Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Dalai Lama en de arbeidsmarkt

Buiten Tibet tref je beduidend meer aan omtrent het Tibetaanse geloof dan in de autonome regio zelf. In het licht bezien van de Chinese bezetter, overigens helemaal niet zo vreemd.

De dalai lama
Zo ook in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. De boekwinkels puilen er uit van de werken van de 14de Dalai Lama. En het lijkt of deze Nobelprijswinnaar ook overal verstand van heeft. Zo ook over het thema werk, zoals blijkt uit het boekwerkje 'the art of happiness at work'. Wat weet een spiritueel leider nou over werk?

Al in het eerste hoofdstuk wordt het beladen thema ongelukkig zijn in
je werk behandeld. Oeff, zware kost voor iemand die denkt fijn eens wat
van de Dalai Lama te gaan lezen. Ondertussen neemt mijn nieuwsgierigheid toe. Het is een thema dat ook in Nederland aan belangstelling toeneemt, als we tenminste de onderzoeksresultaten moeten geloven. Steeds meer mensen willen van baan veranderen, ongelukkig als ze erin zijn. Wat vindt de Dalai Lama hiervan, die vraag zag ik graag beantwoord. Want hoe kan zo'n beste man, die de hele dag lezingen geeft en zich tot Boeddha richt, daar nou een deskundig oordeel over vellen? Onze westerse cultuur is daarnaast op vele punten een tegenhanger van de oosterse denkwijze.

Nuchtere kijk
Een erg nuchtere kijk. Dat typeert deze man, merk je al naar twee pagina's. Wat doe je als je het op je werk niet (meer) naar je zin hebt, zo vraagt mede-auteur en psychiater Howard Cutler aan de Dalai Lama. Ja!! dat willen wij ook graag weten!! Kom maar op! In eerste instantie de situatie aanpassen. Hoe veel nuchterder kan het zijn! Kun je een andere baan vinden, zo suggereert hij, ga daar dan voor. Of heb je ruzie met collega's, probeer die vervelende situatie dan op te lossen. Allemaal externe oplossingen. Maar dit is niet altijd mogelijk, zo weet ook de Dalai Lama. Want wat doe je in een slechte economie; je kunt je baas er de schuld van geven dat er ruzie is, je 45 jaar bent en dat het nu met die bonje onmogelijk voor je is om een andere betrekking te vinden.

Attitudes
Maar in dat soort situatie komt de Dalai Lama met een andere oplossing, kenmerkend voor de oosterse cultuur: wijzig je attitudes en je perspectief, door innerlijke training. Om zo toch een stukje geluk in je werk te blijven ervaren, van belang voor ons welzijn.

Dat het geen gemakkelijke opgave is, en het makkelijker lijkt dan het is, zijn open deuren. Immers, zeker in onze materialistische westerse maatschappij lijkt het wel of iedereen pertinent recht heeft op geluk. Je perspectief wijzigen, dat is zoiets als zeggen dat je het er maar mee moet doen. Je moet het met minder doen, dan waar de ongeschreven wet zegt dat je recht op hebt.

Streven naar perfectie?
Die innerlijke training, zoals de Dalai Lama hem noemt, is iets wat wij in het westen soms vergeten. Hoezo jezelf trainen dat niet alles perfect kan zijn? Je wordt geacht te streven naar het beste, en niet aan die andere kant van de medaille te denken! Ongeluk is er voor de minder bedeelden, geluk creëer je zelf. Wij gaan voor onze portie geluk, en wel snel voor je te oud zijn en we niet meer meetellen in de maatschappij. En een baan, die ook nog leuk en op ontwikkeling gericht hoort te zijn, is daar onderdeel van.

Of toch niet...?
Maar waarom het niet eens op de manier van de Dalai Lama doen, in plaats van chagrijnig rond te blijven lopen met ons ongelukkig zijn? Want wie hebben we met deze situatie het meest te pakken?

De rationele kant
Cutler komt met de rationele feiten over die negatieve praat, en waarom het zo moeilijk is om deze houding op te geven. Omdat veel mensen het weigeren om hun misère en het daarover praten, op te geven. Het geeft ze een gevoel van (bijna pervers) plezier om over het onrecht dat hen is aangedaan, te praten. We koesteren deze pijn. Fijn dat de oosterse zienswijze, in combinatie met die van het westen, ons een antwoord op de vraag geeft omtrent geluk en ongelukkig zijn in ons werk.


' there will always be problems in life. it's just not possible to go through life without encountering problems. there's just no event from which you get one hundred procent satisfaction, right? some dissatisfaction will always remain. the better we will be able to  accept that fact, the better we will be able to cope with life's disappointments'.

Geplaatst in Internationaal HR door Rosita Havekes op 7 november 2006

Reacties op Dalai Lama en de arbeidsmarkt

Ilse Romer op 15 december 2015 16:44

Ik denk oprecht dat we van dit soort visies veel kunnen leren. Als mens moet je bij jezelf denken dat je altijd een keuze te maken hebt. Blijf bij jezelf en waar je zelf heenwil in je loopbaan. Dat is overigens een visie die al in de huidige generatie aanwezig is. Men gaat voor wat voor hen het beste is en het meest past bij de eigen visie.Als je zo denkt hoef je nooit je attitudes te veranderen.

Chris Stapper op 15 december 2015 16:44

Prachtig bericht.Wat mij altijd zo intrigeert is het feit dat twee zo verschillende visies het allebei toch in die mate bij het juiste eind hebben dat blijven leven onder een hele cultuur en dat deze cultuur opbloeit ondanks de gebreken van de visie.Maar op de een of andere manier zijn ze niet met elkaar te rijmen en zullen we de visies toch naast elkaar moeten gebruiken. Maar misschien lijkt dit alleen moeilijk omdat ik ben opgegroeid binnen een van deze visies.Na het lezen van dit bericht heb ik me overigens voorgenomen meer te gaan lezen van de Dalai Lama.

Karin Tekin op 15 december 2015 16:44

Dit soort visies maken duidelijk hoe belangrijk het is om te staan voor positieve innerlijke ontwikkeling en sowieso een algehele positieve kijk op dingen. Het ervaren van geluk en het trachten te maximaliseren ervan in zowel je priv■ leven alsmede in je loopbaan, is iets waar veel mensen tegenwoordig aan voorbij gaan. Maximale input, positief danwel negatief wordt altijd one way or another beloond en zal zijn vruchten, positief danwel negatief, afwerpen.Een van mijn favo quotes van Plato is in deze wellicht op diverse manieren van toepassing:The excessive increase of anything causes a reaction in the opposite direction.Mijn voorstel is dan ook om met name de positieve attitude te maximaliseren en eens af te wachten wat voor reactie in welke richting erop komt....

Siegfried Bok op 15 december 2015 16:44

Worldwide summons:Mother Earth is in labour.Subtitle : The key of eternal life : Recycling.By Siegfried Willem Bok, medical researcher.

For more info: see related site http://www.wetenschap-eindtijd.comIntroductionFor the second time I send a worldwide summons about the end of time for everyone who will hear.

The first one was presented in 2002 after the first official announcement of the global warming and merely sends to scientists.

Now I send it to everybody, because it proved itself to be correct!

It is a subject for general interest and/or a common good to know!

Mother Earth is in labour and will deliver life soon.Ancient KnowingI know it, it looks ridiculous.

It looks too absurd for words, but it is the truth and nothing more than the truth.

I tell the story, but nothing is mine.

I re-found the truth at the end of our days by combining all data of others scientists.

It is exactly how it is mentioned in the Bible.

It was known already more than 6000 years ago!

I received it by coincidence.

I received it as a thief in the night owing to a basic study on behaviours of cells in order to get an insight in cancer-development.

Yes it looks to absurd for words, but - however all scientists all over the world condemned me for it - the origin of cancer was known already 6000 years ago and let us as being "a phase of recycling".

The key of eternal life is recycling of waste at the end of expansion of the Universe.

Life on planets is only part of this recycling in order to guarantee eternal life.

This ancient know-how was let us in a simple symbol: the pentagram of life.

It stated :

- All cycles in the Universe are equal ones, because they are all born out of each other.

- Only the biggest [the Universe] and the smallest [atom] found the way to eternity.

- All happens at the same time.Since about 10 years I tried to reach scientists all over the world about their own discoveries.

I did not prove anything myself, but only linked all data of others together!

I linked them during many decades, because all different scientific disciplines fail in real collaboration.I re-found the truth only because I found the origin of uncontrolled growth : Cancer.

It was found to be recycling of internal waste [1985].

I re-found the truth by studying, cultures which all started recycling at the end of their days.

Recently one found this process of recycling also in our Universe : recycling of waste named "The Milky Way".

This cosmic recycling induces a repetitive efflux of energy, which induce cosmic waves of electromagnetic energy!

This efflux of energy ordains life on our planet completely and owing to this cultures come and go!

This process of recycling of waste happend only during the last six cosmic days of evolution on all different levels of cosmic cycles.

It is a very complex process which finally leads to a so called "cosmic heartbeat".

It is an evolutionary process itself and reaches its maximum at the end of 2012!

Owing to this recycling our part of the Universe grow to energetic equality to the recently found black hole.

Hundreds or even thousand evidences were found and only proved this ancient inheritance.

Recently it was even found that this evolutionary process also takes place in an electron at the end of its elliptic cycle around its neutron.

In there it ends with a micro Big Bang after which it follows its way of eternal movement.

Isn't it unbelievable?

Isn't it unbelievable that the Bible let us "Burning in Uranus at the end of our days"?Again I repeat.

Nothing of this re-found wisdom is mine!

Genesis is nothing more than a huge pregnancy under the atmospheric coat of Mother Earth.

This Genesis of life is now in labour.

That is the global warming.

That is the restlessness of our climate.

That is our restlessness as well!The whole Bible is nothing more than a scientific story about the cycle of evolution.

Even God is a compilation of Sanskrit symbols of Universal cycles : Universal cycles that we should re-find at the end of our days by search or re-search!

It's therefore that this book of wisdom promissed us "It will lie raw on everyone's stomach"!

Again I repeat!

Nothing is mine, because I only linked scientific data!Is there anybody who will hear me or is everybody seeing blind and hearing deaf, like it was predicted also!

Please, open your eyes!

You can see it yourself!

You can see it yourself and make your own conclusions!Siegfried Bok.p.s. Whenever for you it is worthwhile to know please send this message to your friends, local journals or even scientific institutes.

I ask this because until now journalism is censured worldwide completely by the leading cartels to speak about the end of times fundamentally!

Isn■t it everyones interest?

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.