Het Nieuwe Werken? Afschaffen!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Dan loop je bij organisaties door hun gebouwen, en dan zie je die grote kantoortuinen. Ontdaan van alle opsmuk, bijna nergens persoonlijke spullen, de dossierkasten die zijn verdwenen, en daar tussendoor lopen mensen met grote tassen vol papieren op zoek naar een plekje om te zitten. De kamertjes die nog wel als werkplek zijn ingericht, zijn voor het management. Dan weet je: deze organisaties doen aan Het Nieuwe Werken.

Het eerste minpuntje is natuurlijk het management dat niet meedoet aan Het Nieuwe Werken (HNW). Waarom ze niet meedoen, is mij altijd een beetje onduidelijk gebleven. Zal wel iets te maken hebben met belangrijk doen en ego’s. Ik ben manager dus ik mag een eigen werkplek, zoiets denk ik. En dat is natuurlijk funest voor het slagen van HNW.

En dan die collega’s die ’s ochtends eerst een tijdje bezig zijn met het zoeken van een plekje. Het liefst aan een bureau dat ze niet te veel hoeven verstellen om goed te kunnen zitten, want niet alle organisaties hebben daar rekening mee gehouden bij het inrichten van de kantoortuinen. Meubilair dat niet gemakkelijk in hoogte, diepte en breedte instelbaar is, draagt niet bij aan het succes van HNW. Dat meubilair draagt wel bij aan lichamelijke klachten van medewerkers die niet buiten de standaardmaat van 1,70 meter tot 1,85 meter vallen.

Vervolgens gaat die collega aan het werk, maar loopt ergens mee vast, of heeft wat steun nodig in een creatieve sessie, het liefst van iemand die inhoudelijk ook op de hoogte is. Maar ja, die zijn er niet, want die werken thuis. En bellen en mailen geeft toch minder dynamiek dat het sociale praatje gecombineerd met een effectieve korte brainstorm. HNW als killer van creativiteit in de organisatie.

Andere collega’s ondermijnen HNW door elke dag toch een vaste plek te kiezen. Zodat ze hun eigen stek hebben, meestal omringd door collega’s die ook het liefst wel een eigen plek hebben. En die iets moois van hun werkplek willen maken.

En gelijk hebben ze.

Werk is belangrijk. Een sociale, collegiale kring ook. Vriendschappen ontstaan op het werk, doordat collega’s dag in dag uit met elkaar optrekken. Samenwerking gaat veel beter als teams meer met elkaar bezig zijn. En als collega’s meer binding met elkaar hebben, draagt dat ook bij aan de binding die ze met het bedrijf hebben. Loyaliteit is veel waard. Want die mensen bewaken het DNA van de organisatie.

Ja, maar het gaat om resultaat en tijd- en plaatsonafhankelijk werken, dat nieuwe werken, zeggen voorstanders. Nou, dat resultaat gericht bezig zijn kan ook zonder dat je de hele organisatie letterlijk en figuurlijk ombouwt naar HNW. Dat mensen af en toe kunnen thuiswerken is prima, en de collega’s die tussen verschillende vestigingen reizen, vinden altijd wel een plekje. Met collega’s werken aan haalbare, SMARTE (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden, Ecologisch Verantwoord) doelen is ook een pre. Maar daar heb je geen flexplek voor nodig.

Stoppen met HNW draagt in mijn ogen bij aan meer samenwerking, meer creativiteit, betere teams, en uiteindelijk betere resultaten. Zeker omdat bij het gros van de organisaties het management toch niet meedoet met HNW, kan je het net zo goed afschaffen. En mensen in de immer sneller veranderende wereld gewoon een geborgen plek geven, tussen de collega’s met wie ze graag samenwerken. En een dagje thuiswerken, dat kan altijd. Dus Het Nieuwe Werken? Afschaffen die handel!

0 reactie(s) op “Het Nieuwe Werken? Afschaffen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.