Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Een kijkje in de wereld van Cowboys & Indianen?

Heeft u altijd al willen weten hoe de wereld van de werving & selectie bureaus en headhunters eruit ziet? Wilt u zich daadwerkelijk in deze wereld verdiepen om goede van minder goede headhunters te kunnen onderscheiden? Dan is er goed nieuws.

Recent heeft An De Jonghe (mede-oprichter en CEO van Ulysses Consulting) een boek gepubliceerd waarin u een blik achter de schermen van de headhunters-wereld wordt gegund. Het boek met de passende titel “Op zoek naar de witte raaf” biedt een zeer brede beschrijving van de meest belangrijke aspecten van het vak. Voor iemand die nog nooit in dit vak heeft gewerkt, wordt op een realistische manier de waan van alle dag geschetst.

 

 

Plaatje dankzij managementbib.com

 

Op de meest basale vragen biedt het boek een antwoord. Hoe ziet een werkdag van een headhunter eruit, hoeveel mensen plaatst een headhunter per jaar en waar let een headhunter op in de omgang met zijn of haar kandidaten. Ook biedt het boek praktische tips indien u beroepsmatig een headhunter inschakelt. U krijgt praktische adviezen over thema’s als wel of geen exclusiviteit en bijvoorbeeld garantieregelingen.

Gaat er na het lezen van dit boek een geheel nieuwe wereld open? Nee, dat niet. Maar het biedt wel een kijkje in een doorgaans ontoegankelijke keuken. Want hoewel werkwijzen en methodologieën doorgaans per bureau anders zijn, worden de meest belangrijke overeenkomsten aangestipt. Daarnaast leidt de droge opsomming van de meest basale zaken van het recruitmentwerk toch vaak bij ervaren recruiters tot een “Oh ja” reactie.

Zeker in het dagelijks contact met potentiële kandidaten sluipt gewoontegedrag er snel in. Want hebben we op voorhand alle selectiecriteria afgestemd voordat een kandidaat op gesprek komt? Hebben we telefonisch altijd een gelikt marketingverhaal klaar over de organisatie voor wie we aan het selecteren zijn? Vragen we in ieder gesprek met een kandidaat wel na welke sollicitatieactiviteiten hij/zij nog meer heeft lopen en zodoende bedreigingen in kaart te brengen en het proceduretempo te kunnen bepalen?

Een aanrader voor iedereen die beroepsmatig met headhunters te maken heeft of aspiraties heeft om zich in dit vak te gaan bewegen. En zelfs voor de ervaren recruiter of headhunter heeft het boek nog wel wat praktische tips in petto.

Geplaatst in Boekbesprekingen door Hank Oosterbaan op 18 december 2006

Reacties op Een kijkje in de wereld van Cowboys & Indianen?

Frans T. op 15 december 2015 16:44

Een P&O boek dus, voor niet P&O-ers, eigenlijk. De recruiters zullen 'o, ja!' zeggen, maar mensen die met recruiters te maken hebben kunnen er veel inzicht uithalen. Nuttig misschien, voor mensen die er over denken om met een recruiter aan de slag te gaan.

Plaats zelf een reactie