Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

HR Boekreviews

Hieronder treft u een overzicht van onze boekbesprekingen en die van enkele andere blogs, die over de jaren geschreven zijn. De besprekingen zijn gesorteerd op onderwerp, dus als u zich op een bepaald onderwerp in wilt lezen, dan is deze pagina wellicht een goede start.

Heeft u een kwalitatief sterke boekbespreking geschreven van een HR-relevant boek? Stuur een mail naar info@expand.nl en dan wordt uw review hieronder geplaatst.

Assessment titels
Recruitment
Organisatie structuur en organisatie cultuur
Persoonlijke ontwikkeling
Algemene, HR relevante onderwerpen

 

 

Assessment

Boekreview: Assessment 2 - Docentcompetenties - door Wouter Schoonman
Over assessments. Specifiek van docenten, maar doordat de methode van het boek helder is opgeschreven, is ze ook toepasbaar binnen andere disciplines.

Beoordeling van mensen - door Wouter Schoonman
Verzameling van artikelen over assessments, die verschillende aspecten van een goed assessment belichten.

 

Recruitment

Een kijkje in de wereld van Cowboys & Indianen - review Op zoek naar een witte raaf, door An de Jonghe
Over headhunting, hoe headhunters hun dag komen, hoeveel mensen ze in een jaar plaatsen, etc.

Recruitment bij Hyves - review van 'Van 3 naar 10 miljoen vrienden' door Raymond Spanjar (@ rectec)
Een kijkje in de recruitment-keuken van hyves. Over hoe belangrijk het is om een leuke organisatie en goede connecties te hebben.

Linchpin - Seth Godin: Waarom grote bedrijven geen talenten aannemen (rectec)
Linchpin gaat over unieke mensen, mensen die het verschil kunnen maken. En hoe het komt dat ze vaak niet in grote organisaties terecht komen: door hun uniciteit passen deze mensen niet goed in uniforme organisaties.

Verleid je kandidaat om te solliciteren - Aartjan van Erkel
Beschrijft hoe je je website beter kunt maken. Op het gebied van copywriting, online dialogen, webdesign en usability. En, in deel 2 van de review: teksten en formulieren.

Het Talentalfabet
26 hoofdstukken over talent, snel leesbaar en met veel verfrissende ideeën.

Het grote gesprekkenboek - Jacco van den Berg en Mecheline Klijns
"Als HR professional en /of leidinggevende bestaat een groot gedeelte van je werkzaamheden uit communiceren; gesprekken voeren. De 2e druk van het grote gesprekkenboek is dan ook een aanrader, of je nu een junior of een senior bent."
 

Organisatie structuur en organisatie cultuur

De introductiegids - Toine Al
Talloze tips over hoe je het introduceren van nieuwe werknemers het beste aan kunt pakken, natuurlijk met voorbeelden. Onze reviewster haalde er de voor haar meest relevante tips uit.

Boekreview Zombie Business - door Guido Thys
Over overbodige regeltjes, niet-functionerende culturen en hoe ze organisaties binnen sluipen. Thys neemt flink stelling tegen overbodig geworden regels en gedragingen (zombies) en moedigt de lezer aan ze de organisatie uit te werken.

Outliers, door Malcolm Gladwell
Gladwell analyseert wat mensen succesvol maakt. Hij laat o.a. zien dat IQ slechts een beperkte invloed heeft en dat omgevingsfactoren immens belangrijk zijn. Vandaar dat deze titel onder organisatiestructuur en cultuur staat.

Boekbespreking "HR Impact"
Verzameling (wetenschappelijke) artikelen over aspecten van het HR veld. Betreft voornamelijk strategische artikelen, met ook enkele praktische onderwerpen.

Mintzberg on Management - door Henry Mintzberg
Het beroemde boek met de zeven configuraties. Dit is de review, voor een uitgebreide samenvatting lees Mintzberg Organisatiestructuren.

Boekrecensie 'The shift' door Lynda Gratton (rectec)
The shift schetst een beeld van 2025 - hoe mensen dan werken. En beschrijft drie veranderingen (shifts) waar we doorheen moeten voor we daar zijn.

Boekrecensie Handboek communities - Erwin Blom (rectec)
Een overzicht van belangrijke social media cases in Nederland. Met een analyse van de rode draad en stappenplan om een community/social media plan op te zetten.

Boekrecensie Starfish & spider - door Ori Brafman en Rod A. Beckstrom (rectec)
Over leiderloze organisaties: organiseren zonder hiërarchie

Boekrecensie Wikinomics - door Don Tapscott en Anthony Williams
Wikinomics gaat over meer open manieren van organiseren. Het delen van kennis (in plaats van je intellectuele eigendom zoveel mogelijk te beschermen) en nieuwe media.

