Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Wanneer starten met HR?

Afgelopen week was ik met een van mijn relaties in gesprek, om te adviseren in de inzet van HR binnen de organisatie. Vanwege enkele overnames was de organisatie snel gegroeid en na deze expansie is het tijd voor consolidatie. Eén van de onderwerpen in deze consolidatie is de inzet van HR binnen het bedrijf.

Dit bracht mij bij de kwestie dat er geen verplichting is om bij een bepaalde bedrijfsgrootte HR binnen in je organisatie te realiseren, zoals dit met oprichten van een OR het geval is bij het bereiken van een medewerkersaantal van 50.

Het gesprek was erg interessant en maakt mij nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar de meningen over: wanneer is het nodig om HR binnen je organisatie te waarborgen? Zou HR een verplichting moeten worden binnen organisaties? Als je als organisatie HR opstart, hoe zou dat dan in uw ogen het beste werken?

Geplaatst in HR varia door Saskia van Diemen op 1 maart 2012

Reacties op Wanneer starten met HR?

Chris Stapper op 15 december 2015 16:45

Het antwoord begint denk ik een beetje met wat je allemaal onder HR schaart. Je hebt altijd wel een soort W&S beleid en ook een bepaalde bedrijfscultuur die je probeert te sturen. Ik lees hierboven vooral de vraag 'wanneer neem je een HRM'er aan?'. En dan moet ik direct denken aan een eerdere discussie (zie onder), waarin ik me afvroeg of HR beter zijn best moet doen, of dat de organisatie HR vanaf het begin af aan serieus moet nemen. Ik neig naar het tweede antwoord: HR moet verweven zijn in de manier waarop je je organisatie runt, anders blokkeer je de HRM'ers in je organisatie ook van het meedenken en meeontwikkelen. Het lijkt me te eenvouding om te stellen dat de HRM'er dit helemaal op eigen houtje moet doen.

Misschien is 50 mensen wel een goed aantal om al een vaste HRM'er in dienst te hebben. Sowieso als je nog flink wilt groeien.


Eerdere discussie:
http://www.expand.nl/hr-weblog/apple-heeft-nu-ook-duurzaam-bestuur-niet-zo-hoog-in-het-vaandel

Plaats zelf een reactie