Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Aan de Bak!

Gisteren voor de tweede keer gekeken naar het TV programma aan de bak van de RVU. Ongelooflijk.................

Vier kandidaten strijden om een echte baan, leuk om naar te kijken als simpel entertainment. De rollenspel stukjes met Viggo Waas en Peter Heerschop zijn soms erg grappig. Maar vanuit een professioneel HR oogpunt denk ik dat veel collega’s net als ik met kromme tenen zitten te kijken. Ik hoop niet dat dit een weerspiegeling is van het wervingsniveau van het Nederlandse bedrijfsleven.

Ik ben erg benieuwd naar de mening en reacties van anderen. Wat vind jij van dit programma?

 

 

Dit artikel is geschreven door gastblogger Chris van Voorthuysen.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Gastblogger op 15 februari 2008

Reacties op Aan de Bak!

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit naar heb gekeken. Misschien toch eens doen. Aandacht van buiten voor HR/werving is in ieder geval wel leuk.

Marc Loohuis op 15 december 2015 16:44

Inderdaad een niveau van welbekende vragen als "ben je een solist of een teamspeler". Hoezo sociaal wenselijke antwoorden?

Wel aardig als entertainment maar hopelijk geen waarheidsgetrouw beeld van het niveau in Nederland.

Marloes van Grevengoed op 15 december 2015 16:44

Dit is denk ik vooral bedoeld als entertainment en daarnaast een stukje naamsbekendheid voor de opdrachtgever. Wel een originele manier van werven maar ik verwacht niet dat met deze show vacatures op hoger niveau worden ingevuld gezien de duur van het programma. De tijd ontbreekt om echt dieper ergens op in te gaan. Maar, zoals gezegd wel origineel!

Chris van Voorthuysen op 15 december 2015 16:44

@ Marloes, maar het geeft wel een verkeerd beeld van hoe een sollicitatie procedure zou moeten gaan. Orginaliteit ten koste van kwaliteit.We leven momenteel een beetje in het "idols' tijdperk waar mensen op een functie soliciteren omdat ze het wel leuk lijkt. Zonder eerst te kijken of ze uberhaubt de competence hebben die nodig zijn.

"Ik heb het in elk geval geprobeerd" is dan de reactie die je hoort wanneer je de kandidaat afwijst.Het zou leuk zijn als dit programma iets dichter bij de realiteit staat zodat de mensen er iets van zouden opsteken in plaats van puur entertainment. Dit is de RVU,toch?

marloes van grevengoed op 15 december 2015 16:44

@ Chris, mee eens dat het geen goed beeld geeft van een sollicitatieprocedure. Maar de vraag is of dat mogelijk is binnen zo'n kort tijdsbestek. Een sollicitant die zich meer wil verdiepen in de procedure heeft hiervoor legio andere mogelijkheden zoals banenmagazines (denk aan Volkskrant Banen, Intermediair), carrierebeurzen, internet, workshops etc. Niet voor niets hebben ze denk ik 4 erg diverse kandidaten voor dezelfde functie daar zitten. Ze willen waarschijnlijk jongeren op die manier triggeren om te kijken. Het is vooral commercieel benaderd en minder educatief.Iemand voorbeelden van tv-programma's die dit wel op een representatieve manier benaderen?

paul op 15 december 2015 16:44

zelfs het volledig gesponsorde programma "als beste uit de bus" werkt beter....Dit is puur entertainment, als het als iets anders verkocht wordt dan nemen ze zichzelf niet serieus...of juist te....

Chris van Voorthuysen op 15 december 2015 16:44

@Paul
Grappig, dit programma ken ik nog niet, ik ga er zeker naar kijken. Bedankt.

Plaats zelf een reactie