Organisatiemodellen als basis voor een ontwikkelplan

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Hoe gebruik je organisatiemodellen eigenlijk? En dan bedoel ik abstracte modellen, niet modellen van bestaande organisaties. Bij deze vraag komen er allerlei antwoorden: je gebruikt een model voor analyse, voor verklaring, misschien als een soort verdediging van een bestaande organisatie. Waar ik me hier op wil concentreren zijn die modellen die je kunt gebruiken om een ontwikkelplan voor een organisatie op te stellen. Hierbij denk ik aan de vlieg van Mintzberg.

 


De vlieg van Mintzberg, dankzij wikicommons.

 

Waarom Mintzberg?

Ik noem Mintzberg omdat zijn model veel ruimte laat voor eigen invulling. De visie van Mintzberg is dat iedere organisatie verschillende aspecten heeft (die hij o.a. In Mintzberg on Management introduceert als configuraties) en dat ieder aspect de organisatie een bepaalde richting in trekt. Door de configuraties te zien als ‘onderdelen van’ en ze een trekkende functie te laten hebben, ontstaat een beeld van hoe de organisatie intern én extern overkomt. Met vragen als: welke configuratie is voor deze organisatie het belangrijkste? Kan naast een nulmeting ook een einddoel worden opgesteld: welke configuratie laten we het hardste trekken?

Voor een goed overzicht van Mintzbergs configuraties, lees: Mintzberg Organisatiestructuren en modellen.

 

McKinsey 7s framework, dankzij wikipedia.

Mintzberg vs 7s model?

7s (of 7s+1, inclusief de marketingmix) is ook een model dat alle aspecten van de organisatie overkoepelt. Misschien biedt 7s meer mogelijkheden om ook op praktisch niveau te vragen, bijvoorbeeld shared values en style zijn meer inhoudelijk dan Mintzbergs pull-vragen. In het 7s model mis ik deze pull, het concept dat focus op een van de aspecten een ander aspect kan verdringen. En juist dit verdringen is een belangrijk onderwerp, het dwingt de organisatie zich af te vragen waar de focus moet liggen. Misschien is een combinatie van beide modellen optimaal?

Vragen aan u als lezer

Na bovenstaande blog zit ik met heel veel vragen. De meest interessante betreft de strategie. Hopelijk kunnen we over het volgende in discussie gaan:

  • Wat voor kritiek is er denkbaar op de methode om een organisatiemodel (al dan niet met invulling) als ideaal te nemen en de organisatie in die richting te ontwikkelen?
0 reactie(s) op “Organisatiemodellen als basis voor een ontwikkelplan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.