Talent- en generatiemanagement: Een vak apart

08/03/2016 Leestijd: 2 minuten

Diversiteit op de werkvloer is een erkend principe om organisaties, afdelingen en/of teams optimaal te laten renderen. Verschillende culturen, achtergronden en leeftijden vullen elkaar aan en kunnen leiden tot innovatie en een stijgende performance.

Diversiteit in denkwijze en achtergronden kunnen echter ook leiden tot conflicten en stagnatie. Hier is een nieuw managementvraagstuk geboren: Hoe gaan wij om diversiteit op de werkvloer? Hieronder zal nader worden ingegaan op het fenomeen talent- en generatiemanagement. Hierbij zal vooral dieper ingegaan worden op het managen van de mix tussen jong en oud.

Waarom diversiteit op de werkvloer belangrijk is - plaatje 1

Vandaag de dag kunnen wij verschillende generaties identificeren, namelijk: de babyboomers (±1943-1960), generatie X (±1961-1981) en generatie Y (±1982-1998). Er wordt zelfs al gesproken over een generatie Z. De scheidslijn tussen deze generaties is misschien dun en omstreden, maar het bestaan van deze generaties kan door niemand worden ontkend.

Waarom talent- en generatiemanagement?

Conflicten vermijden is wellicht de belangrijkste drijfveer. De babyboomers staan bekend om hard werken en loyaliteit, terwijl generatie Y mondig is en de werkwijze van de organisatie in twijfel kan trekken. Beide aspecten van deze generaties kunnen van grote waarde zijn voor een organisatie en er bestaat dan ook niet direct een ‘goed’ of ‘fout’. De taak is aan het management om deze generaties niet met elkaar te laten conflicteren, maar laten aanvullen.

Daarnaast kent iedere generatie eigen prikkels om tot goede prestaties te komen. Het is van essentieel belang om dit mee te nemen bij de werving en selectie, maar ook in de functionerings- en beoordelingsgesprekken. Babyboomers worden ‘getriggerd’ door beloningen en openbare erkenning voor hun prestaties. Dit staat haaks op de motivatie van generatie Y, die worden geprikkeld een hoge mate van autonomie in het werk. Deze prikkels kunnen opgenomen worden in de sollicitatie- en functioneringsgesprekken en op deze wijze kunnen de verschillende generaties gekieteld worden om het maximale uit zichzelf te halen.
Talent en generatiemanagement op de werkvloer plaatje 2

Management-op-maat

Het aanvoelen van de verschillen tussen deze generaties en het hierop inspelen is de sleutel tot succes voor het management. Diversiteit op de werkvloer vraagt om diversiteitsmanagement, oftewel ‘management-op-maat’. Op deze wijze kunnen de verschillende generaties gestimuleerd worden om op een harmonieuze en constructieve wijze met elkaar samen te werken. Daarnaast zullen de babyboomers, generatie X en generatie Y gemotiveerd worden door de managementinstrumenten die op maat zijn gemaakt en haarfijn aansluiten op de behoeften van iedere specifieke generatie.

Welke generaties zijn eigenlijk aanwezig in uw organisatie en in hoeverre wordt hier al goed op ingespeeld?

0 reactie(s) op “Talent- en generatiemanagement: Een vak apart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.