Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

"Bullebak met oorvijg door echtgenote getemd".

Goede morgen,

"Bullebak met oorvijg door echtgenote getemd".

Goeiemorgen, lekkere binnenkomer hè! U denkt vast dat u een bekend blad aan het lezen bent en niet een hoogst serieuze Opstarter! Toch is dat wel zo. Ik wil u namelijk graag meenemen in de praktijk van het  roemruchte scenario-denken dat ons allemaal - en wellicht ook vaker dan we zouden wensen - pootje licht. En u de vraag voorleggen of het bedenken en schrijven van een gestructureerd scenario wel zinvol is? Het loopt toch meestal anders dan we ons hadden voorgenomen.

Ik herinner me scherp bovengenoemd geval, waarin mij werd gevraagd om een plan van aanpak te bedenken voor  het ontslag van een medewerker die niemand durfde aan te pakken. De man in kwestie was berucht om zijn grote mond, veel dreigen en vooral ook lossen handjes. Dat laatste was kortgeleden weer eens gebeurd en er was gemept en met erger gedreigd. Ingrijpen kon niet meer uitblijven. Wat zou het scenario zijn? Ik was jong en een redelijk onervaren P&O'er en de betrokken afdelingschef bleek niet heel zelfverzekerd. Er werd besloten dat ik de rol van "slecht nieuws brenger" zou spelen. We bedachten alle mogelijke voor- en tegenargumenten en zetten die in een keurig schema met daarbij de mogelijke acties en reacties van onze  tegenstander en hoe wij daar weer op zouden reageren. Een ijzersterk scenario, vonden we, waar geen speld  tussen was te krijgen. De beer leek geschoten.

De directiesecretaresse lieten we hem oproepen en sommeren  zo snel mogelijk te verschijnen voor een gesprek. Terwijl we op hem wachtten, namen we alle details nog een keer heel zorgvuldig door. Zo beginnen we, dan doen we dit en dan dat en als hij etc ...
Toen belde de receptie met de melding dat hij er was en ging ik hem ophalen. "We zijn met z'n tweeën", begon hij zodra hij me zag. En jawel, naast hem stond een net zo'n imponerend vrouwspersoon als hij zelf was.  "Zij komt erbij", zei hij. "Jouw vrouw, vroeg ik?" Hij knikte. Nou daar ging dus deel 1 van ons  afgesproken scenario de mist in. Ook deel 2 verdween al snel uit zicht omdat het tweetal ongevraagd was gaan zitten op de plaatsen aan tafel die wij om strategische redenen ietwat anders hadden ingedeeld. Deel 3 ging in rook op toen de dame het gesprek opende met de kernvraag: "Nou meneer Maas, zeg ut maar, wat hebbie gedaan?"

Omdat ik de afdelingsmanager enkel naar het tafelblad zag zitten staren, begon ik maar mijn relaas te vertellen. Zij zat me strak aan te kijken en fronste alleen een enkele keer. Ik eindigde met: "Dus op basis hiervan zullen wij ontslag aanvragen". Toen werd het ijzig stil en ineens een harde klap. Ze gaf haar man een enorme oorvijg. "Stomme eikel, je had een goede baan en die verknal je weer met je grote waffel. Ik neem aan dat hij per direct ontslagen is" vroeg ze me? Ik kon alleen maar knikken. "Nou,bedank die meneer Maas maar en ga als de sodemieter ander werk zoeken". En voor ik het wist waren ze opgestaan, kregen we een hand en liepen ze naar buiten.
Sindsdien heb ik nooit meer scenario's bedacht voor gesprekken - behalve op de inhoud dan. Ik zie wel. En u?

Ik wens u deze week vrijheid toe bij het gedegen afronden van alle zaken die zich voordoen in uw organisatie.

 

Geplaatst in HR varia door Michiel Maassen op 16 januari 2011

Reacties op "Bullebak met oorvijg door echtgenote getemd".

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie