Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

De duitse 1 Euro job

Een vriendin vertelde me recent iets interessants over de Duitse arbeidsmarkt. Voor werklozen kennen ze daar het fenomeen '1 Euro job', dat inderdaad inhoud dat de werknemer voor een Euro per uur aan de slag gaat. Deze banen zijn bedoeld voor mensen die een uitkering krijgen en helpen hen om in het werkende leven te blijven. De Euro per uur wordt onbelast uitbetaald en komt bovenop eventuele uitkeringen, dus er is weinig tot geen bezwaar om ze aan te nemen. Op working-in-germany.com (link werkt niet meer, maar dit is een goed alternatief, red.) wordt alles uitgelegd.

Verdere voorwaarden
Het concept is niet helemaal zonder gevaren, uitkeringstrekkers zijn zo natuurlijk een bijzonder aantrekkelijke groep op de arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat ze andere groepen er uit concurreren, moeten de 1 Euro banen de publieke interesse dienen, daarom worden ze vooral gebruikt in tijdelijk werk of in sectoren die competitie neutraal zijn.

Mooi concept
Het is een mooi concept: het biedt uitkeringsgerechtigden een kans om iets extra te verdienen, iets te betekenen voor de maatschappij en tegelijk in het werkritme te blijven. De nadelen vind ik moeilijk te overzien; als de 1 euro baan inderdaad geen concurrentie oplevert voor mensen die wél 'volwaardig' aan de slag willen, zie ik zo snel geen nadelen. Ik stel me zelfs voor dat men graag een dergelijke baan aanneemt, omdat dat beter staat dan zoekende zijn. Wat me niet helemaal duidelijk is, is of de gemiddelde duur van de 1 euro job verplichtingen schept; dus of je de baan per se zes maanden moet vervullen. Als dat zo is, kan ik me enige twijfel voorstellen bij de werkzoeker; wat nou als hij na drie maanden een ideale baan kan vinden? Maar ik kan me niet voorstellen dat die zes maanden dwingend zijn.

Zou dit een idee zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt?
 

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Chris Stapper op 22 juni 2011

Reacties op De duitse 1 Euro job

Dirk Van Dyck op 15 december 2015 16:44

Deze banen zouden inderdaad geen gevaar opleveren indien ze zouden gebruikt woden waarvoor ze dienen, maar in veel bedrijven worden volwaardige banen omgetoverd in 1 euro jobs en zodoende verdwijnen er normale banen voor 1 euro banen. Maar in Duitsland mag je al van geluk spreken als je meer dan 6 euro per uur verdiend! De meeste mensen zitten hier dik onder en moeten met 900 euro of minder per maand zien rond te komen. Dit is het echte gezicht van de Duitse sociale economie.

Bernd Missal op 15 december 2015 16:44

Ben het helemaal eens met Dirk van Dyk. Deze wet heeft een averechts effect. Van de goede bedoelingen is zo goed als niets terecht gekomen.

Alexsander Hesse op 5 mei 2017 11:51

Hiermee is de ellende begonnen, goed voor de Duitse export omdat het personeel voor 1 euro moet werken, nu hebben ze het in Nederland ook, eerst met Flextentie en nu word het door de gemeente overgenomen. Zodra je in de bijstand zit laten ze je er niet meer uit, je bent een gebruiksartikel geworden. Ze doen naar buiten toe alsof ze je willen helpen maar geven juist boetes als je op eigen initiatief een betaalde baan vindt. https://alexsanderhesse.wordpress.com/2017/05/04/trouw-aan-de-overheid/

Plaats zelf een reactie