Regels rond hitte op werk

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Bij welke temperatuur ‘mag’ je niet meer werken? Zodra de zomer in Nederland zorgt voor tropische temperaturen, wordt er door werknemers geklaagd over het werken in de hitte. Al gauw vinden werknemers dat ze dan niet hoeven werken en dat ze naar huis mogen. Werkgevers worden er vaak radeloos van. Hoe zit het nou eigenlijk?

Ook dit jaar weer komen er veel klachten en vragen binnen over hitte op de werkplek. Bij Arbo-diensten, en zelfs rechtstreeks bij de Arbeidsinspectie. Zo ook bij het speciale meldpunt hitte, dat door het FNV is opgericht. Hier zijn nu bijna 600 klachten binnengekomen, waarvan een groot deel afkomstig is uit de detailhandel. De meeste klachten hebben te maken met concentratieverlies, maar er wordt ook melding gemaakt van jeuk en huidirritatie, en flauwvallen.

Zelf heb ik bij een Arbo-dienst gewerkt. Daar kwamen in de zomer dagelijks telefoontjes binnen van zowel ‘oververhitte’ werknemers als ‘withete’ werkgevers. Het zorgt voor een hoop onduidelijkheid. Wat zijn nou precies de regels? Mag je als werknemer het werk neerleggen? En wanneer, bij welke temperatuur mag dat dan? En, wat kun je als werkgever doen?

Wat is het gevaar van de hitte?

De combinatie van hitte en vocht stelt hoge eisen aan hart en bloedvaten. Vooral risicogroepen (zoals hart-, suikerpatiënten en zwangeren) moeten oppassen. Vooral mensen met fysieke beroepen kunnen het zwaar krijgen, en dan vooral diegene die buiten werkzaam zijn, zoals stratenmakers en bouwvakkers.

Wanneer wordt het gevaarlijk?

In de gemiddelde Nederlandse situatie bestaat bij temperaturen van 40 graden of hoger, een onaanvaardbaar risico voor ernstige gezondheidsklachten.

Welke regels stelt de Arbo?

Het Arbobesluit – deel van de Arbo-wet – eist dat de temperatuur niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid van werknemers. “Goed werkgeverschap” vereist dat ook bij temperaturen die niet direct schadelijk voor de gezondheid zijn, de nodige maatregelen worden getroffen.
Gezondheidsschade door werken in de hitte, heeft alles te maken met een lichaamskern-temperatuur die te hoog oploopt.

Grofweg geldt: lichaamskerntemperatuur hoger dan 38 graden betekent: kans op gezondheidsklachten. Dit komt overeen met een oraal gemeten temperatuur van 37.5.

Wat kan een werkgever doen?

Ook al kunnen hogere temperaturen voor problemen zorgen, dit wil niet zeggen dat als de 38 graden op de thermometer verschijnt alle werknemers naar huis mogen. Gelukkig zijn er veel maatregelen die kunnen worden genomen, waarbij iedereen gewoon kan blijven werken.

Maatregelen: tips

  • Stel een tropenrooster in, waarbij je werknemers eerder laat beginnen en eerder naar huis laat gaan;
  • Airco’s aan, of een tijdelijke airco huren, of ventilatoren ter beschikking stellen;
  • Extra pauzes, liefst in een koele ruimte;
  • Verlagen van werktempo en/of werkintensiviteit;
  • Zorgen voor goede voorlichting, zodat werknemers weten wat de regels en risico’s zijn;
  • Verlichting dempen (waar dit kan);
  • Aangepaste kleding;
  • Apparaten die warmte produceren zoveel mogelijk uit zetten;
  • Platte daken nat maken;
  • Deel ijsjes uit ter verkoeling en zorg voor voldoende koude dranken.

Voor een nieuwere (2015) versie van dit artikel: Te warm? Regelgeving en tips over hitte op het werk.

0 reactie(s) op “Regels rond hitte op werk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.