Burn-out dossier

Burn-out is een hot onderwerp: in de crisis moet er meer gebeuren met minder capaciteit. Men durft minder goed grenzen aan te geven, uit angst ‘de volgende te zijn’ of niet loyaal genoeg te zijn. De kans dat iemand zichzelf hierdoor overbelast wordt groter en de periodes waarin men kan herstellen van opgebouwde stress wordt korter. Het resultaat is dat steeds meer mensen risico lopen op een burn-out, en dat steeds meer mensen hierdoor thuis komen te zitten.

Burn-out is een onderwerp voor HRM’ers, dat schreef een van onze bloggers (zie ook deel twee en deel drie). Daarom vind je op deze pagina een dossier met interessante artikelen. Door de informatievoorziening omtrent burn-out te versterken, hopen we het tegen te kunnen gaan.

(H)erken roofbouw / burn-out verschijnselen

Burn-outs zijn te voorkomen, als de verschijnselen tenminste op tijd geconstateerd worden. In de drie artikelen hierboven liet Leona Aarsen zien dat het voor HR zaak is om hier mee bezig te zijn. En in dit artikel van Dianne Fransen krijgen we een korte handleiding hoe we roofbouw en burn-out verschijnselen kunnen herkennen en erkennen.

Een belangrijke boodschap hier is dat juist ideale werknemers, die veel verantwoordelijkheid nemen en bereid zijn om de extra mijl te lopen, een grote kans hebben om burn-outs te ontwikkelen. Dit komt doordat ze zichzelf minder rust gunnen en hun dagen voller plannen – en vervolgens weinig rust nemen om bij te komen van de stress en vermoeidheid die hier uit voortkomen.

9 Nuttige tips om burn-out te bevorderen

Buiten de individuele signalen die opgepikt kunnen worden bij de mensen in uw organisatie, zijn er ook algemene signalen die voorspellers kunnen zijn voor burn-outs. In dit artikel geeft Dianne negen voorbeelden van hoe burn-outs bevordert kunnen worden. Zorg ervoor dat dit in uw organisatie niet gebeurt!

Hoe voorkom ik een burn-out?

Laten we hier voorop stellen dat een burn-out een complex verschijnsel is dat nooit ‘zomaar’ opgelost kan worden. Een 1-2-3 stappenplan is een illusie. Deze pagina is enkel bedoelt om informatie te verzamelen en verspreiden. De link hierboven geeft echter een helder overzicht, dat tegelijk erkent dat het een complex proces betreft, waarbij hulp van een professional onontbeerlijk is.

Een dieptepsychologische kijk op burn-out

In deze blog gaat Greetje dieper in op een dieptepsychologische benadering op burn-out. De eerste blog focust op schaduw, een dieptepsychologisch concept, ‘heel simpel gezegd is Schaduw alles dat iemand niet zou willen zijn’.

Nieuws

Over Expand