Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Zorgen om de stress

Nederlanders trekken het niet meer. Het werkend volk valt om van de stress.

"Meer dan de helft van de werknemers, 56 procent, wil loon inleveren in ruil voor minder stress op het werk."  Dat werd geconcludeerd in een peiling onder 1500 werknemers (gedaan door Monsterboard).  Voor de overige 44% is stress acceptabel voor meer geld of is er geen stress aanwezig.

Vervolgens lees ik een conclusie van het COS* ( Commissie van Overleg Sectorraden ) dat we ons in Nederland op dit moment te veel richten op de economische groei. Daardoor worden veel werknemers geconfronteerd met stress en dit levert problemen op voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wist u dat op dit moment 29% van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door de stress en de werkdruk? Bovendien wordt 1/3 deel van de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt door stress.

Ziet u het verband? Ik wel! De werknemer geeft aan stress beu te zijn en het blijkt uit cijfers dat dit ook een steeds groter probleem aan het worden is. Maar uit de hoek van de werkgever merk je niets. Wordt er wel iets gedaan aan preventie?

Stress, doe iets! 
Want laat een ding duidelijk zijn, als we zo doorgaan groeit alleen uw ziekteverzuim en niet het bedrijf. Volgens het COS* moet er veel meer geïnvesteerd worden in de preventie en behandeling van stress en werkdruk. De kosten die daarmee gemoeid zijn zullen altijd lager uitvallen dan de kosten van uitval.

Kijk rond
Zijn er bij u al signalen? Wat is uw verzuimcijfer en wat zijn zaken die u oppakt om het verzuim tegen te gaan. Het wordt namelijk een steeds belangrijk issue. De economie trekt aan, de vergrijzing rukt op en de werknemers worden schaarser.

Heeft u concrete tips of bepaalde signalen waarop u kunt letten? Misschien moeten we maar eens meer van de Dalai Lama lezen.

* Link werkt niet meer, verwijderd door redactie per 11-3-2016

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Gastblogger op 8 november 2006

Reacties op Zorgen om de stress

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie