Beloon en straf in een verhouding van vier op één

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Waarom straffen niet werkt.
Straffen en bedreigen kunnen prima werken bij het managen van jezelf en van anderen. Maar alleen op korte termijn. Mensen hebben de neiging om onder dreiging namelijk precies dat te doen wat er van hen gevraagd wordt en geen streep meer. Daarnaast hebben mensen de neiging hun gedrag aan te passen als de dreiging in de buurt is.
Bij een flitspaal ga je toch ook ineens zachter rijden? Met andere woorden: leidinggevenden die motiveren door te dreigen, zijn hun gezag kwijt zodra ze bij hun team weg zijn. Gedrag veranderen vraagt natuurlijk meer van iemand. Als manager wil je dat je medewerkers niet eenmalig iets doen, maar duurzaam op een effectieve en constructieve manier bijdragen aan de teamdoelstellingen.

Belonen werkt beter. Iemand doet iets eerder als er een positieve beloning tegenover staat. Als een medewerker wordt beloond, creëren de hersenen een link tussen gedrag en de beloning. Dat zorgt voor een automatische neiging om het gedrag vaker te vertonen. Veranderen uit pijn is veel minder makkelijk dan veranderen vanuit een positieve prikkel.

Het meeste effectief is een leider, wanneer hij zijn mensen beloond voor positief gedrag, Het gedrag dat je als manager binnen je team wilt zien. Gebleken is dat werknemers die op deze manier worden beloond, juist doorgaan met het gewenste gedrag.

Hoe effectief belonen

  • Belonen moet tijdens of meteen na het gewenste gedrag plaatsvinden;
  • Belonen is maatwerk en heeft pas effect als de ontvanger het ook als een echte beloning ervaart;
  • Sociale beloningen zoals een compliment, zijn effectiever dan materiële beloningen.

Vier op één.
Wanneer we onszelf of anderen belonen voor gewenst gedrag, dan leidt dat automatisch tot een plezierige arbeidsverhouding. We werken pas echt aan een relatie met anderen als we de verhouding tussen beloningen en straffen minimaal op vier-staat-tot-één weten te houden. Wie vier keer heeft beloond en één keer straft, heeft een lichte vooruitgang in de relatie geboekt.

Hoe vaak geeft jij een compliment aan iemand uit je omgeving?

0 reactie(s) op “Beloon en straf in een verhouding van vier op één”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.