De omgekeerde sollicitatie

30/01/2017 Leestijd: 3 minuten

Solliciteren op vele manieren…

Het is bijna zover, de werkloosheid is snel aan het dalen en er breken weer andere tijden aan. Er ontstaat er weer een krapte, de omslag is al begonnen.

Nog steeds denken we echt in de vorm van solliciteren, cv’tje opmaken, uitgenodigd worden, soms een test en dan maar het oordeel afwachten. Altijd vanuit de gedachte van de werkgever dat de werkzoekende, naast de vereiste kennis en vaardigheden, ook moet passen binnen de cultuur van het bedrijf of bij een leidinggevende (een sub-cultuur binnen het bedrijf). Werkgevers willen natuurlijk kwaliteit maar geen lastige kwaliteit. En de leidinggevende zal zichzelf niet snel veranderen.

Inmiddels komen er steeds meer trends, het cv wordt minder belangrijk, social media en zeker linkedIn zijn belangrijk, workshops waarbij de beste wint, speeddating tijdens werkgeversbijeenkomsten waarbij werkzoekenden worden uitgenodigd, een oneindige rij aan ‘nieuwe’ manieren om het beste personeel te werven. Prima, maar is de beste ook de juiste?

Jij bent de beste, de nummer 1…
Stel je bent als beste uit de workshop gekomen, je hebt een grandioze test afgelegd en je hebt kennis van zaken. Jij bent de beste, de nummer 1 en je wordt aangenomen. Natuurlijk vraag je tijdens de sollicitatie naar de cultuur en de vrijheden binnen het werk maar zijn de antwoorden juist? Dat is altijd een gok.

Het kan zomaar misgaan…
Dan blijkt dat je, eenmaal aan het werk, geen kans krijgt vernieuwende dingen aan te pakken, er is geen ruimte voor medezeggenschap, je leidinggevende houdt alles tegen of gaat zelf met de eer strijken en een promotie (een noodzaak om tot uitdagende dingen te komen) kun je vergeten. Het gaat mis. Een mislukte sollicitant in het eerste jaar kost een bedrijf al snel tienduizenden euro’s. Zonde. Maar dat is maar geld. De gevolgen voor de mislukte werknemer zijn nog ingrijpender.

Voorkom mislukking, de beurt is aan de sollicitant…
Als de (toekomstige) werkgever graag wil dat je komt en de arbeidsvoorwaarden zijn geregeld, dan wordt er een contract opgemaakt. De sollicitant is in principe aangenomen. Maar dan volgt de uitdaging: dan is de sollicitant aan de beurt.

Die mag een of meer dagen op diverse afdelingen meelopen en interviews houden. Goed voorbereid natuurlijk, met praktische vragen, stellingen en uitgangspunten. Met het resultaat van dit onderzoek en vol met eigen ideeën wordt het sollicitatiegesprek dan nog een keer gevoerd. Maar nu mag de betreffende leidinggevende samen met de manager van de leidinggevende antwoorden geven aan de sollicitant.

Mogelijke uitkomsten

  • De manager stelt vast dat er een verschil van denken is met de toekomstige leidinggevende van de sollicitant. Hoe gaan ze daar in het gesprek mee om? Belangrijk om te weten voor de sollicitant.
  • De toekomstige leidinggevende geeft de manager steeds gelijk, hij/zij blijkt een volger. Belangrijke informatie voor de sollicitant. De toekomst ligt in direct contact met de manager.
  • De sollicitant is tevreden, stelt vast dat het bedrijf prima past bij de ambities en zegt gemotiveerd JA, ik wil.
  • De sollicitant prikt door het mooie verhaal van het bedrijf en de kansen en dergelijke. Daarom kan hij/zij bijvoorbeeld opnemen in het contract dat op punten het bedrijf of de afdeling verandert of besluiten de baan toch maar niet aan te nemen.

Alleen maar winnaars
Er zijn op deze manier alleen maar winnaars. Het bedrijf wordt bij elke sollicitant (waar mogelijk) een spiegel voorgehouden en kan daarop actie nemen en waar nodig verbeteren, de omgang tussen leidinggevende en manager wordt bespreekbaar, men trekt of een gemotiveerde nieuwe medewerker aan met grote ‘blijfkans’ of het voorkomt een mislukking in de toekomst.

De sollicitant heeft geleerd zich voor te bereiden, kent het toekomstige bedrijf al vrij goed en heeft een beslissing genomen op basis van zelf opgedane kennis. Hij/zij komt gemotiveerd werken, is sneller inzetbaar en heeft het gevoel al een onderdeel van het bedrijf te zijn voordat hij/zij begint.

De omgekeerde sollicitatie, de nieuwe trend

0 reactie(s) op “De omgekeerde sollicitatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.