Geef richting aan je loopbaan in drie stappen

15/12/2015 Leestijd: 8 minuten

Er is geen magische oplossing. Dat is niet leuk om te horen en ook niet heel leuk om te typen. Maar wel nodig: we hebben onze maatschappij gevuld met allerlei quick fix methodes die niet écht werken. Marketing heeft er voor gezorgd dat we verwachten met een druk op de knop of een pil een oplossing te hebben. Helaas is de realiteit anders: er zijn geen magische oplossingen. Er zijn handige manieren om iets te doen – maar uiteindelijk moeten we het zelf doen. Hetzelfde geldt voor onze loopbaan – een ‘MBA in een dag’ is wel een MBA titel, maar toch iets heel anders dan twee jaar lang studeren en iedere week bomen met andere hardwerkende mensen die ook écht goed willen worden in hun vakgebied. En de eerste MBA gaat je een leuke dag opleveren – de tweede gaat je écht beter maken in je werk. In diezelfde zin is het leuk om enkele artikelen die eerder op deze site verschenen te combineren, te weten een boekbespreking van Stephen Covey en drie van de HR community interviews met HR eindverantwoordelijken, die alledrie ook iets gezegd hebben over hoe jonge HRM’ers hun carrière vorm zouden moeten geven. Hier gaan we, stap 1:

Stap 1: Bedenk waar je wilt eindigen

In De zeven eigenschappen van effectief leiderschap schrijft Covey heel treffend hoe je je ideale begrafenis voor moet stellen om te weten wat je wilt doen met je leven. Wat wil je dat mensen over je zeggen, hoe wil je dat mensen over je denken? Wat wil je zelf hebben gedaan, voor het niet meer kan? Je moet vanuit een eindpositie beginnen: als je eenmaal weet waar je uiteindelijk wilt staan, dan volgt daar vanzelf uit wat je moet doen om er te komen. Al je projecten, losse handelingen, planningen en cursussen krijgen een ander perspectief als je ze volgt of uitvoert omdat je ergens wilt komen. Je let beter op bij je cursus omdat je weet wat je mee naar huis wilt nemen. Je project loopt beter omdat je weet waar je op moet letten om beter projecten te managen.

 

Succes in je loopbaan - maak keuzes

 

Foto dankzij Aloshbennett op Flickr. Met een mooie kritische ondertoon.

 

Dus om een concrete stap te formuleren – en dit vereist veel werk van degene wiens loopbaan je probeert te begeleiden, zeker als je dat zelf bent – je begint met het opschrijven van je doel. Wil je uiteindelijk HR directeur worden? Of een specialist? Misschien wel algemeen directeur? Of misschien wil je wel leraar worden, na twintig jaar als HRM’er, of juist geen carrière maken en je tijd in iets anders steken? Beschrijf een beeld van jezelf over twintig jaar, of veertig jaar, of tien jaar. Wat je maar passend vindt. Bespreek dit beeld met anderen, stoei er mee, herschrijf het, net zo lang tot er iets op papier staat waar je mee aan de slag wilt gaan.
Als je dit moeilijk vindt kun je Coveys boek erbij pakken, hij heeft hier een uitgebreid hoofdstuk over geschreven, met voorbeelden en tips hoe je een mission statement op kunt zetten. Een samenvatting vind je in de eerder genoemde link.

Stap 2: Beschrijf concrete stappen

Als je eenmaal duidelijk hebt waar je wilt staan, dan kun je gaan bedenken hoe je er wilt komen. Een stap waar je niet genoeg aandacht aan kunt besteden. Als je voor jezelf goed duidelijk hebt waarom je iets wilt (welke rol het vertegenwoordigd in je grotere loopbaan plan) wordt het veel makkelijker om er het nodige uit te halen, de energie er voor op te brengen en het tot een goed einde te brengen.

 

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen Covey (De zeven eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen Covey.jpg)

 

In deze stap kun je ook enorm breed denken. Denk bijvoorbeeld aan drie richtingen:

Opleiding
Wat voor cursussen wil je volgen? Wat voor bachelor of master diploma moet je in ieder geval hebben? Hoe passen eventueel te volgen cursussen in je huidige baan, wil je baas er aan mee betalen? Kun je een cursus buiten je vakgebied doen – bijvoorbeeld iets financieels – en daar juist extra van leren?

