Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Uniforme functienamen

Een interessante posting op marketingfacts meldde dat drie organisaties het initiatief hebben genomen om door middel van een onderzoek eenduidigheid aan te brengen in de functietitels binnen hun vakgebied. Het doel hiervan is het aantal verschillende functietitels terug te dringen ter bevordering van communicatie tussen verschillende marktpartijen.

Wat vindt u? Is dit niet ook een interessant initiatief voor HR? Voor iedere branche? Nu het steeds moeilijker wordt om vacatures in te vullen, wordt het steeds belangrijker om naar buiten toe duidelijk te maken wat u precies zoekt. Een basis van onderbouwde functietitels, waar voor iedereen binnen een branche meteen duidelijk wordt wat de functie inhoud, zou daar een grote rol in kunnen spelen.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Expand Redactie op 30 juli 2007

Reacties op Uniforme functienamen

Bas van de Haterd op 15 december 2015 16:45

Zeker interessant, maar helaas onhaalbaar aangezien iedereen toch net 'iets anders' doet en dat dus ook tot uiting moet komen. En bedrijven dat maar wat graag doen om zich te onderscheiden en er veel vooroordelen liggen tegen bepaalde functienamen...

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Inderdaad een interessante gedachte! Meer uniformiteit is meer duidelijkheid en zo wordt het gemakkelijker mensen aan functies te linken: je weet immers dat ze een dergelijke functie hebben uitgevoerd.Verder ben ik het met Bas eens: het is niet mogelijk. Maar het is wel mogelijk er zoveel mogelijk naar te streven. Niet alleen als je een vacature plaatst, maar ook in je CV kun je uniforme titels gebruiken. In ieder geval een interessante gedachte om eens mee aan de slag te gaan: waar kun je de titels allemaal uniform maken?

Myriam op 15 december 2015 16:45

Als recruiter zeg ik: heel interessant. Het zou mijn werk ook alleen maar vergemakkelijken. Maar ook ik betwijfel de haalbaarheid.

Wouter Schoonman op 15 december 2015 16:45

Vorige zomer hebben wij binnen Saxion Hogescholen een vergelijkbare exercitie uitgevoerd. Met behulp van Hays is toen het aantal functies zeer ernstig gereduceerd, er is een nieuw 'functie-gebouw' vastgelegd en medewerkers zijn allemaal opnieuw ingedeeld in dit nieuwe functie-gebouw. Dat dit veel weerstand met zich meebracht is geen nieuws. Met name medewerkers die op grond van in het verleden daadwerkelijk uitgevoerde taken in functie en dus salarisschaal werden teruggezet (voorlopig zonder verlies van salaris) waren hier uiterst ongelukkig mee.

Wouter Schoonman
Lector Assessment Saxion

Plaats zelf een reactie