Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Groeten uit Houston

Beste lezer,

Laat ik me eerst bij u introduceren. Mijn naam is Frank Simons en ik heb de afgelopen twintig jaar verschillende functies vervuld binnen het werkveld van Human Resources. Al meer dan zeven jaar ben ik werkzaam binnen de Olie & Gas industrie bij de Franse wereldwijde onderneming Techni. Vorige werkgevers waren oa Fugro, Rational Software/ IBM en Burger King.

Na een aantal jaren de functie HRM manager Technip Benelux te hebben vervuld, zijn we als gezin het buitenlandse avontuur aangegaan. Dit heeft ertoe geleid dat de afgelopen jaren Parijs en Aberdeen mijn standplaats zijn geweest. Twee uitersten, Frankrijk en Schotland. Totaal verschillende landen en steden met ieder zijn eigen karakter, cultuur en charme. Denk alleen maar aan het klimaat, cultuur, bevolking en niveau van het eten, ganzenlever tegenover vleespastei.

Sinds 1 januari jl ben ik benoemd tot VP Human Resources Technip North America met als standplaats Houston. De komende periode zal ik middels dit blok mijn internationale, beter gezegd Amerikaanse ervaringen, met u delen.

Alhoewel nog maar recent woonachtig en werkzaam in Houston kan ik berichten dat er grote verschillen spelen tussen de Nederlandse en Amerikaanse regelgeving ten aanzien van arbeidsrecht, ontslagrecht, sociale verzekeringen - deze zijn zeer beperkt, arbeidsvoorwaarden, arbeidstiijden, sollicitatieprocedures ed. en veiligheid. Om met het laatste beginnen: de afgelopen dagen is Houston geconfronteerd met een zeer ongebruikelijke ‘koudegolf’. Dit heeft ertoe geleid heeft dat de temperatuur 's nacht net onder het vriespunt is gedaald. De stad, infrastructuur, huizen en kantoren zijn hier duidelijk niet op voorbereid. Het gevolg is dat met het oog op eventuele gladheid vele scholen en bedrijven besloten hebben bij voorbaat hun kantoor voor een dag te sluiten.

Een ander interessant onderwerp zijn de werktijden. Over het algemeen begint men hier vroeg. Vroeg voor mij is rond de klok van 7 uur en ik kan u vertellen dat rond dit tijdstip vele collega's dan al aanwezig zijn en rond de klok van 17.00/18.00 uur pas richting huis vertrekken. Een werkdag duurt hier gemiddeld negen uur. Voordeel hiervan is dat om de week de vrijdag een vrije dag is. Dat betekent dat iedereen dan van een lang weekend kan genieten. Dit is binnen Houston heel gebruikelijk. Ik kan u zeggen een aangename positieve verrassing....

Geplaatst in Internationaal HR door Frank Simons op 4 februari 2014

Reacties op Groeten uit Houston

Loes Rietvelt op 15 december 2015 16:44

Wat leuk om van een ervaringsdeskundige te lezen over zijn leven in Amerika. Verbazingwekkend dat dit land dat bekend staat om zijn harde werkers de lange werkdagen gecompenseerd willen zien in een vrije dag.

Prettig leesbare blog

Machteld Leybaert op 15 december 2015 16:44

Beste Frank,
Via mijn vorige werkgever ben ik in contact gekomen met de Amerikaanse werkwijzen. Ze zaten in Texas. Ze kloppen veel uren maar wij Europeanen werken toch vaak efficiƫnter en direct. Bovendien ontbreekt het sociale vangnet en dat merk je aan hun werkuren. Ik wens je veel succes. Ook ik zit in Oil & gas.
Groet

Myriam op 15 december 2015 16:44

Hoi Frank,

Ook ik vind het heel interessant om meer te lezen over de Amerikaanse way of working. Ik kijk uit naar je volgende blog!

Gert Baas op 15 december 2015 16:44

Ha Frank,

Geweldig stappen heb je gemaakt. Ik wens je veel succes. Ik zat met wat te googelen op TZDH; dat is een grote afgang geworden.
Ik ben blijkbaar net op tijd vertrokken.

Good luck!

Gert Baas (je oud p&o-collega)

Plaats zelf een reactie