Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

45+? Arbeidsmarktbejaarde

Wist jij het al? Ben je 45 jaar of ouder, dan behoor je tot de categorie arbeidsmarktbejaarden. Net als bij ‘gewone’ bejaarden betekent het dat je eigenlijk niet meer meedoet. Blijkbaar zijn er weinig werkgevers die zitten te wachten op deze categorie arbeidspotentieel. Jammer voor jou en jammer voor al je mogelijke collega’s die zich in het spitsuur van het leven bevinden en niet van jouw ervaringen en levenswijsheid kunnen leren. Zeker ook jammer voor alle recruiters en werkgevers die dit kortzichtige standpunt innemen. De grote vraag is of dit nog te veranderen is en hoe je als arbeidsmarktbejaarde ooit een baan vindt.

Tijdens HR-bijeenkomsten in de afgelopen weken werd deze term meermalen gebruikt om aan te geven wat een kaal en dor leefgebied de arbeidsmarkt voor 45-plussers is. Nu ben ik misschien een beetje overgevoelig omdat ik onderdeel uitmaak van deze leeftijdscategorie en al geruime tijd in between jobs verkeer. Tenminste, dat was mijn overtuiging tot nog toe. Maar nu krijg ik het gevoel totaal afgeschreven te zijn en niet meer mee te doen net zoals zo veel echte bejaarden in dit land.

Waarom doe je als oudere werkzoekende niet meer mee? Nog uit recent onderzoek blijkt dat werkgevers oudere werknemers associëren met verminderde arbeidsproductiviteit, hogere arbeidskosten en een zekere weerstand tegen innovatie (NiDi 2010). De oudere werknemer scoort wel goed op loyaliteit, betrouwbaarheid en social skills, maar deze leggen minder gewicht in de schaal bij de keuze voor een nieuwe medewerker dan de flexibiliteit, creativiteit en social media skills die de jongere garde worden toegedicht. Je bent dus niet meer hip and happening….

Zit er bij mensen van 45 jaar en ouder dan een steekje los en kunnen ze niet meer meekomen? Natuurlijk is er een verschil tussen fysieke en cognitieve gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze cognitieve vermogens zich wel tot ons 80ste kunnen ontwikkelen en op peil kunnen blijven (Snel & Cremer, 1994). Is niet het merendeel van onze wereldleiders, politici en wetenschappers ouder dan 50 jaar? Zijn koningin Elizabeth van Engeland (87) en Simon Perez (90), president van Israël geen lichtende voorbeelden van ‘doorwerken na je 65ste’? En wat te denken van onze Neelie Smit (72) die er voor zorgt dat heel Europa aan het snelle internet zit?

Maar ja, daar sta je dan als arbeidsmarktbejaarde: uitgerangeerd, langs de zijlijn. Solliciteren en netwerken is de opdracht, maar dat is bijna onbegonnen werk voor 45-plussers. Het probleem is dat er een tekort aan banen is en dat jij met jouw werkervaring op dit moment alleen wordt aangenomen op de baan die je al gedaan hebt in dezelfde branche als waar je eerder in hebt gewerkt. Als die er niet is, dan heb je dikke pech. Bovendien moet je opboksen tegen de overvloed aan andere (jongere) kandidaten. Dat in een dergelijke baan voor jou weinig uitdaging en ontwikkeling zit, telt niet mee.

Hoe vaker de term arbeidsmarktbejaarde gebruikt wordt, des te meer deze ingeburgerd raakt en hoe meer we er in gaan geloven. Niet alleen onder managementgoeroes, recruiters en werkgevers, maar ook in de media. Zo ontstaat een stereotypering die niet wenselijk is. Het is stigmatiserend en draagt niet bij aan een positieve beeldvorming over ongeveer de helft van de beroepsbevolking in Nederland. Discriminatie op grond van leeftijd (WGBL) mag niet. Derhalve roep ik op om dit soort terminologie niet meer te gebruiken. Spreek over ervaring, levenswijsheid of senioriteit, dat geeft meteen een positievere kijk op deze categorie arbeidspotentieel van ongeveer vier miljoen mensen!

