Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Dood Michael Jackson bankroet of inkomstenbron?

Het plotselinge overlijden van Michael Jackson zal niemand zijn ontgaan. Of je nou de tv aanzet of de radio, op je werk en aan de kassa van de supermarkt, overal hoor je Michael. Wat heeft de dood van ‘de King of Pop’ eigenlijk voor financiële consequenties?

Afscheidstournee
Jackson zou op 13 juli gaan beginnen aan zijn afscheidstournee, middels een 9 maanden durende concertenreeks van 50 concerten in Londen. Het Britse entertainmentbedrijf AEG heeft dit alles gearrangeerd. Gezien Jacksons slechte gesteldheid was er geen verzekeraar te vinden die het risico van afgelasting van de concerten wilde dragen. AEG Live heeft daarom besloten om zelf dit risico te dragen. Alles leek erg goed te gaan. De eerste 10 geplande concerten waren direct uitverkocht, evenals de 40 daarna extra geplande concerten. Wat een geld zou er worden verdiend! Wat zorgt een wereldartiest toch voor een prachtige inkomstenbron!

Financiële schade
Echter, nu Jackson voortijdig is komen te overlijden is het verhaal opeens heel anders. Het zou wel eens een financiële blamage kunnen betekenen voor AEG Live. Dagblad The Times spreekt al over een schade van 350 miljoen euro.

Inkomsten
Waar de dood van Jackson voor de een financiële ramp is, zorgt voor de ander voor gigantische inkomsten. Platenmaatschappij Sony heeft te maken met een stormloop op cd’s van de overleden wereldster, de cd’s van Jackson zijn niet aan te slepen. De tienduizend albums die zij nog op voorraad hadden waren vrijdagochtend al uitverkocht.

Vandaag is ‘The Collection’ uitgebracht, een speciale box met 5 albums van Jackson. Deze bijzondere uitgave was al gepland in verband met de komende concertenreeks. Ook deze 10.000 exemplaren zijn inmiddels al uitverkocht. Sony is nu met de fabriek in overleg om de voorraad zo snel mogelijk weer aangevuld te krijgen. Ook een leuke meevaller voor deze fabriek dus. Hetzelfde geldt voor de merchandising, wat ook voor veel inkomsten zal zorgen.

Schade verhalen?
Jackson zou volgens inside bronnen zijn overleden aan een overdosis pijnstillers. Jackson scheen iedere dag een injectie te krijgen van een arts. Volgens de bronnen heeft deze arts een te grote hoeveelheid ingespoten, wat de hartstilstand zou hebben veroorzaakt. Als blijkt dat dit verhaal klopt, dan zou AEG Live hun opgelopen schade wellicht kunnen verhalen op deze arts.

Erfenis
Tot slot hebben we dan nog de familie van Jackson die ook best een aardig bedragje zullen erven. Dit zorgt dan weer voor een leuk zakcentje voor de belastingdienst.

Extra werkloosheid?
Een grootschalige tournee als die van Michael Jackson zorgt voor werk en inkomsten voor enorm veel mensen; persoonlijke staff, dansers, geluidsmensen, bouwers, arenapersoneel, enz. Het overlijden van Jackson zal hiermee bijdragen aan de toch al grote werkloosheid.

Al met al heeft het financiële gebeuren rondom het overlijden van een wereldster nog wel wat voeten in de aarde. Ik ben benieuwd wat er allemaal nog op volgt.

Geplaatst in HR varia door Kathalijne Schuurmans op 27 juni 2009

Reacties op Dood Michael Jackson bankroet of inkomstenbron?

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie