Introductie reeks Duurzame Inzetbaarheid

05/02/2016 Leestijd: 2 minuten

Duurzame Inzetbaarheid. Van ‘dat doen wij al lang’ tot ‘daar moet ik iets mee’

De HR-professional van nu kan er niet meer om heen. ‘Duurzame Inzetbaarheid’ wordt het HR-topic van de volgende jaren. De aanleiding kennen we al jaren, het gaat om vergroening en vergrijzing, of om boeien, binden en behouden. Maar ik voorspel nu wél een fundamentele omslag in denken en doen. ‘Duurzame Inzetbaarheid’ is straks meer dan het toepassen van een instrument omdat een organisatie last heeft van een hoog ziekteverzuim of te weinig verloop. Van managers die nu de omslag moeten maken van directief naar coachend leiderschap of van de vraag of mijn werknemers het wel tot 67 (of soms nog langer!) vol kunnen houden.

In een reeks artikelen, onder de noemer #DI2016, willen we aandacht geven aan het onderwerp ‘Duurzame Inzetbaarheid’, aan een aantal best practises maar vooral ook aan uw vragen, opmerkingen en suggesties die bij u leven. Immers, de praktijk van HR, is eigenlijk de praktijk van u als HR-professional en lid van de Expand-community.
Hoe gaan we het doen? Allereerst zullen we een aantal stellingen rondom #2016 met u delenOp basis van alle reacties, zal ik een aantal onderwerpen clusteren om hier vervolgens een lijst van onderwerpen voor artikels over maken.

Om dan maar gelijk te beginnen hieronder 5 stellingen:

1. Duurzame inzetbaarheid is een modewoord. Het kost alleen maar geld en levert niks op. Een bedrijf moet winst maken en werknemers dienen zich maar aan te passen. En als ze dat niet willen of kunnen: “voor jou 10 anderen!”.

2. Duurzame Inzetbaarheid gaat eigenlijk alleen maar over gezondheid. Als een werknemer zelf zijn of haar verantwoordelijkheid neemt om gezond te blijven, komt de rest vanzelf goed.

3. Een bedrijf dat of organisatie die niet investeert in ‘duurzame inzetbaarheid’ bestaat over 5 jaar niet meer.

4. De verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid ligt bij de overheid. Iedereen die 40 jaar heeft gewerkt moet met pensioen kunnen, ongeacht wat voor soort werk iemand gedaan heeft.

5. De beste manier om iemand tot zijn 67 jaar aan het werk te houden is de invoering van de 6-urige werkdag.

Wat vindt u van deze stellingen?

0 reactie(s) op “Introductie reeks Duurzame Inzetbaarheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.