De psychologie van het overtuigen: wederkerigheid (7 tips)

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Doe iets voor een ander en de ontvanger voelt zich verplicht iets terug te doen. Het principe van wederkerigheid draait om de onderlinge verplichting om een gift te beantwoorden met een tegengift.

Positieve manipulatie of sociale beïnvloeding wordt het ook wel genoemd: het vermogen om anderen te sturen in hun keuze, opvattingen of gedrag. Het lijkt erop dat het succes hiervan te maken heeft met de ‘gunfactor’. Want hoe meer we iemand gunnen, hoe meer diegene voor elkaar krijgt.
Hieronder 7 tips hoe jij nu anderen kan sturen in hun keuze en zelf meer voor elkaar krijgt:

Tip 1: Ga bewuster om met aandacht
Iedereen heeft het druk, want onze ‘klant’ is niet de enige ‘ klant’, je moet maar snel weer verder want ja de volgende wacht. Ga bewuster om met aandacht en tijd die je geeft. Neem de tijd, wees begripvol want ook jouw ‘klanten’ hebben het druk en moeten door, net als jij. Wat je geeft krijg je terug. Tijd geven wordt tijd krijgen. Aandacht geven wordt aandacht krijgen.

Tip 2: Geef vaker een compliment

Tip 3: Doe op regelmatige basis iets voor de ander
Kom je een interessant artikel tegen in een vakblad of op internet welke interessant kan zijn voor een collega. Stuur deze dan door. Als jij in de toekomst iets van deze collega nodig hebt, is die collega eerder bereid je te helpen.

Tip 4: Onthouden
Onthoud dingen die vrienden of collega’s vertellen (belangrijke dingen).

Tip 5: De kracht van je stem
Hoe laag, hoog, zacht, hard en warm we praten bepaalt voor een groot deel hoe leuk en interessant de verhalen zijn die we vertellen.

Tip 6: Onverwachts
Wie echt indruk wil maken, moet de verwachtingen van de ander overtreffen. Geven heeft meer impact als de ander dit niet verwacht. Het overtreffen van verwachtingen begint met niet teveel beloven. Alles wat je beloofd komt niet onverwacht voor de ander, en heeft dus minder impact.

Tip 7: Feedback en kritiek zijn een cadeautje
Feedback en kritiek kunnen vaak een kern van waarheid bevatten. Zie het als een geschenk om van te leren en nog beter te worden.
Onze eerste gedachten kunnen we niet sturen, de manier waarop we vervolgens reageren wel. We bepalen zelf steeds opnieuw of we iets geven of nemen. Kijk van een afstand naar jezelf en de keuzes die je maakt. Dit kan veel invloed hebben op je uiteindelijke handelen.

0 reactie(s) op “De psychologie van het overtuigen: wederkerigheid (7 tips)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.