Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Sterk voor werk!

Stel je voor: als ploeterende HR-professional word je gebeld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Wij hebben goed nieuws voor u. De Ambassadeur voor de Jeugdwerkeloosheid heeft uw bedrijf uitgekozen voor een werkbezoek. En... ze komt niet alleen! Nee, ook de managing director Randstad Nederland schuift aan. En raad eens! Ze hebben ook nog wat te bieden: jongeren!"

De afgelopen 5 jaren ging het niet allemaal vanzelf. De crisis (of moet ik zeggen de crisissen?) zijn niet aan ons voorbij gegaan. We hebben afscheid moeten nemen van zo’n 20% van ons vast personeelbestand, flexwerkers worden nog mondjesmaat ingehuurd en we staan wellicht aan de vooravond van nog een flinke sanering. Geen prettig vooruitzicht.

Gelukkig dat er mensen zijn zoals Mirjam Sterk. Een goed CV, doorzettingsvermogen, vlotte babbel en een karrevracht aan Haagse contacten. Ik verheug me op haar komst. Koffie staat klaar en ondanks de wat achterblijvende bedrijfsresultaten kan een appelflap er ook nog wel af.

Nog voor het suikerklontje in de koffie was opgelost was Sterk al los: "Wie de jeugdwerkloosheid nu niet aanpakt, krijgt straks de rekening gepresenteerd. Daarbij kunnen we alleen succes behalen als we het met elkaar doen. Als ambassadeur ga ik mijn best doen om al die mensen slim en succesvol samen te laten werken zodat de kansen voor onze jongeren op een goede toekomst vergroot worden."

De jeugdwerkloosheid bedraagt op dit moment 17 procent. Dat komt neer op 148.000 werkzoekende jongeren. "Juist nu na de vakantie komen jongeren die net hun diploma hebben gehaald, de arbeidsmarkt op," vervolgt Sterk. 'Dit is het moment om de handen ineen te slaan. Ik ga graag samen met Randstad aan de slag. Er is maar één werkgever nodig voor een goede start. En goed voorbeeld doet goed volgen".

Chris Heutink, algemeen directeur van Randstad Nederland, zei in een interview met BNR Nieuwsradio dat het probleem al opgelost is als iedere werkgever in Nederland één jeugdwerkloze aan een baan helpt. Randstad gaat zich daarvoor inzetten. Directeur arbeidsmarkt van Randstad Nederland Marjolein ten Hoonte noemt werk tegenover ANP "essentieel in het leven van een mens. We zien dat jongeren vooral geholpen moeten worden aan een eerste baan. Vervolgens vinden ze hun weg zelf vaak wel.

Tot tranen toe geroerd duikt de HR-functionaris onder het bureau. Wie kan hier nu tegen zijn? Maar zoals zo vaak is de praktijk ook hier weerbarstiger dan de theorie.

Mevrouw Sterk: "als ik al een vacature had, dan was deze al vervuld toen u nog Kamerlid was."

- Ik ontvang wekelijks 25 open sollicitaties, variërend van schoonmaker tot directeur. In veel gevallen zijn de sollicitanten overgekwalificeerd en nemen ze genoegen met een lager salaris;

- Ik wordt steevast gebeld door intercedenten van de 15 grootste uitzendorganisaties in de regio, elk van hen heeft ‘de perfecte kandidaat’. Overigens voor een vacature die ik niet heb;

- Ik heb een enorm bestand van potentiële werknemers, aangedragen door mijn huidige werknemers, allemaal hebben ze wel een oom, neef, nicht, buurvrouw of kennis van de zwangerschapsgymnastiek die op zoek is naar een ‘nieuwe uitdaging’;

- Eén maal had ik een vacature die ik door al mijn bestanden niet heb kunnen vervullen: "een ICT-er die bekend was met de voor ons speciaal ontwikkelde software". Eén advertentie in het lokale sufferdje was voldoende om een horde aan recruiters, detacheerders, online martketeers, CV-database experts, payrollers, arbeidsbemiddelaars, jobhunters en headhunters over mijn dak te krijgen. De vacature bleek na één weekend door 121 verschillende job-websites te zijn overgenomen.

De ICT-er bleek niet te vinden en ik heb een oud-werknemers een contract voor een jaar aangeboden, met een iets lager salaris, maar dat vond hij prima. Hij was blij dat hij weer aan het werk kon.

Mevrouw Sterk: "het was prettig kennis met u te maken. Ik wens u veel succes met uw nobele taak. Als u de volgende keer komt , breng dan liever banen mee in plaats van kandidaten. Wellicht kan ik u dan wel van dienst zijn."

Geplaatst in HR varia door Robert Schuurman op 18 september 2013

Reacties op Sterk voor werk!

Marc Loohuis op 15 december 2015 16:45

Mooi voorbeeld van verschil tussen theorie en praktijk of verschill tussen de werkvloer en Den Haag...
Ik heb wat mixed feelings hierbij, ik snap dat de HR functionaris denkt: "wat moet ik hiermee, ik heb geen banen en heb een archiefkast vol met kandidaten".
Aan de andere kant moet je zaken wel aanpakken, niets doen levert zeker geen resultaat op. Daarnaast vraag ik me oprecht af of het kiezen voor een partij in de markt (ookal is dit in Nederland de grootste speler) het gewenste effect gaat geven. Beter was het om samen met partijen in de markt een aanpak te kiezen.....

Robert op 15 december 2015 16:45

Marc,

Ik ben het met je eens dat niets doen geen optie is. Natuurlijk is de aanpak vanuit SoZaWe breder dan alleen een busreisje naar bedrijven. Zo zie je bijvoorbeeld dat (mede) door het Techniekpact 2020 de instroom in technische opleidingen in de regio Rotterdam dit jaar 20% hoger is.

De crux van het verhaal blijft wat mij betreft dat Den Haag veel meer werk moet maken van het stimuleren van de (regionale) economie en daarmee automatisch banen creëert. En ja, de keuze voor deze marktpartij vind ik ook niet handig.

ruud guillaume op 15 december 2015 16:45

leuk verhaal met de weergaven van de werkelijkheid.
een baan moet er zijn wil je hem vacant stellen

Gideon Boekenoogen op 15 december 2015 16:45

Ik heb even gemist of Randstad dit doet vanuit een MVO gedachte en het dus volledig gratis doet, of dat er lekker aan verdiend wordt.

Robert op 15 december 2015 16:45

Nou Gideon,

De vraag stellen is hem beantwoorden. Randstad is een beursgenoteerde onderneming. Natuurlijk hopen zij hier aan te verdienen. Zoals in het verleden vaak het geval, zal ook hier blijken dat een aantrekkende economie (en daarmee de toename van de vraag naar aanbod) juist voor uitzendondernemingen een toename van omzet tot gevolg zal hebben.

Dré Geurts op 15 december 2015 16:45

Ik begrijp alle verhalen over jeugdwerkeloosheid vanuit de personeelshoek. Toch hoor ik van niemand wat we wel kunnen doen aan dit enorme probleem van 17 procent jeugdwerkeloosheid. Ik heb het dan nog maar niet over al die jongeren met een beperking. Na meer dan 35 jaar als personeelsmanager gewerkt te hebben bij meerdere grote bedrijven in verschillende sectoren moet ik helaas bekennen dat ik het niet weet. Ik zou het echter beter vinden dat we als persneelsfunctionarissen (HR Managers) de discussie gaan voeren hoe wij mede dit grote maatschappelijke probleem gaan oplossen. Het zal je kind maar wezen dat thuis op de bank zit. Het siert ons als vakgenoten meer om een bijdrage te gaan leveren aan het oplossen van dit maatschappelijk probleem. Wij zijn toch bij uitstek de vakgroep die hier een belangrijjke denktank in kunnen vormen............ik laat me graag verrassen.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Hoewel ik volledig achter het idee sta om 'iets te doen' en zeker jeugdwerkloosheid iets is dat wat mij betreft bestreden mag worden, is de vraag ook of dit de manier is. Inderdaad zal Randstad hier het nodige aan verdienen (hoewel dit misschien beperkt blijft, de actie is immers ook een enorm reclamebord?). Maar veel meer de vraag vind ik hoe reëel het is dat juist jeugdwerkloosheid bestreden kan worden.

