Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Assessment: Motorrijders

Berijders van motoren vormen een aparte soort. Zij rijden op een gevaarlijk soort machine, een zeer krachtige machine bovendien. Zij groeten elkaar onderweg en laveren handig tussen de dagelijkse files van automobilisten door. En als er even ruimte is, spuiten ze er vandoor. Assessment van beginnende motorrijders, hoe werkt dat?

Een motor instructeur vertelde mij dat hij twee soorten leerlingen heeft. Jonge, ambitieuze kerels die de kick van zo'n power-machine tussen hun benen willen voelen en oudere mannen die dat eigenlijk ook willen. Twee groepen. Vrouwen zijn zeldzaam. Je kunt een heel verhaal ophangen waarom juist die oude mannen (50+) opeens aan zoiets gevaarlijks als motorrijden beginnen. In mijn geval is het simpel: mijn zoon (23) heeft me uitgedaagd toen hij plots in motorpak + gehuurde motor voor me verscheen. Ik moest achterop en hij bewees 'voor papa' dat hij weer iets voor elkaar had in deze maatschappij. Eerdere uitdagingen zijn helaas mislukt (jiu jiutsi, windsurfen, skeeleren), want ik (51) trek dat gewoon niet. Te oud, te stijf, te bang. Deze motor uitdaging is een nieuwe kans dus.

Vorige week mijn eerste motorles. Uitgedost in geleende motorkleding van mijn zoon, ik naar de rijschool. "Ben je bang?", was de eerste vraag van de empathische receptioniste. Op mijn antwoord: "Ja, zeker", was de reactie: "Nou je bent wel erg eerlijk!" Kennelijk geen normaal antwoord in een motorrijschool. Daarna kennismaking met mijn eigen instructeur Willem. Een kleine, vriendelijke en kordate leraar.

Na een uur rondjes te hebben gereden op een besloten terrein onder leiding van Willem, volgde zijn assessment over mijn prestaties: "Ik zou nog niet voor het totaal pakket gaan. Misschien is het beter wanneer je eerst nog drie extra proeflessen neemt, dan kun je daarna bekijken of het iets voor je is." Navraag over het aantal lessen dat ik wellicht nodig zou hebben, ging richting 35. Het dubbele van mijn zoon. Volgende week mijn tweede les, maar hoe werkt zo'n assessment van een motor instructeur nou eigenlijk? Als zijn assessment correct is, dan vraag ik mij af of u mij ooit langs zult zien fluiten.

De vraag is natuurlijk of Willem het bij het rechte eind heeft. Hoe goed is zijn assessment geweest? Ik zal u op de hoogte houden.

Geplaatst in Talent & Leadership Development door Wouter Schoonman op 11 februari 2008

Reacties op Assessment: Motorrijders

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie