Signalen van burn-out
Bij de begeleiding van medewerkers met burn-out valt me op dat er weinig tot géén kennis aanwezig is in organisaties (en bij individuele medewerkers) over de signalen en voorspellers van burn-out. Werkgevers vinden de aanpak van psychosociale risico’s ook lastig, blijkt uit het Arbobalans 2011 van TNO. Geestelijke vitaliteit en preventie van psychische problemen beginnen op het werk en niet pas bij de counselor of de therapeut, hier ben ik van overtuigd. Hierin ligt een grote uitdaging én een mooie kans voor HR-professionals. Zij kunnen -desgewenst met externe ondersteuning- bijdragen aan werkgeluk en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Burn-out kan je maanden en soms jaren van tevoren zien aankomen. Stress bouwt zich geleidelijk op. Het onschuldig lijkende kort verzuim neemt toe, veelal door lichamelijke klachten: hoofdpijn, rug- en schouderklachten. Juist omdat het om lichamelijke klachten gaat, wordt de link met grote psychische belasting en langdurige stress niet of onvoldoende gelegd. En de gemiddelde ‘burn-outer’ is een doorzetter, die laat zich niet kennen.
Signalen van opbouwend burn-out: - vaker moe na het werk - niet uitgerust de dag beginnen - irritaties, prikkelbaarheid, piekeren - cynische, afstandelijke houding - behoefte aan een snipperdag om bij te komen - werk uitstellen - concentratieverlies - kort frequent verzuim (veelal met lichamelijke klachten)
|
Burn-out voorkomen: investeren in talent, werkgeluk en bevlogenheid
Toch kan burn-out vaak voorkomen worden, onder andere door te investeren in programma’s voor fysieke en mentale vitaliteit en het faciliteren van bevlogenheid. Door voorlichting over de voorspellers en signalen van psychisch verzuim. Als werkgevers investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers, levert dat geld op. Als het ziekteverzuim door duurzaam werken met 1% daalt, scheelt dat alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks €2,6 miljard in kosten. Per werknemer komt dit neer op een bedrag van ongeveer €400 per jaar, blijkt uit een onderzoek van CapGemini in opdracht van het ministerie van SZW.
Zeker in preventieve zin kan de HR-professional een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van burnout en het faciliteren van bevlogenheid. Hierbij een paar tips:
Voor de begeleiding van medewerkers met burn-out kun je als HR-professional terecht bij een in burn-out gespecialiseerde counselor. Deze kan de medewerker op een positieve, niet-medicaliserende en -problematiserende wijze begeleiden bij haar herstel. Bij complexere problematiek verwijst de counselor de medewerker door naar een psychotherapeut.
Voor deel 1 zie: Burn-out een mooie uitdaging of no-go area voor de HR-professional?
Dag Anke,
Wat een mooie vraag: wat zou er gebeuren als...? Die vraag stel ik ook graag in organisaties. Bedrijven willen investeren in bevlogenheid als het ertoe leidt dat de productiviteit hoger wordt, als er meer klanten en betere diensten het gevolg zijn. En dat is nou juist wat ik lastig vind. Niet omdat ik de rekensom niet kan maken (hoeveel de investeringen in bevlogenheid opleveren), maar omdat ik elke keer weer de hoop koester dat het geluk van mensen niet een middel is tot meer winst, maar een doel op zich, een soort innerlijk verlangen naar het goede, naar zingeving en plezier, met het diepe wetenschap dat dit het beste is voor het individu en de organisatie.
Ik faciliteer bevlogenheid en schittering. Niet in de eerste plaats omdat het bedrijven veel geld oplevert, maar omdat ik geloof dat dit het diepste verlangen is van organisaties en individuen. Omdat ik zie dat veel organisaties de weg kwijtgeraakt zijn, waardoor juist datgene waarnaar zij streven, onmogelijk wordt.
Dus ja, ik kom ook graag in bedrijven waar zingeving, werkgeluk en bevlogenheid belangrijke pijlers zijn :-)
Natuurlijk gaat het om winst maximalisatie van organisaties en daar is ook niets mis mee want dat is het bestaansrecht van organisaties. De winst in bevlogenheid is simpel te maken met de wetenschap dat een verzuim van 4,4% (handel en industrie) heel normaal is in oa Nederland. Dit betekent dat werknemers ruim 8 dagen per jaar niet werken omdat ze thuis ziek zijn. Dan te weten dat het in openbaarbestuur en onderwijs rond de 8% ligt geeft je nadenken. Dit is echt teveel en het cijfer laat zien dat bevlogenheid voor de meeste organisaties ver te zoeken is. De laatste burn-out cijfers laten dit ook zien ruim 900.000 werknemers had in 2012 last van burn-outklachten. De grootste groep hoogopgeleide mensen zonder partner ervaren het vaakst niet gesteund te zijn door leidinggevende en collega’s. De oplossing is vaak niet zo moeilijk te vinden en de winsten zijn enorm voor de werknemers en de organisaties.
Leon Brinkers ‘de opening’ burn-outspecialist. Inspirerend voorop!
Ps het boek Gefeliciteerd met je burn-out van Marina Schriek geeft heel veel oplossingen om beter met jezelf en je medewerkers om te gaan.
Deel 2, mooie aanvulling!
Wat zou er gebeuren als we ons uit de wereld van rollen, functies en structuren zouden kunnen onttrekken en ons op werkelijk mens-niveau tot elkaar zouden richten?
Als we als HR Professionals ons bezig zouden houden met datgene wat de individu beweegt? Als persoonlijke doelstellingen van mensen veel meer ' gematcht' zouden worden met de doelstellingen van de organisatie?
Vorig jaar heb ik een organisatie leren kennen waar ' zingeving' een van de HR pijlers is. Er wordt van de medewerkers verwacht dat zij een doelstelling formuleren tav hun eigen persoonlijke bewustwording, en van de organisatie verwacht dat dit zelfbewustzijn gefaciliteerd wordt.
Prachtig vind ik dat - en volgens mij ook de enige manier om mensen het beste, op een gezonde wijze, uit zichzelf te laten halen om in te kunnen zetten in hun werk