Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Topsalaris draait om verhoudingen

Dat stelt Seth Godin in een nieuw artikel. Na een miljoen salaris per jaar maakt het absolute bedrag dat je verdient niet zo veel uit, je kunt niet meer eten, meer schoenen dragen, etc. Het draait dan om hoe je in relatie tot anderen meer verdient. 1 miljoen voelt weinig als een andere topman 20 miljoen krijgt.

Het argument dat je deze bedragen nodig hebt om toptalent te werven, gaat volgens Godin ook niet op: twintig jaar geleden verdienden topmannen een fractie van wat ze nu verdienen. En waren ze toen minder slim, minder proactief, minder bezig met de belangen van de organisatie? Waarschijnlijk niet.

Lees het artikel! It makes sense. Meningen zijn welkom!

Geplaatst in Compensation & Benefits door Chris Stapper op 24 maart 2009

Reacties op Topsalaris draait om verhoudingen

Richard Koopman / Zynn op 15 december 2015 16:45

Chris, het werkt zo. Met 20 miljoen heb ik een kleiner schip in 'Antibe' liggen dan met 120 miljoen.. Met een schip van 20 miljoen mag ik niet eens afmeren in de haven van de 'golden boys' met schepen van 120 miljoen. Met 20 miljoen voel ik me klote en twijfel aan mijn status. Welliswaar zit ik als arme 20 miljoen-sloeber op het terras in Antibe dezelfde rosâ–  en salade Nicoise naar binnen te harken als God met zijn grote 120 miljoen boot.. maar hij is voor mij onbereikbaar! Met de derde hap Nicoise lijkt zijn vrouw verdomme ook al mooier dan die van mij.. Ik ben een looser! Tja, Chris. Er zijn veel depressieve mannen in de haven van Antibe.

Richard Koopman / Zynn op 15 december 2015 16:45

Het artikel is dus ook geschreven door iemand die geen miljoen heeft (laat staan 20).

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

@Richard
Maar dat is toch ook wat Godin zegt? Alles boven 'veel' is relatief. Die mensen willen 120 miljoen omdat een ander het heeft. Die 120 miljoen is niet verantwoord vanuit schaarste van talent, maar vanuit het vergelijken van salarissen door CEO's en dat deze (blijkbaar?) hun gang kunnen gaan bij het vaststellen van dat salaris. Of in ieder geval teveel speelruimte krijgen van controlerende organen.

Iedereen zou trouwens wat filosofie moeten studeren en zich minder bezig houden met aardse zaken.
(dan stijgt filosofie in aanzien en krijg ik meer salaris!)

Richard Koopman / Zynn op 15 december 2015 16:45

Ohh... doar hedde gij wir gelijk in... en ik gun je een mooie verhoging..

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Dank! We zullen zien of de crisis iets verandert aan de toekomst van filosofen. Ondertussen heb ik genoeg werk, dus ben ik tevreden. Dat lukt gelukkig ook prima zonder die 20 miljoen!

Plaats zelf een reactie