De kracht van sociale banden

31/03/2016 Leestijd: 8 minuten

‘De deadline is volgende week. Je voelt de druk en stress opbouwen en weet dat je de komende week jezelf gaat opsluiten en overuren gaat draaien. Sportlessen zeg je af, dat drankje met een vriend/vriendin stel je uit en ook je gezellige kletsmomenten met je partner moeten eraan geloven: je hebt geen tijd want je moet even gaan knallen!’ Herkenbaar? Veel mensen gaan op deze manier om met stress en werkdruk, maar de Positieve Psychologie heeft aangetoond dat het ook anders kan, beter kan.

Als we kijken naar gelukkige en succesvolle mensen, dan zien we dat zij het anders aanpakken. In plaats van zich terug te trekken en in hun cocon te kruipen, halen zij juist hun sociale banden aan. In plaats van geen tijd te hebben, máken zij tijd voor sociale contacten. En volgens Shawn Achor werpt dat vruchten af: deze mensen zijn gelukkiger en hierdoor, energieker, productiever, meer bevlogen en stressbestendiger!

Levensbehoefte

De kracht van sociale banden - plaatje eten

Onze sociale banden, onze relaties met de mensen om ons heen, zijn belangrijk. Sterker nog, ze zijn een van de bepalende factoren van ons geluk. In een van de langstlopende psychologische studies, ‘The Harvard Grant Study’, is het leven van 268 jongemannen vanaf 1938 gedurende 75 jaar(!) gevolgd. Wat blijkt? Het allerbelangrijkste element in hoe gelukkig en succesvol deze mannen waren, was hoe sterk hun sociale banden waren.

Talloze onderzoeken bevestigen deze voorspellende waarde van sociale banden. Zo ook het “Very Happy People” onderzoek van Seligman en Diener, twee van de meest toonaangevende wetenschappers op het gebied van de Positieve Psychologie. Zij concluderen dat de enige significante factor die de gelukkigste 10 procent van de rest onderscheidt, is de kracht van hun sociale banden. Ook het onderzoek van Shawn Achor levert deze resultaten op: onder 1.600 Harvard studenten blijken sociale banden een grotere voorspeller van geluk te zijn dan schoolcijfers, sociaal milieu of geld.
Kortom, we hebben mensen nodig op wie we kunnen rekenen; levenspartners, vrienden, familie, collega’s. Zij zorgen ervoor dat we beter zijn, scherper zijn en ook dat we sneller overeind komen na tegenslag.
Of zoals Ed Diener mooi zegt: “Zoals we voedsel en zuurstof nodig hebben, zo hebben we sociale banden nodig.”

Hoe komt dat?
Wat is dat dan toch met die sociale banden? Hoe kunnen we de kracht van sociale banden verklaren? Naast het feit dat elk positief sociaal contactmoment ons een een mentale boost geeft, gebeurt er fysiologisch gezien ook een aantal dingen. Positieve sociale banden zorgen ervoor dat:

  • Het ‘plezier hormoon’ oxytocine wordt vrijgegeven → verlaagt angst en verhoogt concentratie en focus
  • Er wordt minder cortisol (stress hormoon) afgegeven
  • Je lichaam wordt beschermd tegen de schadelijke effecten van stress op je cardiovasculair-, neuro-endocrien- en immuunsysteem

De kracht van sociale banden - plaatje hardlopen

Dit betekent dat sociale banden niet alleen positieve effecten hebben op je geluk, maar dat ze zelfs van invloed zijn op je levensverwachting. Ja, onderzoek wijst uit dat sociale banden minsten zoveel effect hebben op je levensverwachting als roken, sporten, obesitas en hoge bloeddruk! Een mooie quote uit het boek ‘A General Theory of Love’ van Lewis, Amini en Lannon, citeert een arts: “When launching a life-raft, the prudent survivalist will not toss food overboard while retaining the deck furniture. If somebody must jetison a part of life, time with a mate should be the last on the list: He needs that connection to live.”

