Culturele diversiteit = innovatie!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Culturele diversiteit is goed voor innovatie. Waarom is dat interessant? Nederland is multicultureel. Toen ik me voor het eerst interesseerde in dit onderwerp werd me uitgelegd dat het idee was om je werkvloer een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij. Op die manier hebben alle bevolkingsgroepen gelijke kansen. En bedrijfseconomisch belangrijker: je hebt iemand van elke bevolkingsgroep. Niet letterlijk natuurlijk, geen halve zwangere moeder per bedrijf, maar je hebt een bredere spreiding wanneer je streeft naar voornoemde afspiegeling. Dit is belangrijk omdat je dan in principe iemand in je bedrijf hebt die je meer kan vertellen over een bepaalde doelgroep.

En laat ik dit heel breed trekken. Ik heb het niet alleen over allochtonen. Die discussie is misschien ook al te vaak gevoerd. Een werkvloer die een afspiegeling is van de maatschappij heeft ook ouderen. En jongeren (generatie Y). En misschien iemand die een tijdje uit de running is geweest. Enzovoorts.

Ik heb het dus over een werkvloer die (zoveel mogelijk) een afspiegeling is van de maatschappij. Ik zie daar een aantal voordelen in. Zoals ik al zei heb je van iedere bevolkingsgroep iemand in huis die je iets kan vertellen over die bevolkingsgroep. Dit brengt twee voordelen met zich mee:

  • Je hebt kennis over de doelgroep. Je kunt er makkelijker achter komen wat daar precies speelt.
  • Je hebt een potentieel netwerk binnen die bevolkingsgroep.

Het eerste argument is plausibel. Valt die bevolkingsgroep wel onder de doelgroep van je bedrijf? Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat je er makkelijker achter kunt komen of er mogelijkheden liggen binnen die doelgroep.
Het tweede argument blijft interessant. Wellicht heb je niet altijd iemand nodig uit die groep, maar het is altijd goed om mogelijkheden open te houden. En als het moeilijk is om personeel te krijgen dan zijn alle kansen welkom.

Maar een derde argument gaf voor mij de doorslag. De doorslag om dit artikel te schrijven en om te zien of dit echt een steekhoudend argument kan zijn. Culturele diversiteit leidt tot innovatie. Dat lees ik bijvoorbeeld in dit persbericht*. Het artikel stelt onder andere dat integratie niet betekent dat we meer op elkaar gaan lijken, maar dat het ook betekent dat we onze verschillen leren waarderen en benutten. Eindelijk een constructief punt. Het artikel gaat verder niet zozeer in op innovatie, maar ook op andere winstpunten.

Heeft u wel eens samengewerkt met een groep van zeer verschillende mensen? Dat kan erg stroef verlopen. En het kan ook goed uitpakken, afhankelijk van de houding van de verschillende partijen. Ik heb ooit op mijn HBO opleiding met een groep van vier compleet verschillende mensen samengewerkt. Maar doordat we onze verschillende perspectieven konden waarderen kwamen we tot een veel beter resultaat. Dit gebeurt ook als u culturele diversiteit binnen uw organisatie in goede banen weet te leiden.

0 reactie(s) op “Culturele diversiteit = innovatie!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.