Het is mooi geweest, door Judith Mair (HNWB)
Mair ageert in dit boek tegen 'Het nieuwe werken', de auteur van de review is het niet met haar eens, maar laat zien dat bepaalde delen van het boek zeker de moeite waard zijn - en niet alleen maar omdat tegengeluiden ook beluisterd moeten worden.

Nieuw Europees Organiseren - door Jaap Jan Brouwer en Jaap Peters (HNWB(
Een vergelijking tussen Europese en Amerikaanse manieren van organiseren. Met name interessant om een aantal getallen, bijvoorbeeld: de productiviteitsgroei van Europa sinds 1960 is 395%, die van Amerika 220%. Hoe Amerika nog de grootste economie is? Daar wordt veel langer gewerkt: 2.000 uur per jaar, tegen 1.300-1.400 in Europa.

Here comes everybody - door Clay shirky
Internet heeft de kosten om te organiseren drastisch verlaagd. Hierdoor is het aantal dingen dat we kunnen organiseren en waarde levert enorm gegroeid. In de toekomst gaan deze nieuwe manieren van organiseren een steeds grotere rol spelen.

Rebels at work - door Lois Kelly
Zijn alle rebellen goed? Nee! In deze boekbespreking lees je wat goede rebellen zijn, hoe je kunt voorkomen dat je een verkeerde rebel wordt binnen je organisatie en ook hoe je kunt zorgen dat je ideeën beter en makkelijker door worden gevoerd.

Leiderschapskramp - door Harry de Ruiter
Transformatie, change en wendbare organisaties zijn onderwerpen die hot zijn. Het zijn regelmatig een thema’s in gesprekken die ik met verschillende HR professionals heb. Vaak gaat het om de succesfactoren voor een gerealiseerde cultuurverandering. Wat maakt dat een transformatie lukt of mislukt?
 

Persoonlijke ontwikkeling

Leidinggeven aan talentontwikkeling - door dr. Mirjam Baars
“Talent is een combinatie van persoonlijke kwaliteiten, vermogens, committent en prestatie”.

Boek: Creativiteit, HOE? ZO! - review Creativiteit, HOE? Zo! , door Centrum voor de Ontwikkeling van Creatief Denken (COCD)
Over creativiteit, out-of-the-box denken. Het boek bevat een theoretisch deel en een praktisch deel, waarin je kunt oefenen.

Boekreview: De mens in de 21e eeuw - Review De mens in de 21e eeuw, door Bert-Jan van der Mieden
Over persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verantwoordelijkheid van individu en organisatie.

Boekreview Durf te vragen - door Nils Roemen en Fanny Koerts
Durf te vragen is een manier van werken, een manier van organiseren en een manier van kennis uitwisselen. De manier van denken die hieraan ten grondslag ligt zou een steeds grotere rol kunnen gaan spelen binnen organisaties en HR.

Boekreview: Voer voor jonge bazen - door Bert Overbeek
Het boek bestaat uit drie delen: (1) Praktisch advies voor jonge bazen, (2) Normen op de werkvloer en (3) Interviews met ervaren bazen.

Boekreview Ego strippen - door Rick van Asperen
Vooral interessant voor coachende HRM'ers: het belicht het belang van congruentie in werk en organisatie.

Boekbespreking Present! door Cees Harmsen
"HR is de afdeling die de arbeid in een organisatie optimaliseert. En personal branding is een beweging die mensen aanmoedigt om werk te doen dat aansluit bij hun persoonlijke talenten en voorkeuren. Kortom: HR en PB zijn twee handen op één buik."

Boekrecensie: Getting things done door David Allen (rectec)
Getting things done is een tijd en taken-management strategie van de inmiddels zeer bekende David Allen. In deze recensie een samenvatting en een aantal op te pikken handigheden in de comments.

Drive - door Daniël H Pink (HNWB)
Wat motiveert ons? We zitten nu in de motivatie2.0 periode, waarin externe motivaties het meest worden gebruikt. De wortel en de stok, bonussen. Volgens Pink gaan we naar motivatie3.0, waarin intrinsieke motivatie meer wordt gebruikt, omdat dit beter werkt voor het soort werk dat we steeds meer doen: kenniswerk.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap - door Stephen Covey
Eén van de bekendste managementboeken, terwijl het geen managementboek is. Met 25 miljoen verkochte exemplaren heeft dit boek een enorme impact gehad op het bedrijfsleven, maar ook op het onderwijs en in het privé leven van veel mensen. Onder de link treft u een uitgebreide samenvatting van het boek, met daarin de belangrjikste concepten en de samenhang van de zeven eigenschappen.

Minder werken, meer verdienen - door Olaf Rutten
Dit boek scharen we onder persoonlijke ontwikkeling omdat het een organisatieverandering vooral belicht vanuit het perspectief van de directeur die de verandering in gang zet. Hij legt meer verantwoordelijkheid bij de mensen onder hem, probeert in essentie zichzelf overbodig te maken en beschrijft wat dit met hem en de organisatie doet.