Deze wijsheid helpt ons ook op de werkvloer, want in tijden van hoge werkdruk en stress, is het cruciaal dat we ons vasthouden aan onze sociale banden en sociale interacties niet gaan vermijden. De sociale connecties op het werk fungeren namelijk als een soort van bescherming tegen de negatieve effecten van stress en hoge werkdruk. Elke positieve interactie die werknemers hebben, verlaagt de bloeddruk, verlaagt het cortisol gehalte (stress hormoon) en verhoogt je positiviteit. Het heeft een positieve invloed zowel op je mentale als op je fysieke gesteldheid. De steun die je krijgt van sociale banden zorgen ervoor dat je je werk goed kan doen, dat je uitdagingen aan kan gaan, dat je beter bestand bent tegen stress en tegenslagen.

Daarom is het belangrijk om hierin te investeren. In goede en slechte tijden. In rustige maar ook vooral in drukke tijden. Het vervelende is dat mensen in drukke of slechte tijden juist MINDER gaan investeren in sociale connecties: het gaat slecht met het bedrijf, we moeten nu even alles op de “belangrijke” dingen focussen, geen leuke dingen en sociale prietpraat meer. Terwijl talloze studies bewijzen dat het tegenovergestelde veel beter werkt: hoe meer medewerkers gestimuleerd worden om met elkaar te ‘socializen’, face to face interacties aan te gaan, hoe meer bevlogen ze zijn, hoe meer energie ze hebben en hoe beter de resultaten zijn. Zoals Shawn Achor mooi verwoordt: “The people who survive stress the best are the ones who actually increase their social investments in the middle of stress.”

Hoe doe ik dat dan?

Vanuit de Positieve Psychologie zijn er talloze interventies en oefeningen ontwikkeld die erop gericht zijn om sociale banden te versterken. Als voorbeeld en concrete tips zijn hier drie acties die je kunt doen om je sociale banden zowel thuis als op het werk te versterken:

  1. Signature strengths avond

Plan een date avond met je partner, waarin je allebei je signature strengths (je positieve karakter eigenschappen, zie link) kan inzetten. Deze oefening heeft dubbel effect: je leert je eigen signature strengths kennen en inzetten en door inspirerende dingen samen te doen versterk je de band met elkaar. Een voorbeeld: jij kan je signature strength ‘nieuwsgierigheid’ inzetten door een nieuw exotisch gerecht te gaan koken. Je partner kan zijn/haar signature strength ‘creativiteit’ of ‘waardering’ inzetten om het gerecht zo mooi en creatief mogelijk vast te leggen (foto’s, bijzondere opmaak, etc.)

  1. Positief reageren op goed nieuws

Het is belangrijk om sociale banden zowel in slechte tijden als goede tijden te versterken. Onderzoek toont aan dat de manier waarop je reageert op iemands goede nieuws, een sterke invloed heeft op de kwaliteit van je relatie/band. Er zijn verschillende manieren van reageren, en slechts 1 is versterkend voor je sociale band. Voorbeeld: Je collega of partner heeft een project succesvol afgerond en vertelt dit enthousiast aan jou. Jij reageert:

  • Positief maar passief: Ah, dat is leuk.
  • Negatief: Oh? Is het je gelukt? Had ik niet verwacht!
  • Negeren: Ik moet dit even afmaken hoor.
  • Actief en constructief: Wat ontzettend leuk! Het was een mooie uitdaging die je goed hebt aangepakt! Wat zijn de hoogtepunten van het resultaat/Wat voor moois heb je afgeleverd? Tell me more!

Let er dus op dat de volgende keer dat je partner met positief nieuws komt, dat je dan actief en positief reageert en hem/haar helpt om het positieve moment opnieuw te beleven. Dit versterkt je sociale band met de ander significant.

  1. Doe iets aardigs voor een collega

Neem deze week minimaal drie momenten waarop je een collega opzoekt en iets aardigs doet voor hem/haar. Het kunnen kleine dingen zijn zoals koffie halen, een praatje maken (oprechte interesse tonen), of concrete dingen zoals je hulp aanbieden bij een bepaald project, mee te denken over vraagstukken of taken overnemen. Het gaat erom dat je laat zien dat je de ander steunt en waardeert.

Dus ga aan de slag met deze acties en onthoudt: gewoon even tijd maken voor je sociale relaties en je zult merken dat je gelukkiger wordt en beter presteert!

0 reactie(s) op “De kracht van sociale banden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.