Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Vrijdag de 13e...Hoger verzuim?

We weten dat vrijdag de 13e een datum is die voor veel mensen de rillingen op de rug veroorzaakt. Nu zijn Nederlanders over het algemeen best wel nuchter. Amerikanen daarentegen zijn een stuk erger. Wist u dat gebouwen in Amerika, met meer dan 13 verdiepingen, nooit een 13e verdieping hebben?

Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13. Een tweede verklaring is te vinden bij 13 oktober 1307. Daarentegen wordt in Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. Tenslotte wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13e is afgeleid van een Noorse Sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

Een groot nadeel van vrijdag de 13e is de invloed van het bijgeloof van miljoenen mensen op de economie. Zo verzuimen in de Verenigde Staten opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Nu zijn er bepaalde dagen waarvan je kan verwachten dat het verzuim zal stijgen. 2 januari, de dagen na een wedstrijd van het Nederlands elftal in een groot toernooi, noem het maar op.

Maar zou het verzuim vandaag nu ook in Nederland hoger geweest zijn?  Ik vermoed van wel, al kan het lekkere weer daar ook debet aan zijn natuurlijk.

Wat denkt u?

 

Dit artikel is geschreven door Paul van Oosterhout

Geplaatst in HR in beeld door Gastblogger op 13 april 2007

Reacties op Vrijdag de 13e...Hoger verzuim?

Bas op 15 december 2015 16:45

Paul,Loki was geen god volgens de Noorse Mythologie, en al helemaal geen kwaadaardige. Loki was een 'bengel' bij gebrek aan een beter woord, die met de goden omging, hele goede dingen deed (hij was degene die Thor zijn hamer bezorgde), maar ook meerdere malen verbannen was uit walhalla vanwege 'kwaadaardige' acties.Maar inderdaad is het bijgeloof, dat altijd effect heeft op van alles en nog wat. Gelukkig was het gros van het bedrijf vandaag, zoals bij ons meestal op vrijdag, gewoon vrij.

Michel op 15 december 2015 16:45

"Wist u dat gebouwen in Amerika, met meer dan 13 verdiepingen, nooit een 13e verdieping hebben?"Wist je dat dat in Nederland veelal ook zo is en Utrecht Centraal geen spoor heeft tussen spoor 12 en 14 ;-) Wij zijn hier net zo erg.

Paul van Oosterhout op 15 december 2015 16:45

@michel:Dat ga ik dus zelf bekijken op utrecht CS ;-)

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Vreemd dat mensen zich nog steeds zo laten leiden door bijgeloof.Ergens vind ik het ook wel weer leuk dat er blijkbaar geen dertiende verdieping wordt gebouwd en dat Utrecht centraal geen spoort 13 (mij was het ook opgevallen) heeft. Maar wat verwachten mensen dan, dat ongelukken juist op dat spoor gebeuren?Het lijkt mij meer gewoon een excuus om een dag niet te werken.

Arman Alavi op 15 december 2015 16:45

In rotterdam missen we zelfs 2 perrons....

Kathalijne Schuurmans op 15 december 2015 16:45

Ik heb nooit zo veel met dit soort bijgeloof en loop bijvoorbeeld ook vrolijk onder een ladder door. Toch keek ik laatst vreemd op toen ik tijdens een weekendje Londen in het hotel aankwam en kamer 13 kreeg...

Plaats zelf een reactie