Ik begrijp het wel: het is vraag en aanbod. En momenteel is het arbeidsaanbod enorm. Je moet je dus bekwamen in Sales en Marketing oftewel Personal Branding. Indien ik een dergelijke baan zou ambiëren, had ik ooit wel die richting gekozen. Maar ik ben goed in mijn eigen vakgebied: Human Resource Management. Alhoewel… nog recentelijk werd ik afgewezen omdat ik te commercieel was. Misschien toch een gemiste carrièrekans?
Nu maar wachten tot de vraag het aanbod overstijgt? Blijkbaar lopen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt altijd anderhalf jaar achter op de economie. Dat zou betekenen dat ik nog een hele tijd op de bank blijf zitten. Ondanks mijn geriatrische arbeidsmarktstatus, ben ik zeker geen bejaarde. Integendeel: ik zorg dat mijn fysieke en mentale gezondheid op topniveau blijven. Er zal er toch wel één werkgever zijn die mij ziet voor wat ik waard ben... Blijven netwerken dus!

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Sandra Haarman op 28 januari 2014

Reacties op 45+? Arbeidsmarktbejaarde

Bart Van Brabant op 15 december 2015 16:44

Nou - hoop doet leven - ik word dit jaar 45, dus vanaf nu kan het volgens dit artikel alleen maar bergaf gaan.

Als al die would-be goeroes nou eens gewoon zouden werken ipv dit soort onzin te schrijven en bij mensen erin te stampen, dan zou de wereld er wellicht op vooruit gaan. Hoe haal je dit in godsnaam in je hoofd om mensen zo nog eens extra te demotiveren in tijden van crisis?

Er zijn legio mogelijkheden voor + en - 45 jarigen - je moet ze alleen zoeken en blijven geloven in je eigen kracht. En vind je ze niet bij de ondernemers waarvan sprake in het artikel, dan vind je ze zeker bij jouw eigen bedrijf dat je zelf of samen met andere arbeidsmarktbejaarden gaat oprichten.

Ik lees het slot van het artikel en zie ook dat de auteur zelf in vraag stelt wat de onderzoeken waard zijn - zolang we in dit soort artikelen blijven geloven, zolang hebben die would-be onderzoekers werk en gaat onze spirit de dieperik in.

Hou nou toch eens op !!

Bart Van Brabant
Nog lang niet toe aan de pensioengerechtigde leeftijd

Corinne op 15 december 2015 16:44

jajaja dat is wat.

Verschillende visies, verschillende 45 jarigen, geen mens is hetzelfde.

Mijn ervaring is dat de ene 45 jarige de andere niet is. Ik zie ouder worden als een mooie fase in het leven.
Met de jaren, steeds meer levenswijs,. rust en mensenkennis. Ik ben er wel van overtuigd dat het belangrijk is om jezelf te blijven uitdagen. Zowel fysiek als mentaal want dat maakt je als 45 jarige van echte toegevoegde waarde.
Zorg ervoor dat je geest fris blijft en dat je mee kunt doen en praten met de jongere generatie. Blijf je ontwikkelen en om je heen kijken. Volgens mij is het voor het goed functioneren van een afdeling en bedrijf essentieel dat je een mengeling hebt van mensen. Zowel wat betreft kennis, leeftijd en type persoonlijkheden.

Als recruiter zie en spreek ik dagelijks senior HR professionals. Ook mensen die de leeftijd van 50 zijn gepasseerd. Regelmatig zijn het gesprekken die mij inspireren en energie geven.

Ik ben inmiddels 48 en ik ervaar het als een groot voorrecht te werken binnen een jong en dynamisch bedrijf en daarnaast als zelfstandig ondernemer en coach te mogen werken voor prachtige bedrijven.

