Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Online recruiting dominant, maar vacaturesites niet meer?

In HRlog stond op 9 november een entry over de effectiviteit van Internet in het vinden van een baan. Het artikeltje is gebaseerd op een persbericht van The Conference Board van 7 november, en stelt:

"Hoewel volgens sommige papier en internet net zo effectief zijn om een vacature te plaatsen, is volgens (Amerikaanse) werkzoekende het internet vele malen effectiever om er één te vinden."

Het laatste deel van deze zin is een nogal krachtige verdraaiing van de wijze waarop The Conference Board haar resultaten weergeeft:

"Among respondents who received a job offer, the largest percentage (38 percent) feels that their job offer resulted from their Internet search. ... Newspapers were the least likely to be cited as the source of a job offer with 24 percent of respondents citing print ads."

Wat oplettende lezertjes meteen zal opvallen is dat The Conference Board aangeeft dat de respondenten 'het idee hadden' dat een aanbod het resultaat was van hun Internet search. Daarnaast is een verschil van 38% met 24% zonder enige twijfel een fors verschil. Maar de suggestie die door HRlog wordt gewekt ('vele malen effectiever') staat op nogal gespannen voet met de werkelijkheid zoals die door The Conference Board wordt geschetst.

Een veel passender voorbeeld in dit verband is te vinden in het onderzoek van Direct Employers (en dus vanuit werkgeverspersectief), uitgevoerd door Booz | Allan | Hamilton en gepubliceerd in februari 2006.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het Internet een zeer dominante rol speelt bij het aantrekken van personeel, met een sterk afnemende rol voor print. Gek genoeg vallen de grote vacaturesites hierbij in negatieve zin op, hand in hand met print.

Dit komt met name omdat de kosten voor deze media niet opwegen tegen het rendement (=aangenomen personeel), met name in vergelijking met andere oplossingen zoals employee referral programma's, social networking sites en de eigen websites van bedrijven.

Geïnterviewde bedrijven geven aan hun investeringen dan ook met name in deze laatste drie gebieden op te voeren. Dit roept de vraag op of hiermee het einde van de grote vacaturesites wordt ingeluid.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Marc Drees op 12 november 2006

Reacties op Online recruiting dominant, maar vacaturesites niet meer?

Michel Rijnders op 15 december 2015 16:45

Offtopic: werk.nl is geschrokken van je commentaar op het lastige zoeken en heeft per direct de website aangepast.

U ziet hier een compleet vernieuwd werk.nl waarmee het zoeken naar een nieuwe baan of goed personeel nog eenvoudiger gaat. Ook heeft het nieuwe werk.nl een fris uiterlijk gekregen.

* Duidelijke ingang voor informatie Werkzoekenden, Werkgevers en over CWI en cijfers.
* Zoeken naar CV's en vacatures op trefwoord
Op verzoek van veel gebruikers is de optie ingebouwd om vacatures en CV's op basis van trefwoord te kunnen zoeken. Voorheen was het alleen mogelijk om vacatures en CV's te zoeken op basis van vooraf omschreven functietitels.
* Verbeterde zoekfunctie
In het linkermenu vindt u de optie Zoeken. Via deze functie kunt u op basis van trefwoorden eenvoudig in het informatiegedeelte van werk.nl zoeken. De gevonden resultaten worden vervolgens overzichtelijk in een lijst weergegeven
* Op de site werk.nl vindt u alle informatie over CWI en de arbeidsmarktcijfers. Achter de tab CWI en cijfers vindt u persberichten, arbeidsmarktinformatie en meer.

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

@ Michel:

Werk.nl heeft inderdaad de site aangepast, maar ik kan hier zeker niet de credits voor krijgen. Het bleek namelijk dat ze hier al enige tijd mee bezig waren. Eind vorige week had Werk.nl me aangegeven dat ze dit weekend over zouden te stappen op de nieuwe versie.Ik zal hun zoekstrategie en kwaliteit zeer binnenkort aan een kritisch onderzoek onderwerpen en er hier natuurlijk verslag over doen.

Michel Rijnders op 15 december 2015 16:45

@Marc: de credits geven was ook met een knipoog bedoeld ;-)

Plaats zelf een reactie