Boekreview Ego strippen: over reflectie en congruentie

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

Dit boek is met name interessant voor HRM’ers die zich veel met coaching bezighouden. Daarnaast bevat het de nodige theorie die kan leiden tot zelfreflectie. Ego strippen is een boek door trainer Rick van Asperen. Het doel van het boek is om mensen te helpen dichter bij zichzelf te komen. Als je congruent bent, zo redeneert Rick, kun je je werk beter doen. En sta je steviger in je schoenen. Maar we zijn vaak niet congruent. Wat we van onszelf willen en wat we willen omdat onze omgeving ons een bepaalde druk op legt, is vaak tegenstrijdig. Gelukkig komt Rick met een oplossing: egostrippen.

Je ego, je imago en egostrippen

Het probleem dat Egostrippen op probeert te lossen is hoe we vastroesten in ons gedrag. En hoe dit ons minder effectief maakt. Of minder gelukkig, flexibel, wat je maar wilt. Het ‘vastroesten’ manifesteert zich bijvoorbeeld in zinnen als ‘zo ben ik nu eenmaal’. Zo’n zin is een typische reactie op bijvoorbeeld een collega die zich aan een bepaalde gedraging van je stoort. Dit vastroesten ontstaat door de reacties op onze gedragingen uit onze omgeving. Door positieve reacties gaan we gedrag herhalen, door negatieve reacties proberen we de volgende keer iets anders. Maar die reactie (‘zo ben ik nu eenmaal’) klopt niet, volgens Rick. Je bént niet zo, maar je dénkt dat je zo bent. Dat is je ego: de manier waarop je bent, in vergelijking tot anderen. En naast je ego heb je een imago: hoe de ander denkt dat je bent. Zowel je ego en je imago staan los van hoe je echt bent. Zoals Rick op pagina 99 stelt: ‘niets heeft een betekenis, behalve degene die jij er aan geeft’.

Een egotrip vindt plaats wanneer je te sterk overtuigt bent van een vermeende eigenschap van je ego. En de oplossing is om ons ego te strippen. Rick noemt zich dan ook Egostrippen op twitter. Met je ego strippen bedoelt Rick dat je je oordelen over de situatie en de ander los moet laten. Wanneer je dit doet, kun je beter zien wat er in jou en in de ander leeft. Zo kun je makkelijker tot de kern komen: wat waren jouw bedoelingen? Wat waren de bedoelingen van de ander? Zo kun je dus echt bezig zijn met wat er speelt – en een oplossing zoeken. Het alternatief is om je ego te laten trippen – om dus bezig te blijven met het beeld dat je van de ander hebt, in plaats van met de daadwerkelijke bedoelingen van de ander.

Schrijfstijl en benadering

Bovenstaande concepten zijn zeker interessant. En ik geloof dat ze zeker waardevol kunnen zijn: ze kunnen veel mensen helpen congruenter te worden. Een benadering die we niet veel terugzien, maar die zeker vruchten af zal werpen. Maar ik weet niet of  Egostrippen al deze mensen aan zal spreken. Rick heeft een nogal vrije schrijfstijl, die misschien kan leiden tot een love it or hate it houding. Aan de andere kant past dit precies in zijn benadering: hij blijft congruent en spreekt je op een authentieke manier aan.

Wat ik persoonlijk minder sterk vond aan Egostrippen is dat het vervalt in een klassieke managementboek strategie. Het probleem waar op in wordt gehaakt wordt nogal sterk in de terminologie van de auteur opgeschreven. En vervolgens wordt er in termen van de auteur een antwoord op het probleem gegeven. Hierdoor krijgt het boek iets abstracts en artificieels, waardoor het naar mijn idee verder van het kernprobleem komt te staan dan nodig is. Wellicht ben ik meer van ‘het beestje bij zijn naam noemen’. Ongetwijfeld zal Ricks verbeeldende schrijfstijl anderen meer aanspreken.

Egostrippen voor HRM’ers

Maar we bevinden ons op een weblog voor HRM’ers. En wanneer moet een HRM’er Egostrippen lezen? Voor coachende HRM’ers is het wellicht een leuk boek om weer een nieuwe benadering voor veel voorkomende problemen te vinden. Er staat een aantal modellen in het boek dat termen als congruentie op een leuke manier inzichtelijk maakt. Voor HRM’ers die niet actief coachen kan Egotrippen helpen om congruenter te worden. Dus om hoe je denkt dat je bent, hoe je van nature wilt zijn (en om wat anderen van je denken) wat meer met elkaar in het reine te krijgen.

Bovenstaande klinkt wellicht wat abstract, maar probeer dat niet negatief te interpreteren. Een boek dat probeert je bewust te maken van de oorsprong van je gedragingen en hoe je daar op in kunt springen, ontkomt er niet aan wat abstracte taal te gebruiken. Maar juist deze benadering helpt je wel om een beetje los te komen uit je dagelijkse zelf. En zo kun je scherper kijken naar die dagelijkse handelingen. Dus, als bovenstaande je aanspreekt: probeer het gerust uit. Reflectie is tenslotte – hopelijk – een sterk punt van iedere HRM’er.

0 reactie(s) op “Boekreview Ego strippen: over reflectie en congruentie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.