Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

ASML, een chipbakker met online recruitment

Vandaag beproef ik mijn geluk als banenzoeker bij ASML, een high-tech chipbakker. Wie weet apprecieert ASML het medium Internet iets beter dan de bedrijven die tot nu toe de revue zijn gepasseerd…  De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik zo langzamerhand met het lood in de schoenen een volgende site open, tenslotte zijn de ervaringen tot op dit moment niet bepaald bemoedigend.

Het begint in ieder geval zeer goed
Op de homepage van ASML is op de navigatiebalk een sectie Careers aanwezig met een fors aantal opties, waaronder Vacancies en … Weblogs. De eerste werkgever die medewerkers regelmatig laat bloggen over hun ervaringen bij ASML. En hoewel de aantallen medewerkers en de frequentie van de blog entries misschien wat beperkt is toont het in ieder geval enige vooruitstrevendheid in het gebruik van Internet als wervingskanaal.

Ook interviews met medewerkers ontbreken niet maar ook in dit geval biedt ASML een nieuwtje, je kan het interview als video bekijken of gewoon de tekst lezen.

En er is de mogelijkheid om een tour te nemen door een cleanroom, toch één van de meest bekende onderdelen van ASML. Het laden van de tour duurt wel erg lang. Ik hoop dat ze sneller chips bakken. De tour is ook niet al te interactief, afgezien van de grote hoeveelheid muisklikken die ik moet doen om ergens te komen, maar geeft behoorlijk wat informatie.

En dit is hun statement naar potentiële medewerkers:
ASML creates the conditions that enable you to realize your full potential. We provide state-of-the-art facilities. Opportunities to develop your talents. International career possibilities. A stimulating and inspiring environment. And most of all the commitment of a company that recognizes and rewards outstanding performance.

Ambitieus, zonder ronkende onzin. Prima tekst.

Ik wordt alleen een beetje nerveus van de foto die op elke pagina terugkeert. Een meewarig lachende man met een licht debiele uitdrukking in de ogen en een douchemuts op. Niet bepaald stimulerend en op een gegeven moment ronduit irritant.

(plaatje verwijderd, werkt niet meer per 8-5-2015, red.)


Dan maar eens naar de vacatures kijken
Als ik op Vacancies klik kom ik op een pagina waar ik selectiecriteria kan opgeven. Het is een beetje overdreven opgezet, waar alle beschikbare criteria via checkboxes kunnen worden aangegeven. Een paar dropdown lijstjes zouden het geheel wat compacter hebben gemaakt en voldoende ruimte hebben overgelaten om direct resultaten te laten zien.

De selectiecriteria zijn Land, Werkgebied (Functional Area) en Ervarings/kennisgebied (Background). Stom genoeg is er een Clear button aanwezig, die zelfs nog groter is dan de Go (Search) button, waarschijnlijk omdat de knopgrootte wordt bepaald door de tekstgrootte. Beetje knullig.

De vacaturebeschrijvingen zijn zeer grondig en compleet. De presentatie van de tekst is echter abominabel, waardoor het weinig uitnodigend oogt. Een beetje aandacht aan opmaak zou zeker geen kwaad kunnen.

Het sollicitatieproces is een tegenvaller
Ik kies ervoor om op de vacature van Program Manager IT te solliciteren. Voordat ik kan solliciteren krijg ik een disclaimer voor mijn neus die ik moet accepteren  of kan afwijzen. In het laatste geval kan ik mijn sollicitatie niet doorzetten.

In die disclaimer zit een hele vreemde zin:
You should be aware that some ASML Holding Group companies are located in countries that do not have laws in place to protect personal data; however, all ASML companies comply with the Legal Terms and Conditions on this site.

Wat wordt hier nou gezegd? Moet ik me nu wel of niet ongerust maken?

Het sollicitatieproces bestaat uit vier stappen die duidelijk worden aangegeven: Personal Information - Questionnaire - Attachments - Submit

De stappen zijn nogal armoedig uitgevoerd en hadden makkelijk in één scherm kunnen worden geplaatst. De gebruikerservaring met het sollicitatieproces is ronduit slecht.

Als ik mijn sollicitatie heb verstuurd krijg ik de mededeling: Your submission for Program Manager IT  - ASML Netherlands has been successfully transmitted.

Maar de e-mail response valt weer alles mee
Vervolgens ontvang ik een e-mail met de titel Your application. Waarom niet ook even de bedrijfsnaam en de functienaam erbij gezet? Of gaat ASML er misschien vanuit dat je maar naar één functie zou kunnen solliciteren?

De inhoud van de e-mail is in ieder geval de beste tot nu toe, ik wordt persoonlijk aangesproken in de aanhef, ik wordt bedankt voor mijn interesse in de functie waarop ik heb gesolliciteerd, er wordt iets gezegd over vervolgstappen.

Thank you for your interest in the Program Manager IT position at ASML.

I have received your resume/application, and we appreciate your inquiry. As soon as we have reviewed your resume, I will contact you about the possible next steps.

Once again, thank you for your interest in ASML.

Hoewel het allemaal zeker beter kan ben ik na eerdere ervaringen al heel erg blij met zo’n response.

En wat is de conclusie?
In de serie tot nu toe komt ASML als beste uit de bus. We zijn natuurlijk pas bij de A, maar ondertussen is dit toch al het vijfde bedrijf van de  24 AEX bedrijven.

Feitelijk is alleen het sollicitatieproces zelf bij ASML ronduit armoedig te noemen. Op alle andere onderdelen valt er het nodige te verbeteren, maar is de huidige situatie in ieder geval fatsoenlijk. Felicitaties zijn dus nog zeker niet op zijn plaats.


Volgende keer: Buhrmann

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Marc Drees op 29 januari 2007

Reacties op ASML, een chipbakker met online recruitment

Marc Loohuis op 15 december 2015 16:44

Beste Marc,

Je beschrijft dat het sollicitatieproces bij ASML uit vier stappen bestaat en dat dit in een scherm had gekund. Wat is volgens jou het beste? Een scherm of meerdere stappen waarbij er tussentijds gegevens worden opgeslagen?

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

In dit bericht werd het me zeker duidelijk hoe het ook kan. Alleen snap ik je probleem met de clearbutton niet; praktisch toch, als die er is? Wel jammer dat hij groter is dan de go button, je zou denken dat het belangrijkste het meeste op moet vallen en dus het grootste is.

Marc Drees op 15 december 2015 16:44

@ Marc

Met een beetje hedendaagse techniek kan ook via websites informatie worden opgeslagen zonder een fysieke tussenstap. Hoewel ik zeer hecht aan de gebruikerservaring, is een deel van die ervaring tenslotte ook dat er geen gegevens verloren gaan. In het geval van bijvoorbeeld ASML een betere inrichting van het scherm eventueel in combinatie met ■én of twee tabs of vertical sliders de zaak prima op ■én scherm hebben opgelost.

Aantrekkelijker voor de gebruiker, en de tab- of sliderklik kan tegelijkertijd op de achtergrond de gegevens opslaan.

Marc Drees op 15 december 2015 16:44

@ Chris:

Hoe vaak is een Clear button van belang? Haast nooit.

En al helemaal niet als je maar drie selectiecriteria zijn die via een dropdown kunnen worden gebruikt. Zoals het geval is bij ASML.

Het is interessant om het gebruik van dit soort functies te meten, en ik garandeer je dat het gebruik zal tegenvallen (met uitzondering van de gebruikers die er, terecht, van uitgaan dat de grote button de button is die ze in moeten drukken).Niet bedoeld gebruik zal waarschijnlijk vaker voorkomen dan bedoeld gebruik. Weg met die knop dusChris Stapper op 15 december 2015 16:44

Goed, daar moet ik het met je eens zijn. Een clearbutton is alleen leuk als je veel en varierende informatie in moet vullen. Bij dropdownmenu's wil je combinaties kunnen maken en dan heeft hij geen functie.Gebeurd het nu veel vaker dat juist de grote jongens denken 'hee, dat is een interessante optie, die wil ik ook op mijn site', terwijl de optie weinig of geen functie heeft?

Marc Drees op 15 december 2015 16:44

Nou, ik zou willen dat de grote jongens meer nadachten over hun online recruitment proces, en dan vooral vanuit de kandidaat. Want tot op dit moment is de online beleving in het algemeen belabberd. En dat gaat dan vooral vanaf het moment dat een kandidaat toont daadwerkelijk geinteresseerd te zijn in een eventuele baan. Want dan zijn in het algemeen de rapen gaar.Het gaat dus minder of zinvolle of zinloze opties, maar om aandacht voor het proces wat door een potentiele medewerker wordt verwacht. En om het respect dat je hiermee toont als bedrijf naar je toekomstige medewerkers.Want stel je voor dat je prospects op deze manier zou behandelen. De omzet zou in rap tempo kelderen.Het lijkt er soms op dat deze grote bedrijven dezelfde mening zijn toegedaan als ooit een business unit manager bij mijn voormalige werkgever Cap Gemini: medewerkers zijn 'warm vlees'... Hij was in ieder geval een stuk eerlijker dan de enorme human resource bijbel die sprak over 'master of your own destiny'.Maar het geeft ook schrijnend duidelijk aan dat tussen de geformuleerde zienswijze en de werkelijkheid van alledag wel eens een gapend gat kan liggen. Net als bij de bedrijven die ik tot op dit moment op hun online recruitment kwaliteiten heb onderzocht. Want ik ben ervan overtuigd dat elk van deze bedrijven het beste voor heeft met haar (toekomstige) medewerkers. Maar het komt soms erg rot uit de (online) strot.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

Dat bedoelde ik ongeveer, dat ze maar iets doen, dingen toevoegen omdat ze leuk klinken, in plaats van zich te bedenken wat zinvol is voor de kandidaat. Ik vraag me dan ook af wie zo'n website maakt en wie het vervolgens beoordeelt. Want er wordt opdracht gegeven een website te maken met een stukje voor recruitment en iemand moet dat natuurlijk ontwerpen. Zou daar, danwel in de communicatie, danwel in het ontwerp niet ook al iets fout lopen? Maar dat blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, die moet alleen genoegen nemen met een goed product?Soms vraag ik me ook af of veel recruiters niet denken dat dat internet wel leuk is, dat de vacatures toch wel komen en dat ze zich liever concentreren op nieuwe hypes (zoals jij verderop op dit blog ook al schreef). Maar waarom zou het niet blijven hangen dat de eigen site een goede basis vormt?

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.