Het recept voor een goede dag - door Caroline Webb
Onder andere tips over hoe je hersenvriendelijk kunt werken en communiceren. Met de tips uit deze review en uiteraard ook de tips uit het boek leer je je dag op een praktische manier beter te maken.

 

Algemene, HR relevante onderwerpen

Gedoemanagement - Frank Schurink
"Gedoe is pas gedoe als je er gedoe van maakt."

Zo simpel kan het zijn - Richard Engelfriet
"Moeilijk doen is blijkbaar heel simpel, terwijl simpel doen heel moeilijk is."

De Pret Factor - Ben Kuiken
"Pret op het werk is onmisbaar voor goede prestaties."

Economie anders - Boekbespreking van The origin of Wealth van Eric D. Beinhocker
Een combinatie van The origin of species en The wealth of nations en daarmee een frisse en interessante visie op hoe welvaart ontstaat.

Boekbespreking biografie van Steve Jobs
Wouter Schoonmans visie op de biografie van Steve Jobs. Een mooi perspectief op iemand die de duurste organisatie van onze tijd heeft opgebouwd.

Boekbespreking 'Denken als een generaal' door Michiel Janzen
Over twaalf generaals, hun managementstijl, het resultaat daarvan en de lessen die we van hen kunnen leren.

Society3.0 - door Ronald van den Hoff
"Er is nu nog maar één boek wat je hoeft te lezen om de (inter)nationale rode draad in ontwikkeling van maatschappij, organisatie, mensen en technologie te begrijpen. Een boek dat ook zonder deze voorkennis toegankelijk is voor mensen die bij willen zijn op het terrein van macro-, meso- en micro-economisch ontwikkelingen. Zo bezien beschrijft het boek een ‘beknopte toekomst van alles’.", aldus de review.

Organiseren en HR in 2025, door HRlab
"In deze recensie worden de voor mij meest interessante thema's besproken. Het document wil uitnodigen tot meedenken door (zelfstandige) (HR) professionals over: type werk, hoe we ander werk anders gaan organiseren en wat de rol van de HR prof is in 2025. Het document hanteert als metafoor het model van Blauw (efficiënt organiseren van routinematige processen, “oud”) naar Geel (effectief organiseren van creatieve processen, “nieuw”). In dit, volgens mij, cyclische transformatieproces is een belangrijke rol voor de HR professional weggelegd.."

De introductiegids - door Toine Al
De introductiegids argumenteert voor een beter introductiebeleid om verzuim en verloop terug te dringen.

Feiten en fabels in management door Joost Ardts
Wat klopt er nu écht van de dingen die we over HR denken? Er zijn allerlei uitgesproken meningen over HR: je moet het afschaffen omdat het geen toegevoegde waarde heeft, leiderschap kun je niet trainen, dat zit in je persoonlijkheid, enzovoorts. In dit boek bespreekt Joost Ardts 20 stellingen over management thema's en haalt daar iets bij dat bijna altijd ontbreekt bij voornoemde meningen en gerelateerde discussies: gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Het Perfecte Project door Bart Flos
De belangrijkste take-aways.

HR Trends 2015
24 auteurs geven hun visie op de HR trends die in 2015 HR vorm zullen geven.

Eerste hulp bij Nieuw organiseren, door Ben Kuiken
Wat is nieuw organiseren nu precies? Als je alle managementlagen wegdenkt uit de organisatie; wat moet ze dan nog doen? Een goed boek voor iedereen die net komt kijken bij nieuw organiseren.

12 sleutels voor duurzaam HRM, door Peggy de Prins
Wat zijn de sleutels? En wat is het centrale gedachtengoed in het boek? Dit en meer is te lezen in deze handige boekbespreking.

Recensie Praktijkgids Personeel en Fiscus
Is de aanschaf van een Praktijkgids de moeite waard? In deze review lees je een overzicht van de inhoud van de praktijkgids en wat er voor de blogger eventueel nog ontbreekt.

Tegenspraak, hoe je beter wordt van dwarsliggers, door Peter van Linkhuyzen
"Feedback. Een veelbesproken thema in heel veel organisaties. Hoe we feedback moeten organiseren maar belangrijker nog, hoe we feedback moeten geven én moeten ontvangen. In mijn dagelijks werk krijg ik hier ook mee te maken. En dat trok mijn nieuwsgierigheid naar dit boek."

Giftige communicatie, door Sandra Hertogh en Annemarie van der Wel
"Word jij ook wel eens geraakt door een opmerking van een collega?
In het boekje “Giftige communicatie; het voorkomen en oplossen van gedoe op het werk” door Sandra Hertogh en Annemarie van der Wel lees je hoe je hier mee om kunt gaan, hoe je bij giftige communicatie antigif kunt toedienen."

Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en effici├źnter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en k├║nnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.