Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Elfstedenkoorts

Het blijft me verbazen: elk winterseizoen, zodra de temperatuur maar 1 graad onder nul zakt, wil de Nederlandse burger de Raad van 11 bij elkaar roepen en weten of er een Elfstedentocht komt; er breekt Elfstedenkoorts uit. Een aandoening die te omschrijven is als een verwachtingsvolle, kriebelige, epidemische maar bij onze landsgrenzen ophoudende honger naar de Tocht der Tochten.

Ik zelf heb ondertussen 3 Elfstedentochten bewust meegemaakt en alle keren (via de televisie en zodra school en studie dat destijds toelieten) enorm genoten van de sfeer, de beelden, de helden, de koek-en-zopies, de Hoempapa-bandjes, de ontberingen die de helden (durven te) doorstaan en van de historie die om De Tocht heen hangt. Ik leefde mee met het verdriet: deelnemers die met blessures en/of verwondingen huilend moesten opgeven, deelnemers die van uitputting of bevriezing (hoezo denk je200 kilometerte kunnen gaan schaatsen bij zeer lage temperaturen in slechts een dunne schaatsmaillot…) moesten opgeven en deelnemers die te laat binnen kwamen, waardoor ze De Tocht dan wel geheel hadden volbracht, maar er geen bewijs in de vorm van dat kleine, bijzondere kruisje voor ontvingen. Jazeker, ik bleef de Tocht tot het einde volgen.

Gisteravond werd de koorts nog verder aangewakkerd door de TV-primeur van de film De Hel van ’63 en ook die heb ik gekeken. En wederom heb ik genoten: van het verhaal, van de oude, originele beelden, van het unieke en zo lekker Nederlandse karakter van deze Tocht. Hoewel ik de film ook wel flink geromantiseerd inschat en de ontberingen me wat afgezwakt voorkwamen.

Natuurlijk komt er een 16e Elfstedentocht (ook ik kijk daarnaar uit) en deze komt, hoe cliché, elke dag een dag dichterbij. Maar zullen we voortaan pas over De Tocht beginnen als het (minstens) 2 weken onafgebroken en flink (min 10 of nog lager) heeft gevroren?

Geplaatst in HR in beeld door Saskia van Diemen op 3 februari 2012

Reacties op Elfstedenkoorts

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie