Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Nederland in recessie

Nederland is in recessie, zo is op dinsdag 13 december 2011 te lezen op nu.nl. Onze economie is in het derde kwartaal gekrompen met 0,3% en het CPB verwacht ook in het vierde kwartaal van 2011 en het eerste kwartaal van 2012 verdere krimp. Het begrotingstekort loopt dit jaar op naar 4,6% van het bruto binnenlands product en zal volgend jaar naar verwachting 4,1% van het BBP zijn. De werkloosheid zal verder stijgen naar 475.000 (zo’n 5,25% van de beroepsbevolking), de koopkracht daalt in 2012 voor het derde jaar op rij en, nu komt het, vooral werkenden gaan erop achteruit.

Dit lezende vraag ik me een paar dingen af: Hoe krijgen wij het voor elkaar dat we in tijden van recessie onze werkenden niet koesteren, maar het hardst raken? Hoezo maken we het schijnbaar minder aantrekkelijk om te gaan werken? En hoe zorgen we dat we onze medewerkers aan ons blijven binden, i.p.v. hen te verliezen aan een, wellicht voor sommigen aantrekkelijke, werkloze situatie?

In deze tijden van mineur en teruggang; hoe houden we onze medewerkers gemotiveerd en positief? Welke mogelijkheden kunnen we bieden, die binnen ons (teruglopende) budget passen? Welke opbouwende berichten kunnen we brengen, om te voorkomen dat de berichtgeving (en iedereen daarbij) verzandt in het negatieve ‘de omzetten/marge/cijfers stijgen niet zoals verwacht en begroot (of nog erger: dalen)’? Om met iets positiefs (in mijn ogen althans) te beginnen: onze creativiteit wordt weer beproefd en we worden weer geacht anders te denken dan de goede jaren van voor de recessies.

Over die recessies gesproken: we zitten in onze derde recessie sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw en de vorige, derde, recessie was in 2009. Kan het dan niet zo zijn dat we nu op een normaal niveau economie bedrijven en dat we verpest zijn door het glorietijdpek van vóór de crisis van 2009? Het kon tenslotte maar niet op, we groeiden allemaal uit ons jasje, nog voor dat het jasje was uitgelegd door het naaiatelier. We liepen achter de feiten aan, werden ingehaald door de groeiontwikkelingen en de bomen groeiden tot in de hemel en daarboven (wat daar dan ook nog is). Is het niet zo dat dát de ongezonde situatie was en dat we nu weer goed en gezond bezig zijn?

Geplaatst in HR varia door Saskia van Diemen op 15 december 2011

Reacties op Nederland in recessie

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie