Het creëren van jouw droombaan

25/09/2018 Leestijd: 4 minuten

Wat is jouw droombaan? Vreemde vraag, je denkt waarschijnlijk: die bedenk je niet, dat weet je toch gewoon? Niets is minder waar. Het punt is dat veel mensen daar pas achter komen als ze zich al in een werkomgeving bevinden. Daarnaast zijn er ook mensen die van te voren denken aan hun droombaan te beginnen, maar na een tijdje blijkt het een nachtmerrie te zijn. Tot slot is er ook nog een horde mensen die zich helemaal niet met die vraag bezig houden.

De illusie

Wat is nou een droombaan? Kun je die van te voren bedenken? In theorie zouden de medewerkers van de Efteling, waar dromen corebusiness is, allemaal een droombaan moeten hebben. Maar of dat ook echt zo is vraag ik me af. Of je nu de troep van anderen opruimt in een pretpark of op de Coolsingel voor de gemeente Rotterdam, zou dat veel uitmaken?

Verplichte vraag op checklist

Als HR professional stond deze vraag standaard op de vragenlijst die mij werd voorgeschoteld. De toenmalige directeur verwachtte van mij dat ik deze vraag aan alle sollicitanten zou stellen. Het bedrijf was een internationale speler op gebied van uitzenden en detacheren van management support professionals. Deze professionals waren in 99% van de gevallen secretarissen/secretaressen. Nou, zo’n vraag moet je net aan een secretaresse stellen. Die komen daar echt niet uit. In mijn ogen is dit namelijk typisch zo’n vak wat je kiest als je niet meer weet wat je met je toekomst moet doen. Een baan als secretaresse levert in ieder geval een fancy kantoor op, inzage in het werk bij belangrijke mensen en als je het goed doet word je een vertrouweling van high level functionarissen. Daar ontleen je zeker wat status aan. Dat is zeker ook wat waard, maar de meeste secretaressen die ik ken noemen het vrijwel nooit een droombaan.

Bestaat er een droombaan strategie?

Eerlijk is eerlijk, die vraag kun je eigenlijk op ieder beroep projecteren. Hoeveel mensen zijn er nu echt bewust bezig met het vinden van een droombaan? Test het maar eens uit in je omgeving, de meeste mensen hebben geen idee. Dat geeft mij te denken dat de meeste mensen zich in hun carrière laten rollen. Het overkomt hun en als ze eenmaal een baan hebben, ontwikkelen ze er wel een gevoel over. Van een gemiddelde collega zul je alleen niet gauw horen dat het werk wat ze doen een droombaan is. En als dat toch zo is, dan is dit vaak niet de consequentie van het van te voren bedenken wat die droombaan zou moeten zijn om daar vervolgens achteraan te jagen.

Levenskunst

Het zou kunnen dat het woord droombaan een te vette lading heeft en alleen daarom al per definitie niet haalbaar is. Misschien is het gewoon een overvraagd woord dat alleen theoretisch een betekenis heeft. Het kan ook zijn dat je die zogenaamde droombaan zelf moet creëren, je moet er je eigen feestje van maken en kunnen omgaan met de schaduwkanten die iedere baan heeft. Levensgeluk zit in alle aspecten van het leven, ook in werk, en dat vraagt om de kunsten van een levenskunstenaar. Misschien leidt deze invalshoek tot een betere standaardvraag op de checklist: wat is er voor u nodig om een droombaan te creëren? Wat brengt u daar zelf voor in? En wat kunnen anderen op dat punt van u leren?

Video pitch

Als ik trainingen geef aan werkzoekenden die hun elevator pitch moeten leren voor een video CV leg ik die vraag ook regelmatig voor. Ik vind een pitch namelijk sterker worden als je goed kunt uitleggen wat je eigen visie is op de baan die je zoekt en waarom jij daar zo graag in stapt. Ook dan zie ik hoeveel moeite mensen hebben om dat goed uit te leggen. Meestal gebruik ik dan een andere aanvliegroute. Ik vraag dan bijvoorbeeld om de omstandigheden te omschrijven die voor een persoon goed werken in een baan. Wanneer ben jij een vis in het water? Wat is er nodig om jou te laten excelleren? Hoeveel groeiruimte heb je nodig? Welke wensen heb je aan collega’s? Hoe moet de ideale leidinggevende met jou omgaan? Wat moeten ze vooral niet doen met je?

Je begrijpt het pas achteraf

Grappig genoeg weten ze die vragen wél altijd te beantwoorden. Zelfs als ze op een podium voor een draaiende camera staan. De droombaan blijkt dus een soort puzzel te zijn met allerlei verschillende componenten. De losse puzzelstukjes zijn voor vrijwel iedereen te benoemen. Het hele leven is een puzzel, jammer is alleen dat die pas achteraf begrepen wordt. Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen (Søren Aabye Kierkegaard).

0 reactie(s) op “Het creëren van jouw droombaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.