Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Anoniem solliciteren? Nee: diversiteitsbeleid!

Enkele jaren geleden was anoniem solliciteren hét recruitment onderwerp. Je was voor of tegen, het werkte wel of niet. Na een paar jaar houdt een onderwerp als dit de aandacht niet meer vast. Maar er is dan wel ervaring opgedaan over het onderwerp. En die is uiteraard erg leuk om te analyseren. Vandaar deze post! Met resultaten en een nu op feiten gebaseerde mening.

Mijn mening toen
Twee jaar geleden vroeg ik me af 'Is het niet juist veel beter om te zorgen dat werkgevers streven naar een werkvloer die een afspiegeling van de samenleving vormt?'. Mijn idee was namelijk dat je, als je een tool als anoniem solliciteren inzet, je het eigenlijke probleem ontwijkt, namelijk dat er bepaalde vooroordelen heersen die obstakels opwerpen voor mensen met een bepaalde achtergrond/naam/afkomst. Een wijze vriend stelde later dat anoniem solliciteren juist een work-around was. Door via anonieme sollicitaties de mensen die last hebben van de vooroordelen toch aan tafel te krijgen, zouden mensen met vooroordelen inzien dat deze vooroordelen ongegrond waren. En op lange termijn zou dit leiden tot afname van de vooroordelen.

Resultaten
De voornaamste resultaten komen uit Nijmegen, de stad die begon met anoniem solliciteren, toen onder leiding van onze huidige minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst. De resultaten (link werkt niet meer per 5-5-2015, red.) dateren alweer van enige tijd terug. De proeven vonden plaats van 1 augustus 2006 tot 1 februari 2007 en van 1 mei 2007 tot 1 januari 2008. Het resultaat is helaas weinig hoopgevend, uit beide proeven bleek dat het weinig verschil maakt of de sollicitant allochtoon of autochtoon is.

De kans dat anoniem solliciteren dus op lange termijn helpt om vooroordelen weg te nemen, lijkt niet zo groot. De selectie lijkt, als we afgaan op dit onderzoek, meer af te gaan op CV's dan op namen.

De volgende stap
Helaas, jammer. Graag had ik gezien dat we een werkend mechanisme in handen hadden waarmee we onnodige vooroordelen weg konden nemen. Maar ergens ben ik blij. Het enige positieve dat ik zie in deze resultaten is dat we geen beter resultaat behalen door ons af te sluiten van de realiteit. Misschien had ik gelijk (ik weet het niet) en is het beter om vooroordelen juist direct aan te pakken?

Hoopvolle geluiden
Wel hoor ik veel hoopvolle geluiden. Mijn eerste aanzet om over anoniem solliciteren te schrijven was dat organisaties streven naar een werkvloer die een afspiegeling is van de maatschappij. Hier zijn twee bedrijfsmatige redenen voor: (1) innovatie en (2) beter inspelen op de doelgroep. Personeel hebben van verschillende achtergronden leidt tot innovatie (link naar NCSI werkt niet meer per 5-5-2015, red.). En mensen van verschillende leeftijden, meningen, enzovoorts kunnen samen de mogelijke doelgroepen beter begrijpen. Wellicht klinkt dit als The wisdom of the crowds, waar ik recent een review (link niet meer beveiligd, verwijderd, 5-5-2015, red.) over schreef. Een goed samengestelde (lees: diverse) groep neemt volgens dit principe betere besluiten dan het meest intelligente individu in de groep. De geluiden van innovatie en meer waardering voor diversiteitsbeleid klinken positief, hoewel niet voor het idee van anoniem solliciteren.

Mijn hoop is dat organisaties hun diversiteitsbeleid zullen uitdiepen. Het zijn rechtmatige plaats zullen geven in het beleid. Niet (alleen) om de bedrijfsmatige voordelen. En niet omdat we niet weten wie we voor ons hebben. Maar juist omdat we weten wie we voor ons hebben. En de waarde in die persoon kunnen zien.

Graag reactie!

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Chris Stapper op 6 april 2009

Reacties op Anoniem solliciteren? Nee: diversiteitsbeleid!

Richard Koopman / Zynn op 15 december 2015 16:44

Jouw hoop is dat organisaties hun diversiteitsbeleid zullen uitdiepen. Ik ondersteun die hoop volledig. Mijn hoop is organisaties hun beleid erop richten dat medewerkers na indiensttreding niet gedatabased verdwijnen in volledige anonimiteit en enkel door 'competentiekenmerken' misschien ooit zullen komen bovendrijven.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

@Richard
Precies! Ik hoop, als ik zo teruglees, vooral op een menselijke invulling van een organisatie. Een organisatie waar mensen met plezier naar toegaan. En blijven. En niet weggaan omdat ze een nummer zijn, hooguit omdat ze verder zijn gegroeid.

Ik ga dit verwerken in een reeks over de organisatie als community, binnenkort op IKKI en Expand.

Alexander op 15 december 2015 16:44

"Het resultaat is helaas weinig hoopgevend, uit beide proeven bleek dat het weinig verschil maakt of de sollicitant allochtoon of autochtoon is."

Opnieuw een goede post Chris. Daarom vertel ik je mijn visie over deze issue.

Ten eerste maakt het voor een allochtoon onwijs veel uit waar die solliciteert. In Gezondheidszorg kom je eenmaal eerder aan de bak dan ICT bijvoorbeeld ...is mijn ervaring. Zeker in beroepen waar je een opleiding erbij krijgt.

Ten tweede heb ik me altijd ge■rgerd aan allochtonen die alsmaar piepen over dat discriminatie bull*shit bij het soliciteren. Begrijp me niet verkeerd. Zelf ben ik ook een allochtoon en als je 70 sollicitatie brieven moet rond sturen om uiteindelijk op twee gesprekken uitgenodigd te worden, is alles behalve pretje.. maar voor mij is de glas nooit half leeg geweest, maar altijd half vol. Kortom, als ik uiteindelijk op twee gesprekken uitgenodigd werd, had het voor mij slechts 1 betekenis: eentje wordt scoren!! En dat werd ook scoren.

In mijn perceptie is het een kwestie hoe je er zelf tegenover staat en hoe goed je bent. En vooral, met welke houding loop je naar binnen?!

a. ik ben een zielige allochtoon, gun mij alsjeblieft deze baan... of:
b. jullie mogen blij zijn als ik bij jullie kom werken.

Om nog een voorbeeld te noemen. Ruim 10 jaar geleden toen ik in gezondheidszorg werkte en studeerde, werd mij aangeboden om alle tentamens in het Engels te doen (mijn Engels was destijds veel beter dan mijn Nederlands) maar dit weigerde ik. Ik wilde ook niet positief gediscrimineerd worden. :)

Met als gevolg, in het begin ging het heel hobbelig, maar later haalde ik grotendeels 8ten, 9en en 10en met mijn tentamens.

Dezelfde mentaliteit nam ik mee naar mijn latere studies en baantjes.. en voor mij werkte het over 't algemeen goed. Maar je moet er wel wat voor over hebben.

Een baan krijgen, is immers wat anders dan een baan behouden... maar da's weer een andere verhaal. ;-)

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

Ha Alexander!

Dank voor je, zeer uitgebreide, reactie. Erg fijn om een ervaring uit de praktijk te lezen, dat voorkomt dat ik blijf theoretiseren. Terwijl er ook heel veel gewoon gebeurt.

Knap dat je zo ver bent gekomen, zeker omdat het extra moeite kost. Het is prettig om te weten dat het mogelijk is, maar tegelijk ook droevig om je te realiseren dat jij er meer moeite voor moet doen dan een ander.

Ik hoop dat het aantal vooroordelen afneemt, door inzet van iedereen die hierbij betrokken is. En dat we dan ■cht gelijke kansen hebben. Daar is tenslotte iedereen bij gebaat.

Alexander op 15 december 2015 16:44

He Chris,

Wat is 'droevig'? Opnieuw.... is de glas half leeg of half vol? ;-)

Het is net hoe je er tegenover staat, of je nou allochtoon bent of autochtoon, maakt niet uit. Ben je een positief denker of een zwart denker? Daar draait het m.i. om.

Ik herinner me nog, heeeeel lang geleden, toen mijn eigen land destijds met hyperinflatie te maken had, in mijn studenten tijd ook nog nota bene... de autochtonen (inclusief mezelf) gingen allemaal over prijsstijgingen zeiken, lage lonen ed. maar de kunst was echter niet om te kunnen/mogen blijven zeiken, maar om te overleven, je studie kosten te betalen -en je overige rekeningen.

Kortom, zeiken kan altijd, of je nou autochtoon bent of allochtoon.

Ik vind dat de allochtonen te veel zeiken in dit land en zichzelf graag in een hoekje laten stoppen. Worden ze niet door een ander in een hoekje gestopt, doen ze het dan zelf, want van daaruit komen dan weer bepaalde verwachtingspatronen, van o.a. 'politiek' moet het voor mij oplossen en dit soort sh*t.

Politiek maakt de zaken alleen maar ingewikkelder en lost zelden wat op.

M.i. zijn dergelijke onderzoeken (naar o.a. 'anoniem solliciteren') zinloos en jagen zowel autochtonen als allochtonen slechts op extra kosten.

Naar mijn eigen ervaring, mensen zijn op hun best als ze op zichzelf zijn. En daarmee wil ik niet zeggen dat je mensen hun recht op basis ziekenfonds verzekering of basis opleiding moet onthouden... maar meer van: zijn we eenmaal volwassen, moeten we ons ook zo gedragen. En niet blijven piepen. Wil je graag een baan, laat dan zien hoe graag je dat wil.

Tot slot, de overheid moet stoppen met allerlei soorten betuttelingen. Vooral de huidige regering.

Da's mijn visie en zo bedoel ik het ook een beetje.

Richard Koopman / Zynn op 15 december 2015 16:44

Ook leuk om een keertje uit te proberen. Solliciteer (allochtoon of autochtoon, maakt niet uit) met een chique achternaam (Beelaearts van Blokland of Van der Blaauw-van Severingen), geboren in Caracas, Buenos Aires of Santiago kijken hoe snel je op gesprek kunt komen ("ah.. goed nest, vast ambasade.."). Op het eerste gesprek met een grijns van oor tot oor aangeven dat je eigenlijk Stapper heet, of Koopman en zoals ik - nota bene - in Oss, of all places geboren bent. En vervolgens met een intelligente glimlach (vooraf even oefenen in de spiegel) uitleggen waarom je dit hebt gedaan (desnoods in het kader van een eigen onderzoek, waar je over gaat schrijven) Je zit in ieder geval al aan tafel! Doe dit een keer of 10 en dan kun je hier een prachtig boek over schrijven. Gegarandeerd een bestseller!

Alexander op 15 december 2015 16:44

Haha mooi! :)

'kan me best voorstellen dat je met een "Billenspek" achternaam op je sollicitatiebrief gegarandeerd uitgenodigd wordt... en vervolgens maak je er vuurwerk van, terwijl men je daar slechts uitgenodigd heeft om op volgende bedrijfsborrel om je achternaam te kunnen lachen.

Alain De Bruyne / Diversito op 15 december 2015 16:44

Ik ben nooit echt voor dat anoniem solliciteren geweest. Een beetje om dezelfde reden als jij. Ooit zei iemand me: 'You hire somebody for what they can, you fire somebody for who they are'. Competenties zijn meer dan je diploma en kennis.
Anoniem solliciteren sluit net dat ander veel meer uit. Ik wil misschien net iemand anders in dat team, ik zoek misschien iemand vrouwelijk. Diversiteitbeleid is een actief beleid, daar moet je steeds aan werken. En dit houd ook in dat je bij gelijke competenties soms eerder voor een vrouw zal kiezen en op een ander moment net voor die oudere. Opgepast bij gelijke competenties.
Bedankt dat je dit onderzoek met ons deelde.

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.