Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

HELP! Wie geeft mij energie?

"Ik heb er de kracht niet meer voor", een bekende uitspraak van Gerard Joling. Jammer, want wie met plezier en energie werkt levert prestatie. Ook de onderzoeken van Mihaly Csikszentmihalyi bevestigen dat.

Het is leuk om vanuit de kennis rondom energiecentra in ons fysieke/emotionele lichaam (de chakra’s) eens na te gaan hoe het staat met onze energiebalans.

Hoe verhouden jij en je organisatie je voor de volgende stellingen:

  • wij delen een gemeenschappelijk doel en ambitie die echt bij mij past
  • ik ben betekenisvol voor de samenleving, organisatie en mensen om mij heen
  • ik vertrouw op mijn intuitie en heb een helder beeld van de toekomst
  • ik kan en mag zeggen wat ik denk
  • ik voel mij verbonden met mijn collega’s
  • ik geloof in mijn kracht en kunnen
  • ik ben daadkrachtig, ik weet wat ik wil
  • ik voel mij veilig en welkom

En? Hoe staat het met de energie?

Leuk is na te gaan voor jezelf wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je je score kunt verbeteren. Verbinding door dialoog over dit thema helpt daarbij. Wie durft? Verken eens de antwoorden op elke vraag en de balans tussen de antwoorden. Wat is nodig om de samenhang te herstellen en wat kun je zelf doen?

Geplaatst in Talent & Leadership Development door Kees van Kaam op 20 november 2012

Reacties op HELP! Wie geeft mij energie?

Debbie Bergsma op 15 december 2015 16:44

Mooie checklist om te kunnen bepalen of je nog bij je organisatie past of dat de tijd rijp is voor een andere werkomgeving danwel functie.

Kees van Kaam op 15 december 2015 16:44

@debbie ja, eens, dat zou een reactie kunnen zijn. Maar de idee is ook de dialoog aan te gaan, bijvoorbeeld door je af te vragen waarom je je niet verbonden voelt met collega's? leuk idee de vragen eens te bespreken in een team en te ontdekken wat anders en beter kan?

Debbie Bergsma op 15 december 2015 16:44

@Kees. Goede aanvulling. De door jouw voorgestelde methodiek zou kunnen leiden tot betere samenwerking en meer inzicht in wat goed gaat en wat er ontbreekt. Er kan dan een ontwikkelingsplan voor medewerkers en ook het team worden opgesteld. Bij een eventuele vacature is het meer duidelijk met wat voor medewerkers het team aangevuld zou kunnen worden.

Plaats zelf een reactie