Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Via welke vacaturesites zoeken mensen actief naar een baan?

Als recruiter ben je natuurlijk altijd geïnteresseerd in welke vacaturesites het meest worden gebruikt door actief werkzoekenden. Deze interesse is alleen maar toegenomen als gevolg van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Het vinden van juist personeel blijft een lastige aangelegenheid.

Volgens het recente Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO)* van de Intelligence Group ziet de huidige top 10 van meest gebruikte vacaturesites er als volgt uit:

  1. Monsterboard.nl
  2. Werk.nl
  3. Nationalevacaturebank.nl
  4. Jobtrack.nl
  5. Intermediair.nl
  6. Vacaturekrant.nl
  7. Google.nl
  8. Stepstone.nl
  9. Randstad.nl
  10. Werkenbijdeoverheid.nl

De volledige top 50 kunt u hier bekijken*

De resultaten zijn gebaseerd op de vraag: "Welke internetsite(s) zou u gebruiken/ gebruikt u om een baan te zoeken?". Het onderzoek is gehouden onder 8750 personen in het eerste half jaar van 2007.

Het onderzoek geeft een goede indicatie van de belangrijkste vacaturesites weer. Duidelijk is dat Monsterboard veruit de meest populaire vacaturesite blijft.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar de effectiviteit van de diverse sites. Je ziet de vacaturesites steeds voller worden gepropt met vacatures, waardoor het voor de werkzoekende steeds lastiger wordt de juiste, passende functie eruit te filteren. Maar dit is weer een ander verhaal en heeft meer met de kwaliteit van de vacaturesites te maken en de geboden zoekmogelijkheden.

 

Dit gastblog is geschreven door Thomas Schalken
* Link werkt niet meer per 8-7-2015, red.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Gastblogger op 5 september 2007

Reacties op Via welke vacaturesites zoeken mensen actief naar een baan?

Marc Drees op 15 december 2015 16:45

En zoals Intelligence Group ook zelf toegeeft, heeft deze lijst geen enkele relatie met de werkelijkheid:

http://www.recruitingfacts.nl/2007/09/04/advies-aan-vacaturesites-stop-investeringen-in-seo-en-sem/En dan even doorscrollen naar het commentaar van Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group

Thomas Schalken op 15 december 2015 16:45

@Marc

Ik begrijp je punt. Echter, de vraagstelling is duidelijk en de resultaten op die vraagstelling ook. Dat uiteindelijk meer mensen bijvoorbeeld ook via google zoeken dan uit dit onderzoek naar voren komt, is iets anders. Als je mij vraagt welke sites ik raadpleeg voor vacatures, zal ik ook eerder monsterboard zeggen dan google. Terwijl ik google toch echt wel gebruik. Maar dit wordt in dit onderzoek niet meegenomen.Trouwens als je mij vraagt waar ik bijvoorbeeld online boeken koop, zal ik bol.com zeggen. Terwijl ik ook via google zou zoeken, maar dit niet zou vermelden.Daarnaast zien mensen google niet echt als een "website", maar gewoon als "google" zelf. Eigenlijk moet je google uit deze lijst filteren. Valide conclusies over google kunnen namelijk uit dit onderzoek niet worden getrokken.

Rogier van Wijk op 15 december 2015 16:45

Dit komt niet echt op mij over als een onderzoek dat de arbeidsmarkt volledig, actueel, onafhankelijk, diepgaand en breder onderzoekt dan anders (dit is wat de Intelligence Group wil doen begrijp ik).Eigenlijk zegt deze lijst meer iets over naamsbekendheid dan over daadwerkelijk gebruik!

Salah Mar■chal op 15 december 2015 16:45

About effectiviteit.

Wij zien bij ons in de organisatie (uitgaande van statistieken) dat er weinig gereageerd wordt op de vacatures, wel is het zo bedrijven dat recruiters de vacaturebank account gebruiken om er cv's vanaf te plukken. Maar echt geweldige traffic niet of nauwelijks opleverd.

Paid Search via Google leverde leuke resultaten op, maar is vrij kostbaar.Plaats zelf een reactie