Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Opleidingsniveau anno 2012

Tegenwoordig wordt op de radio reclame gemaakt voor MBO'ers. Hun instelling en opleidingsniveau wordt positief gepromoot en er wordt benadrukt dat we (de Nederlandse maatschappij) hen nodig hebben.

Dit doet mij afvragen: sinds wanneer hebben we het nodig om reclame te maken voor onze MBO'ers? Ik keek eens kritisch naar mijn eigen werk en het niveau van de mensen die ik spreek en ik keek eens kritisch naar de relaties met wie ik samenwerk en ik besefte dat ik inderdaad dagelijks met HBO'ers en universitair opgeleiden te maken heb en dat ik tegen MBO'ers geneigd ben te zeggen dat ik niet degene ben die hen naar een passende baan kan begeleiden.

Ik bedacht me dat vroeger (ruim voor mijn tijd, zeg maar) een ambacht (in mijn ogen vergelijkbaar met wat wij tegenwoordig MBO noemen) een groot goed was. Studeren was slechts voor de kleine elite die dat kon betalen en daarmee onbereikbaar (en daardoor zéér aantrekkelijk) voor de rest van Nederland. Door de studiefinanciering en door emancipatie werd studeren bereikbaar voor meer en meer mensen en het aandeel Hoger Opgeleiden steeg in onze maatschappij, in gelijke tred met onze rijkdom. Onze maatschappij ontwikkelde zich tot de kenniseconomie die het tegenwoordig heet te zijn. We mogen echter toch niet van iedereen verwachten minstens een HBO-opleiding te kunnen afronden?

We zijn al zo ver dat we ons handmatig werk (bijv. aardbeien plukken) voornamelijk door mensen van buiten Nederland moet worden gedaan, omdat wij ons daar te goed voor voelen. Zijn we onbewust verworden tot een maatschappij waar geen plek is voor ‘lager’ opgeleiden? En wat betekent dat voor onze organisaties? Wat betekent dat voor de manier waarop we HR bedrijven?

Geplaatst in Talent & Leadership Development door Saskia van Diemen op 9 februari 2012

Reacties op Opleidingsniveau anno 2012

Willem op 15 december 2015 16:45

" Ik keek eens kritisch naar mijn eigen werk en het niveau van de mensen die ik spreek en ik keek eens kritisch naar de relaties met wie ik samenwerk en ik besefte dat ik inderdaad dagelijks met HBO'ers en universitair opgeleiden te maken heb en dat ik tegen MBO'ers geneigd ben te zeggen dat ik niet degene ben die hen naar een passende baan kan begeleiden"

Kunnen uw zinnen nog langer?? TIP: Lees eens een boekje door over effectief communiceren op papier. Lange zinnen zijn not done, zeker niet op internet.

Ook de rest van het artikel leest niet prettig. Ik vind u geen fijne schrijver.

Saskia van Diemen op 15 december 2015 16:45

Bedankt voor je opmerking over de lange zinnen en bedankt voor de tip.
Ik zal er in het vervolg op letten en hoop dat je me alsnog een fijne schrijven gaat vinden in de toekomst!

Plaats zelf een reactie