Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Durf te kiezen: 5 tips om je werkdruk af te bouwen

In mijn blog van 7 april schreef ik al over een hoge werkdruk en het belang van de balans vinden tussen werk en privé. Vandaag las ik een artikel van Sierd Nutma. Hij beweert dat werkdruk helemaal niet bestaat. En eigenlijk moet ik het met hem eens zijn.

Hij beschrijft dat veel mensen de perceptie hebben druk te zijn. Te druk om bij te praten met collega’s en te druk om nieuwe werkzaamheden op te pakken. Maar waar het eigenlijk om gaat, is de mindset. Jij als medewerker hebt het meeste invloed op hoe jij naar zaken kijkt. En, nog belangrijker, welke keuzes je maakt.
Want, zo schrijft Sierd, het zijn de keuzes die jij maakt die jouw werkdruk veroorzaken, en niet de zaken die zogenaamd door jouw omgeving aan jou worden opgedragen.

In zijn artikel beschrijft hij 5 tips hoe je het gebruik van de term werkdruk voorkomt:

  1. Vervang ‘moeten’ door ‘ik kies ervoor’; als jij ineens zelf de keuzes maakt (en durf dat ook!), doe je misschien wel hele andere dingen en voelt dit veel beter dan wanneer je het gevoel hebt dat je iets ‘moet’.
  2. Maak zaken tijdig bespreekbaar; je krijgt er energie van om keuzes te maken maar ook om zaken die je tegenstaan bespreekbaar te maken. Zo is het van je spreekwoordelijke bordje af.
  3. Stop met het wijzen naar anderen; naar anderen wijzen is makkelijk. Stop met het geven van kritische feedback in situaties waar dingen aan jezelf veranderen duurzaam meer succes oplevert.
  4. Neem je verantwoordelijkheid; doe dingen die je energie opleveren, ook en zeker in je privéleven.
  5. Train je mentale veerkracht; blijf werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Door te doen en keuzes te maken krijg je vertrouwen en positieve energie.

Mijn learnings: maak keuzes en pak die eigen verantwoordelijkheid, zowel in het werk als privé. Je zult zien dat wanneer jij je anders gedraagt, de omgeving mee veranderd.

Het artikel van Sierd kunt u hier lezen.

Geplaatst in HR varia door Carola Spruit op 21 september 2016

Reacties op Durf te kiezen: 5 tips om je werkdruk af te bouwen

Corinne Klaver op 21 september 2016 09:47

Werkdruk zal altijd een actueel thema blijven. In mijn coachgesprekken met professionals merk ik dat veel mensen worstelen met dit issue. De tips zijn waardevol die je geeft. Zeker het versterken van je mentale veerkracht. Als je goed in je vel zit, kun je meer hebben en ben je minder snel van de kaart.. Tijd nemen voor reflectie, even afblazen, herstellen na een drukke werkdag wordt vaak vergeten. Zorgen dat je energiebalans goed is en jezelf regelmatig in de spiegel kijken, helpen je om stevig te blijven staan ook in een enerverende tijden.
Pluk de dag, blijf zaken in perspectief zien en stel vast waar je wel en geen invloed op hebt. Duidelijke keuzes maken, geven lucht en ruimte en meestal ook meer plezier.

Maak er wat van...

Sierd Nutma op 22 september 2016 21:00

Wat leuk dat je dit op deze manier deelt Carola!

Plaats zelf een reactie