Op naar de 50 jaar !!!Cees Harmsen op 15 december 2015 16:44

Soms lijkt het wel of er een pil van Drion voor werkzoekenden van 50+ moet komen, want er wordt ons van alle kanten een ongelofelijke bak ellende aangepraat…l

Ik ben 56, zelfstandig spreker, trainer, coach en gespecialiseerd in personal branding. Ik vertel en leer mensen hoe ze een persoonlijk merk kunnen worden, met als doel succesvoller te zijn op de arbeidsmarkt. Daarbij draait het om drie dingen: merk, mindset en marketing. Vooral de mindset maakt het grote verschil.
In de afgelopen jaren verzorgde ik presentaties tijdens de inspiratiedagen van het UWV voor werkzoekenden van 55+. Let wel: werkzoekenden, geen werklozen. Het verschil tussen deze 2 woorden is enorm en is duidelijk zichtbaar in uitstraling en zelfvertrouwen. De werkzoekende handelt vanuit de mindset 'shit happens': we gaan uithuilen en opnieuw beginnen. Makkelijk zal het niet worden, maar kansloos ben je nooit. De werkloze is niet meer in staat om dit op te brengen en voelt zich een slachtoffer van het systeem en de politiek. Maar met die mindset ga je het nooit en te nimmer redden op de arbeidsmarkt. Je zult jezelf opnieuw moeten uitvinden, kijken welke ongebruikte talenten nog in het vat zitten en (samen met anderen) nieuwe initiatieven ontplooien.
De tragiek van het verhaal is dat veel mensen dit nooit hebben geleerd. Ze zijn altijd werknemer geweest, terwijl ze nu werkondernemer moeten worden. Maar het is nooit te laat om deze beweging te manen. Er zijn talloze voorbeelden van vrouwen en mannen die in de tweede helft van hun loopbaan prachtige dingen hebben gerealiseerd. Hun motto? Je leeftijd is irrelevant, want je mindset heeft de overhand.

Arnold op 15 december 2015 16:44

Hoera 50+ en nog steeds van toe gevoegde waarde .
Mensen klets niet zoveel en ga aan het werk , met eigenwaarde en vertrouwen in je kennis en ervaring.

mens en optimist PUR SANG
Arnold

Ada Jansen op 15 december 2015 16:44

Wanneer je wilt dat de term 'arbeidsmarktbejaarde' niet (meer) wordt gebruikt dan ben je met het schrijven van de column in ieder geval geen stap verder gekomen. Integendeel: ik lees de term voor het eerst en gebruik hem nu dus ook voor het eerst. Ik word in maart 50 en misschien zit ik nog in de ontkenningsfase maar ik voel me niet door de term aangesproken.
Ongetwijfeld zijn er werkgevers die nu nog op deze manier naar jongere ouderen (of oudere jongeren, met dank aan Koot en Bie) kijken, maar op enig moment zullen zij toch ook een andere bril op moeten zetten. Natuurlijk wordt je een beetje hopeloos als je je suf solliciteert en telkens wordt afgeschreven, zeker als je het gevoel hebt dat je leeftijd daar de oorzaak van is. Hoe gezond, vitaal en actief je ook bent, aan je werkelijke leeftijd kun je niets veranderen. Het is inderdaad afwachten geblazen tot de markt weer aantrekt en er meer vraag ontstaat.

Helma op 15 december 2015 16:44

Mooie blog en mooie reactie Cees. Ik zou zelf nog willen toevoegen. Deze site wordt gelezen door mensen die bijna allemaal iets met HR te maken hebben en waarschijnlijk dus ook (indirect) met werving en selectie. Zijn wij HRM'ers juist niet de eerste om dit positief te beïnvloeden? Als wij alle leeftijden een eerlijke kans geven bij werving en selectie? Wij kunnen het verschil maken en laten we dat dan ook doen!

John op 8 maart 2016 18:47

Hopelijk worden die managers er vanwege hun leeftijd ook eens uitgerot

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.