De kracht van ‘een leven lang leren’

14/09/2018 Leestijd: 3 minuten

Begin oktober ga ik deelnemen aan de DISC Certificeringstraining. Met de training verwacht ik weer iets extra’s te kunnen toevoegen aan mijn rugzak als Talent en Acquisition Consultant en mijn kennis van assessment testen zoals de TMA analyse en Profile Dynamics. Ik ben benieuwd wat het mij gaat brengen en op welke manier ik deze kennis binnen het recruitmentproces en tijdens ontwikkeltrajecten met cliënten kan benutten.

Elkaar beter begrijpen

Het DISC-model is een veelgebruikte tool waarmee menselijk gedrag in een bepaalde omgeving inzichtelijk gemaakt wordt. De oprichter Sandor Lemstra wilde niets liever dan dat mensen zich ontwikkelen tot wie ze zijn, elkaar beter leren begrijpen en daardoor met meer plezier en succes in het leven mogen staan. Deze thema’s interesseren mij ook enorm. Ik ervaar dagelijks dat mijn loopbaankeuzes, in het bijzonder mijn keuze voor zelfstandig ondernemerschap en mijn huidige rol bij Expand, mij veel plezier en voldoening geven. Daar wil ik ook graag anderen mee inspireren en uitdagen. Het is prachtig om met en voor mensen te werken op het terrein van persoonlijke groei en (team)ontwikkeling.

Waardevolle inzichten

Inmiddels heb ik enkele rapporten bestudeerd. De inhoud ervan leest makkelijk en biedt in korte tijd veel inzicht. Als HR professional, leidinggevende en/of coach geeft het een instrument in handen om karakter- en gedragspatronen te begrijpen en het draagt tevens bij aan het vergroten van zelfinzicht van medewerkers, cliënten of collega’s. Het bespreken van de rapportages geeft waardevolle inzichten waar je als professional gedurende je hele loopbaan op kunt voortbouwen. Het verbetert daarnaast de communicatie en samenwerking binnen organisaties.

De DISC persoonlijkheidsanalyse meet vier zaken:

D = hoe ga je om met problemen en uitdagingen?
I = hoe haal je anderen over tot je standpunt?
S = hoe ge je om met en hoe reageer je op veranderingen?
C = hoe ga je om met regels, details en procedures?

Kortgezegd meet DISC:

– Hoe besluitvaardig je bent (D)
– Hoe jij je verbaal in de interactie met anderen uit (I)
– Hoe jij je verbindt met anderen en daarin omgaat met verandering (S)
– Hoe nauwkeurig en accuraat je bent (C)

Unieke persoonlijkheden

De testresultaten worden weergegeven in drie grafieken (gedragingen):

–          Grafiek 1: Masker, Publieke Perceptie
Mensen gedragen zich op een manier waarop zij denken dat een omgeving van hen verwacht. Hoe laat je jezelf zien aan anderen?

–          Grafiek 2:  Stress Perceptie
De automatische reactie van mensen. Onder druk en spanning komen deze gedragingen naar voren. De reactie op stress.

–          Grafiek 3: Zelfbeeld
Hoe mensen naar zichzelf kijken.

Ieder mens is anders en heeft een unieke persoonlijkheid. Iedereen heeft een geschiedenis die niemand anders heeft. Je toont gedrag en zichtbare emoties in interactie met en in aanwezigheid van anderen in je omgeving.

Verschillende testen

Ik kijk met positieve energie uit naar de training in oktober en hoop snel in staat te zijn de DISC test in te zetten. Verder ben ik benieuwd naar de verschillen tussen de testen die ik vaker inzet zoals de TMA analyse en Profile Dynamics. Ik hoop in gesprekken met opdrachtgevers en cliënten goed te kunnen onderbouwen welke test ik in welke gevallen adviseer om daadwerkelijk in te zetten.

Nieuwe ervaringen, nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen en vast en zeker tevreden klanten.

0 reactie(s) op “De kracht van ‘een leven lang leren’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.