Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Duurzaam solliciteren; tien vragen in een bijzonder sollicitatiegesprek

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wint terrein en duurzaam ondernemen vraagt ook om duurzaam personeelbeleid. Welke vragen zou je over en weer kunnen stellen bij een duurzaam sollicitatiegesprek?

Hieronder wat vragen die in mij opkwamen.

  1. Wat is de gespecificeerde toegevoegde waarde van de werkgever voor de werknemer en van de werknemer voor de werkgever? Op welke wijze wordt dat over en weer beloond?
  2. Welke voornemens hebben werkgever en werknemer ten aanzien van instroom, doorstroom en uitstroom? Welke evaluatiemomenten spreken zij daarover af?
  3. Welke positieve en negatieve materiële en niet materiële invloeden hebben de persoonlijke omstandigheden van de werknemer op de bedrijfsprocessen en andersom?
  4. Hoe gaan werkgever en werknemer om met ziektedagen? Wat verstaan zij onder een gezond werkklimaat en een gezonde levenswijze?
  5. Wat zijn de verwachtingen over en weer als het gaat om een bijdrage te leveren aan duurzaam, maatschappelijk verantwoord ondernemen?
  6. Wat verstaan werkgever en werknemer onder ethiek en welke waarden en normen brengen zij beide in?
  7. Welke afspraken worden er vastgelegd ten aanzien van bovengenoemde zes punten?
  8. Welke afspraken maken zij ten aanzien van de verdeling privé- en werktijd, per dag, per maand, enz.. En betreffende de inhoud en tijdsduur van een of meerdere vakantieperiodes?
  9. Welke afspraken maken werkgever en werknemer over het gebruik van internet en andere communicatiemiddelen?
  10. Welke referenties kan de werknemer overleggen van vorige werkgevers en welke kan de werkgever overleggen van aandeelhouders, leveranciers en klanten?

De wijze van solliciteren kan kwalitatief wel een upgrading en wat innovatie gebruiken. Hoe we het ook wenden of keren, deze 21e eeuw zal een verschuiving teweeg brengen in arbeidsethos en in de verhouding tussen werkgever en werknemer. Zie “De mens in de 21e eeuw”. Wellicht dient de sollicitatiecode aangepast te worden, maar denk er s.v.p. eens over na en kom met verbeteringen, suggesties en reacties.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Bert-Jan van der Mieden op 16 augustus 2008

Reacties op Duurzaam solliciteren; tien vragen in een bijzonder sollicitatiegesprek

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie