Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Breng het werk naar de werknemer!

Het tekort aan gekwalificeerde professionals neemt toe, maar dit wil niet per definitie zeggen dat ze er niet zijn. De oorzaak van het tekort ligt ook in de lage participatiegraad, het grote aantal personen dat onder zijn of haar niveau werkt en…het gebrek aan mobiliteit.

Want hoewel het in de VS niet ongewoon is om een aantal staten verderop te gaan wonen voor je nieuwe baan, blijft men hier in de EU liever op de eigen stek, zo blijkt uit onderzoek van PriceWaterHouseCoopers*. Dit ondanks het feit dat hoge arbeidsmobiliteit een van de belangrijke doelstellingen van de Lissabon Strategie is. Dit laatste is overigens niet het nieuwste werkje van Tom Clancy, maar het plan dat tot doel heeft Europa in 2010 de meest dynamische en sterke economische eenheid ter wereld te maken (toch een beetje fictie dus).

Kortom, hoogopgeleide Europeanen zijn niet bijzonder bereid te verhuizen naar een ander land in de EU (met uitzondering van Scandinaviërs, Ieren en Britten).  De taal vormt daarbij de grootste barrière. Andere redenen zijn verschillen in belastingstelsels, ziektekostenvoorzieningen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarbij is het nog maar de vraag of uw diploma in het buitenland erkend wordt.

Ondertussen komt, binnen onze grenzen, ook de dag-tot-dag mobiliteit steeds verder in het gedrang door files en veranderende NS dienstregelingen. Vandaar het initiatief werkdichterbijhuis.nl. Zij bieden werknemers de mogelijkheid om, door middel van ruil, dezelfde baan dichter bij huis te vinden. Ruim drie kwart van de personeelsmanagers staat open voor deze mogelijkheid, aldus onderzoek uitgevoerd in opdracht van deze jongens. Ook geven zij aan dat voor 30% van de werknemers die van baan wisselen filestress de voornaamste reden van vertrek is (hoewel u deze resultaten wellicht met een korreltje zout moet nemen).

De Europese hoogopgeleide professional blijft dus zitten waar hij zit en wil eigenlijk het liefst elke ochtend een  rood broodtrommeltje onder de snelbinder. Dit zet je aan het denken: komt in de toekomst het werk naar de werknemer, in plaats van vice versa?

 

* De link naar het onderzoek werkt helaas niet meer, is verwijderd door de redactie per 28-12-2015.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Gastblogger op 13 december 2006

Reacties op Breng het werk naar de werknemer!

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie