Wat schuilt er achter zakelijke kledingvoorschriften?

22/05/2018 Leestijd: 2 minuten

Wie denkt aan bankiers of advocaten, ziet meteen een man of vrouw in pak voor zich. Sommige beroepen worden nu eenmaal geassocieerd met formele, zakelijke kleding. Veel bedrijven hadden lange tijd strikte kledingvoorschriften. De kleding van medewerkers werd daarbij vaak gezien als een belangrijk verlengstuk van de bedrijfsidentiteit.

De laatste decennia is er echter veel veranderd met betrekking tot zakelijke kledingvoorschriften. Zo is in de meeste sectoren een meer ‘casual’ zakelijk outfit de norm geworden. Maar er zijn ook sectoren waar het dragen van een formeel zakelijk pak nog steeds de geldende de norm is.

Welke aspecten schuilen er eigenlijk achter het hanteren van strikte, zakelijke kledingvoorschriften?

Militaire geschiedenis

George “Beau” Brummel, voormalig Britse soldaat uit de late 18e eeuw, wordt vaak gezien als degene die de basis legde voor het klassieke zakelijke pak. “If people turn to look at you on the street, you are not well dressed” is een bekende uitspraak van hem.

Met name aan het jasje van een kostuum of mantelpak kun je nog goed zien dat het formele zakelijke pak inderdaad is afgeleid van militaire kleding. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de verdikte, op epauletten lijkende schouders en naar de manchetknopen, die al snel doen denken aan stippen en sterren die militaire rangen aanduiden.

Militaire uniformen kunnen bepaalde aspecten uitdragen, zoals ‘laten zien aan welke kant je staat’ en ‘respect tonen voor de grotere groep waar je deel van uitmaakt’. Dit zijn veelal associaties die je ook met het dragen van een formeel zakelijk outfit kunt oproepen.

Klantbezoeken
Vaak spelen de verwachtingen van klanten tegenwoordig vooral een grote rol bij de keuze van het wel of niet dragen van een traditioneel zakelijk pak. Veel professionals in het bankwezen kleden zich bijvoorbeeld stukken formeler als ze een afspraak hebben met een klant, dan wanneer ze een vergadering hebben met collega’s. Wat passende kleding is binnen een branche of bedrijf, hangt dus vaak ook sterk af van de situatie.

Gelijkheid en persoonlijke vrijheid
Strikte kledingvoorschriften die van hogerhand worden opgelegd, komen steeds minder vaak voor. Het uitstralen van gelijkheid en persoonlijke vrijheid wordt tegenwoordig steeds vaker belangrijker gevonden dan het uitstralen van een ideaalbeeld door middel van kledingvoorschriften.

Het feit dat er vroeger veel kledingvoorschriften waren die alleen golden voor vrouwen, heeft waarschijnlijk ook invloed gehad op het wegvagen van zeer strikte zakelijke kledingvoorschriften. Vrouwen mochten zich bijvoorbeeld niet ‘te verleidelijk’ kleden, terwijl hier voor mannen geen regels voor waren.

Om maatschappelijke kritiek te voorkomen zeggen bedrijven tegenwoordig steeds vaker dat iedere werknemer ‘representatief voor de dag moet komen’, zonder dit specifiek toe te lichten.

Dit artikel is geschreven door Robin Hendriks van Schulte Herenmode.

0 reactie(s) op “Wat schuilt er achter zakelijke kledingvoorschriften?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.