Zie bijvoorbeeld deze post op recruitmentmatters:
http://recruitmentmatters.nl/2013/08/21/heutink-gaat-de-jeugdwerkloosheid-niet-oplossen/
Een aanzienlijk deel van de jeugdige werklozen is moeilijk te plaatsen. Ook gaat Reutinks positieve benadering ("stel dat elke werkgever in Nederland morgen 1 jeugdwerkloze in dienst neemt dan zijn we een heel eind op de goede weg toch..") helaas niet op.

Tegelijk heeft onze ambassadeur tegen jeugdwerkloosheid recent 30 miljoen extra gekregen. Bovenop de eerdere 50 miljoen. Misschien is de beste manier om hier de jeugdwerkloosheid mee te bestrijden, om zelf jeugdige werklozen aan te nemen?

Andries van den Berg op 15 december 2015 16:45

Inderdaad, er zijn nauwelijks banen. Dus de enige manier om weer banen beschikbaar te krijgen voor jongeren (en mensen in andere leeftijdsgroepen) lijkt me herverdeling van arbeid. Bijvoorbeeld door een 32 urige werkweek in te voeren of door de pensioengerechtigde leeftijd weer omlaag te brengen. Helaas rust er op beide blijkbaar een taboe in ons land.

Robert op 15 december 2015 16:45

@ Dré
In Nederland verkeren we nu in de unieke situatie dat de hoge werkloosheid in feite een stapeling is van de 3 vormen van werkloosheid die we kennen . Structurele werkloosheid (de potentiele beroepsbevolking is groter dan de vraag naar arbeid), de overheid kan hier weinig aan doen, maar de demografische ontwikkeling (ontgroening en vergrijzing) gaat ons hierbij helpen.
Tegen de conjuncturele werkloosheid(werkloosheid die ontstaat als gevolg van ‘onderbesteding’) kan daarentegen wel wat gedaan worden: “herstel van consumentenvertrouwen”. De politiek is daarin op dit moment te weinig effectief. Wel blijkt zelfs VNO-NCW het hier mee eens, al lijken ze daar nog niet de portemonnee voor te willen trekken. En er is frictiewerkloosheid (kwalitatieve mis match tussen vraag en aanbod). Deze kan worden opgelost door veel meer (strategisch) te kijken naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en een betere afstemming tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

De suggestie van @Andries zou ik graag overnemen. Probleem bij het verlagen van de pensioenleeftijd is dat (net als in de jaren ’80)door werknemers een dergelijke collectieve regeling om jongeren aan het werk te krijgen, wordt vertaald naar een individueel recht op vervroegde pensionering.
Het meer werken in deeltijd zou in ieder geval helpen om meer mensen aan het arbeidsproces te laten deelnemen (en in sommige gevallen ook de broodnodige ervaring op te laten doen). En het kan er mede toe bijdragen dat individuen niet in persoonlijke financiële dramascenario’s terecht komen .

Ikzelf kom uit de periode dat de militaire dienstplicht nog bestond. Alhoewel ik er niet erg veel heb geleerd is het wel een middel om de jeugdwerkeloosheid in ieder geval getalsmatig te beperken (bestrijden is een utopie). De invoering van een vorm van verplichte sociale dienstverlening kan er tevens toe bijdragen dat de bestaande problemen tussen het niveau van afstudeerders en gevraagde beroepskwalificaties wordt verkleind en wellicht bereiken we ook nog iets rondom het dossier ´normen en waarden´. Maar dat onderwerp laat ik graag aan een andere blogger over .


Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Hier trouwens een mooi grafiekje waarom juist het bestrijden van jeugdwerkloosheid onzinnig is:
http://recruitmentmatters.nl/2013/09/25/niet-alle-werklozen-zijn-gelijk-geschapen/

Tenzij je ouderen aan zou nemen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Dan hebben die in ieder geval werk.

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.