechanisme wel handig. Toevallig ken ik de mogelijkheden van Mimir erg goed.

Tenslotte stel je dat de eisen en kwaliteiten van een werkzoekende gespiegeld moeten kunnen worden op de eisen en kwaliteiten van de vacatures. Ik geef hier aan dat de meeste criteria volledig subjectief zijn waardoor een automatisch match haast niet mogelijk is. Als voorbeeld geef ik aan dat Mimir als nichesite wel een extra mogelijkheid biedt om een objectief criteria zoals examens en certificaten mee te nemen.

Je zou natuurlijk ook kunnen reageren op de inhoud in plaats van de reactie af te doen als schaamteloze zelfpromotie.

Jan Oostijen op 15 december 2015 16:45

Als medewerker van NationaleVacaturebank.nl zou ik graag enkele opmerkingen willen maken over het artikel.

Schoonheidsfoutje
Het schoonheidsfoutje kan ik niet repliceren. Uiteraard testen wij met meerdere browsers en besturingssystemen. Ik hoor graag bij welke configuratie dit probleem zich dit voordoet, dan kan dit opgelost worden.

En.. mag het ook iets totaal anders zijn?
Volgens het screenshot is er gezocht op /account manager/. Bij deze zoekopdracht worden alle vacatures gevonden waarin het woord /account/ en het woord /manager/ gebruikt worden. Wanneer je zoekt op / ■account manager■ / dus tussen aanhalingstekens, dan zullen uitsluitend die vacatures gevonden worden waarin beide woorden met deze exacte woordencombinatie gebruikt worden.
Er had dus beter gezocht kunnen worden op ■account manager.■

En.. mag ik voor jou bepalen wat een topbaan is?
Vacatures op NationaleVacaturebank.nl worden standaard gesorteerd op datum, dit met uitzondering van de ■topbaan■. Een topbaan is een instrument waarbij de werkgever een vacature tegen een meerprijs extra onder de aandacht kan brengen. De topbaan valt extra op door het kader en het logo. Op andere sites worden vergelijkbare mogelijkheden geboden voor de aanbieders van producten / diensten (funda, ebay etc). Overigens wordt de topbaan uitsluitend getoond wanneer deze voldoet aan de zoekcriteria. Met andere woorden: is er geen topbaan die voldoet aan de zoekcriteria, dan wordt er ook geen ■topbaan■ getoond.

En.. mag het ook totaal ergens anders zijn?
Wanneer gezocht wordt op regio, dan worden vacatures gevonden waarbij de werkgever de gekozen regio■s heeft aangegeven bij zijn vacature. Het is mogelijk dat de werkgever bij een vacature meer dan ■én regio heeft aangegeven, aangezien de vacature in meerdere regio■s van toepassing is. Wij onderkennen dat dit kan leiden tot vreemde resultaten. Binnenkort zal ■zoeken op straal in kilometer■ beschikbaar zijn, wat dit probleem grotendeels zal verhelpen.

Algemene opmerkingen
Bij het zoeken naar een generieke functie als ■account manager■, zul je normaliter veel resultaten krijgen. Onderaan de pagina met de zoekresultaten kan onder het kopje ■verfijnde selectie■ eenvoudig binnen het zoekresultaat gezocht worden. Verder is gebruik van logische operatoren aan te bevelen (+ - ■ ■)

Met vriendelijke groet,
Jan Oostijen,
NationaleVacaturebank.nl

Paul van Oosterhout op 15 december 2015 16:45

Beste Jan,Bedankt voor je aanvullingen op het artikel. Ik zal de auteur er op attent maken.

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@janBedankt voor de zeer uitgebreide en inhoudelijke reactie en ik zal er dan ook puntsgewijs op reageren.Het schooonheidsfoutje gebeurt met XP professional en IE 6, maar dit zal ook met andere browsers gebeuren. Op het moment dat een lijst met suggesties wordt getoond, verdwijnt de button. En blijkbaar hebben jullie dit nu ook ontdekt, want de suggesties staan ineens uit!Ten aanzien van het zoekcriterium Account manager; ik heb voor alle vacaturesites exact dezelfde werkwijze gehanteerd, dus zoeken zoals een normale gebruiker zou doen. En wat je stelt is nogal gek, zeker als je bij de suggestie het woord account manager voorgeschoteld krijgt. Dan zou ik er als normale gebruiker toch helemaal vanuit moeten gaan dat je weet wat ik wil, en ik niet hoef te gaan goochelen met tekens om de applicatie te behagen.Over 'topbanen' is voldoende gezegd denk ik; die zijn er niet voor de gebruiker, maar wel voor de omzet.Ik ben blij om te horen dat voor zoeken op regio de kwaliteit aanzienlijk omhoog zal gaan, want op dit moment is het echt zeer verwarrend!Naar aanleiding van jouw algemene opmerking het volgende:

De verfijningsmogelijkheden zijn zoals dat heet, 'below the fold'; zelfs met een 19" scherm ingesteld op 1280 x 1024. In normale mensentaal betekent dat niemand ze ziet!En welke normale gebruiker wil ook maar iets begrijpen van logische operatoren? Zeker als het op andere sites zoveel makkelijker blijkt te kunnen gaan?

Ton Laurant op 15 december 2015 16:45

Leuk om te lezen dat men ook echt reageert op deze artikelen. Ik denk ook dat het voor een hrm-er erg handig is om zich te verdiepen in de werking van jobboards en het gedrag van werkzoekenden op internet. Dit kan een zeer waardevolle aanvulling zijn in het optimaliseren van het wervingsproces.
Gezien de kanteling naar de kandidaat lijkt me dit geen overbodige luxe.

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.