Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Respect

Ik weet niet precies wanneer het er is ingeslopen, maar vandaag de dag is het de norm geworden dat je ‘respect’, ‘vertrouwen’ en ook ‘gezag’ moet verdienen. Politici, politie, gezagsdragers, je buren, de Marokkaan, de jongere, de bejaarde, leerkrachten, artsen. Allemaal moeten 'ze' in de ogen van de doorsnee burger het vertrouwen en respect verdienen.

Wie denken ´ze´ wel dat ze zijn?

Hetzelfde verschijnsel zie je in organisaties.. Je wordt aangenomen, bent blij met je nieuwe job en het eerste wat je te horen krijgt in de eerste week is dat je het vertrouwen eerst moet verdienen. Je weet meteen je plek. Dát is lekker.. Voelt toch als een nieuwe auto met een kras erop. De boodschap betekent omgekeerd namelijk. ‘ik wantrouw je, dus het is aan jou om dat wantrouwen weg te nemen’. Goed voor de motivatie, zoiets... Je kijkt de wervingsadvertentie nog eens na: `excelleren, nek uitsteken, peoples business, teamwork, het verschil maken`… Het stond er toch allemaal in. Ben ik per ongeluk bij een ander bedrijf gestart dan waarvoor ik heb gekozen? Knijp me wakker.

Waarom moet je in Nederland en in organisaties eerst respect en vertrouwen verdienen?
Ik ken jou niet, dus waarom zou ik bij voorbaat géén respect voor je hebben.
Ik ken ‘ze’ niet, dus waarom zou bij voorbaat ik géén vertrouwen mogen geven en zouden ´ze´ dat moeten verdienen. Wat hebben jij en zij, mij aangedaan waardoor ik dat vertrouwen en respect niet zou kunnen geven?

Volgens mij gaat dit land en jouw bedrijf er beter uitzien als we elkaar zonder voorbehoud met respect en vertrouwen benaderen. Pas als je genaaid wordt is het vroeg genoeg om van gedachten te veranderen, lees: een ander daarop aan te spreken. Betere wereld begint bij jezelf.. platgetreden, cliché, ik weet het, maar niet als je er voor de verandering eens keer naar gaat handelen. En let op de reacties om je heen. Elke dag feest. Elke dag lente. Een nieuwe norm.

Geplaatst in HR varia door Alexander Crepin op 3 oktober 2009

Reacties op Respect

Myriam op 15 december 2015 16:45

Goed stuk. Ik ben het helemaal met je eens.

Ronald op 15 december 2015 16:45

Volkomen terecht gemaakt punt! Met name dat je zegt dat het zonder voorbehoud is, zo moet het inderdaad zijn. Respectvol optreden richting derden zou iets moeten zijn waarover niet eens gediscussieerd hoeft te worden, juist omdat het zo vanzelfsprekend is.

Aanvullend op bovenstaande; is 'respect' ook niet opeens een soort modeterm geworden? Het komt toch uit de hiphopscene en is toen via de straatcultuur mainstream geworden? Ik kan me herinneren dat Premier Balkenende opeens veel de term 'respect' bezigde, wellicht heeft hij de term 'respect' tot modeterm gebracht.

Marc Loohuis op 15 december 2015 16:45

@ Richard....kool piece dude, R.E.S.P.E.C.T !

Richard Koopman op 15 december 2015 16:45

@ Marc.. Jow! sku me. what tha dilly yo? talk 'dude'?? off the chain!

school ya. peace out, bleech.

Jaap Sanders op 15 december 2015 16:45

Jammer dat Marc en Richard elkaar zo onheus en zonder respect behandelen.......

Wat een taal!

Plaats zelf een reactie