Informeel / zelfreflectie
Hoe vaak neem je de tijd om kritisch te kijken naar hoe een project of gesprek verlopen is? Zorg je dat je zelf blijft leren van wat je doet? Vraag je vaak feedback aan andere mensen, vraag je voorbeelden, of hoe zij zelf iets hebben ervaren of uitgevoerd?

Ervaring
Wat voor ervaring moet je hebben om je volgende stap te maken? Moet je vaker projecten hebben geleid, of juist in grotere organisaties hebben gewerkt? Moet je generalistisch of specialistisch werk hebben gedaan?

Het is misschien onmogelijk om alle denkbare stappen richting je droombaan of carrière-einde te bedenken. Dat is prima. Je kunt ook uitgaan van de volgende stap. Welke stap past goed binnen je huidige situatie? Wil je een cursus, een nieuwe baan, of extra hard werken in je huidige baan? Of juist gewoon iets anders doen?

In de HR Community interviews gaven drie hooggeplaatste HRM’ers al tips over ontwikkelmogelijkheden voor jonge HRM’ers:

  • Michiel Evers van Sabic vindt dat je ervaring in het buitenland moet opdoen. Dat helpt je om Nederlandse processen en systemen in perspectief t eplaatsen. Ook is het goed om een keer te wisselen tussen specialisatie en generalistisch werk.
  • Ralph Otte van DAF vindt het immens belangrijk dat je overzicht hebt over je hele organisatie. Om dat te bereiken is het goed om in verschillende sectoren te werken en zeker ook kennis uit andere vakgebieden (bedrijfskunde en finance) op te doen.
  • Annemieke van Spanje van Dorel vindt ook het overzicht belangrijk – en dit overzicht moet de HRM’er vervolgens kunnen vertalen naar wat dit overzicht betekent voor de organisatie. Vervolgens is het belangrijk om vanuit dit inzicht pro-actief te handelen. HRM’ers zijn vaak te reactief, wellicht omdat ze geen overzicht hebben, of omdat ze er niet naar handelen.

Ziet u ook al een rode lijn?

Stap 3: Begin!

 

Start - de eerste dag van de rest van je loopbaan begint morgen!


Start! Foto dankzij Jayneandd op Flickr.

Het lijkt een beetje flauw: de actie op te nemen in het stappenplan. Maar dit is een bewuste keuze. Want hier komt een stukje realiteit om te hoek kijken: erg veel mensen weten waar ze willen eindigen. En bijna net zoveel mensen hebben een globaal idee van wat ze moeten doen om daar te eindigen. Het aantal mensen dat zich echt inzet om dit te realiseren, ligt helaas een stuk lager.
Daar zijn allerlei redenen voor. Misschien willen ze niet zo graag als ze zelf denken – en vinden ze andere dingen, zoals een gezin, een hobby, tijd voor zichzelf, eigenlijk belangrijker dan hun carrière. Misschien weten ze niet goed hoe ze zoiets moeten realiseren – een carrière. Dat doe je tenslotte maar één keer en het is niet iets dat je op school kunt leren. Je leert het on the go en je kunt het ook maar een paar keer doen. Het is niet vreemd als carrière-doelen niet gerealiseerd worden. Maar het is wel zonde.
Daarom is het zo belangrijk om eens stil te staan bij het hoe. Hóe ga je je carrière doelen realiseren? Ga je jezelf belonen met een vakantie na je cursus? Of vraag je vrienden om je te motiveren? Maak je deadlines voor waar je wanneer wilt staan? Neem je een coach aan, die je een spiegel voor houdt en je, desnoods één keer per jaar herinnert aan wat je wilt gaan doen?

Graag wil ik u, lezer, uitnodigen om over deze laatste stap te vertellen. Wat heeft u gedaan om uw carrière richting te geven en om uzelf bij uw doelen te houden? Ik denk dat hier de meeste meerwaarde ligt: om van andere mensen te horen hoe zij hun motivatie hoog houden en hun doelen proberen te realiseren. Ik kijk erg uit naar uw reacties.

0 reactie(s) op “Geef richting aan je loopbaan in drie stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.