Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Het Nieuwe Werken? Afschaffen!

Dan loop je bij organisaties door hun gebouwen, en dan zie je die grote kantoortuinen. Ontdaan van alle opsmuk, bijna nergens persoonlijke spullen, de dossierkasten die zijn verdwenen, en daar tussendoor lopen mensen met grote tassen vol papieren op zoek naar een plekje om te zitten. De kamertjes die nog wel als werkplek zijn ingericht, zijn voor het management. Dan weet je: deze organisaties doen aan Het Nieuwe Werken.

Het eerste minpuntje is natuurlijk het management dat niet meedoet aan Het Nieuwe Werken (HNW). Waarom ze niet meedoen, is mij altijd een beetje onduidelijk gebleven. Zal wel iets te maken hebben met belangrijk doen en ego’s. Ik ben manager dus ik mag een eigen werkplek, zoiets denk ik. En dat is natuurlijk funest voor het slagen van HNW.

En dan die collega’s die ’s ochtends eerst een tijdje bezig zijn met het zoeken van een plekje. Het liefst aan een bureau dat ze niet te veel hoeven verstellen om goed te kunnen zitten, want niet alle organisaties hebben daar rekening mee gehouden bij het inrichten van de kantoortuinen. Meubilair dat niet gemakkelijk in hoogte, diepte en breedte instelbaar is, draagt niet bij aan het succes van HNW. Dat meubilair draagt wel bij aan lichamelijke klachten van medewerkers die niet buiten de standaardmaat van 1,70 meter tot 1,85 meter vallen.

Vervolgens gaat die collega aan het werk, maar loopt ergens mee vast, of heeft wat steun nodig in een creatieve sessie, het liefst van iemand die inhoudelijk ook op de hoogte is. Maar ja, die zijn er niet, want die werken thuis. En bellen en mailen geeft toch minder dynamiek dat het sociale praatje gecombineerd met een effectieve korte brainstorm. HNW als killer van creativiteit in de organisatie.

Andere collega’s ondermijnen HNW door elke dag toch een vaste plek te kiezen. Zodat ze hun eigen stek hebben, meestal omringd door collega’s die ook het liefst wel een eigen plek hebben. En die iets moois van hun werkplek willen maken.

En gelijk hebben ze.

Werk is belangrijk. Een sociale, collegiale kring ook. Vriendschappen ontstaan op het werk, doordat collega’s dag in dag uit met elkaar optrekken. Samenwerking gaat veel beter als teams meer met elkaar bezig zijn. En als collega’s meer binding met elkaar hebben, draagt dat ook bij aan de binding die ze met het bedrijf hebben. Loyaliteit is veel waard. Want die mensen bewaken het DNA van de organisatie.

Ja, maar het gaat om resultaat en tijd- en plaatsonafhankelijk werken, dat nieuwe werken, zeggen voorstanders. Nou, dat resultaat gericht bezig zijn kan ook zonder dat je de hele organisatie letterlijk en figuurlijk ombouwt naar HNW. Dat mensen af en toe kunnen thuiswerken is prima, en de collega’s die tussen verschillende vestigingen reizen, vinden altijd wel een plekje. Met collega’s werken aan haalbare, SMARTE (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden, Ecologisch Verantwoord) doelen is ook een pre. Maar daar heb je geen flexplek voor nodig.

Stoppen met HNW draagt in mijn ogen bij aan meer samenwerking, meer creativiteit, betere teams, en uiteindelijk betere resultaten. Zeker omdat bij het gros van de organisaties het management toch niet meedoet met HNW, kan je het net zo goed afschaffen. En mensen in de immer sneller veranderende wereld gewoon een geborgen plek geven, tussen de collega’s met wie ze graag samenwerken. En een dagje thuiswerken, dat kan altijd. Dus Het Nieuwe Werken? Afschaffen die handel!

Geplaatst in HR varia door Eduard van Brakel op 13 november 2014

Reacties op Het Nieuwe Werken? Afschaffen!

Pieter Wierckx op 15 december 2015 16:44

Ik lees het artikel met een knipoog. Inderdaad zou ik deze vorm van HNW niet ondersteunen. De punten die worden genoemd in dit artikel en als nadeel worden gekenmerkt verdienen extra aandacht en de juiste toepassing. Bijvoorbeeld: Doet het MT niet mee, dan vervalt de voorbeeldfunctie en is HNW kansarm. HNW wordt inderdaad niet ingevoerd door iedereen een iPad te geven en een flexibel kantoor in te richten. Het succes van HNW wordt bepaald door de factor Mens & Organisatie. Wat we in dit artikel als voorbeelden lezen is wat mij betreft dus niet HNW. HNW begint in je hoofd en doe je met je hart.

Martin Hendriks op 15 december 2015 16:44

Hoi Eduard,

Je schetst een mooi, prikkelend beeld. Helaas ook in sommige bedrijven realiteit. Alsof HNW een facilitair en ICT-project is. Paar verstelbare bureaus, overal wifi, laptop om thuis mee te werken, en hoppa HNW is een feit. Volgens mij heb je dan alleen verstelbare bureaus geregeld, wifi beschikbaar gemaakt en wat laptops uitgedeeld. Niet meer niet minder.
Echter, het mijns inziens belangrijkste onderdeel, of beter de fundering van HNW (of hoe je het ook wilt noemen) ligt in de mensen die werken, waar dan ook. Zoals je zelf stelt, werk is belangrijk, zorgt voor (sociale) cohesie, voor betekenisgeving en (hopelijk) voldoening.
Dit vergroten of verbeteren bereik je niet door verstelbare bureaus te plaatsen. HNW is een visie op mens en werk, je wereldbeeld, vertrouwen, verbinden en verantwoordelijkheid. Dit is iets dat in de haarvaten van een organisatie en dus van mensen zit of zou moeten zitten. En niet in een verstelbaar bureau. Pieter's reactie onderschrijft dit.
Het afschaffen van HNW is niet het issue, maar de denkbeelden hierover.
HNW zit in je hart, een verstelbaar bureau in je hoofd.

Met onbevangen groet,
Martin

Nathalie van Hooijdonk op 15 december 2015 16:44

Beste Eduard ik snap dat je um voor de prikkel hard inschiet maar naar mijn mening mis je t doel. HNW blijft een lege huls als je dit cultuurtraject niet op maat gaan invullen passend bij je branche, bedrijfsdoel/strategie en cultuur! met een sense of urgency en niet omdat t hip is. Integendeel het hippe is er al af. Een doordacht concept uitgedragen door leiders en medewerkers waarin vrijheid verantwoordelijkheid vertrouwen en verbinding in balans zijn. Een concept om m2 te besparen? Nee! Een concept om verkapt op je kinderen te passen tijdens thuiswerk? Nee! Een concept waar de baas 3 dagen pw thuis werkt? Nee! Afschaffen? Nee! Ik heb aan de wieg bij Interpolis HNW gestaan. Daardoor werk ik nu zoals ik werk. Als een zelfstandige ondernemer met verantwoordelijkheid voor haar taken. Een manager die stuurt op output niet op ouderwets aanwezig zijn maar wel zorgt voor verbinding op de werkvloer. Ik ben HNW maar wel een versie die past bij mij. Dus het kan echt hoor als t maar doordacht met een burning platform en voorbeeldgedrag door leiders wordt ingevoerd met geduld en oog voor kwaliteit.....

Eduard van Brakel op 15 december 2015 16:44

Dank voor de reacties allemaal! Ik proef een beetje dat ik het dik aan heb gezet. Ik durf eigenlijk te stellen dat dit wel meevalt. Wat ik beschrijf is de dagelijkse praktijk bij veel organisaties. En dat is helaas geen grapje.

Waar het mij vooral om gaat is dat Het nieuwe werken als een soort supermodel wordt omarmd. En dat iedereen op een bepaalde manier in een nieuw hip ( of inmiddels niet meer hip) keurslijf wordt gedwongen. Maar dat het voor veel mensen niet zo werkt.

Voor mij persoonlijk werkt Het Nieuwe Werken zoals het nu veel gebeurt bijvoorbeeld niet. Om de doideenvoudige reden dat ik wel binnen mijn werk van afwisseling hou qua werkzaamheden, maar dat ik het liefst op 1 plek, met dezelfde collega's om me heen zit bijvoorbeeld.

Dat ik deadlines haal en mijn collega's ook, lijkt me evident. Dat we allemaal volwassen genoeg zijn om zelf ons werk in te delen ook. En dat de meeste mensen professional zijn ook. Maar als dat nu als nieuwe model voor succes omarmd moet worden?

Waar het volgens mij omgaat is dat je een cultuur en organisatiemodel creert waarin de collega's allemaal kunnen excelleren. En sls dat juist zonder flexplekken, maar wel met een - ik noem maar wat - spelletjeskamer dan moet je dat doen. Want daar gaat een bedrijf pas van presteren. En dan krijg je blije collegas. Door te doen wat bij hen past. Niet door te doen wat bij een model past.

marjolein op 15 december 2015 16:44

Voor mij is HNW geweldig. Ik heb heel veel mensen in therapie, coaching, conflictbemiddeling sinds dit is ingevoerd. Zonder dollen, het levert echt heel veel problemen op!. Zoals in het artikel is aangegeven klopt compleet! Is zeker zoals de werkelijkheid bij veel organisaties. Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat mensen behoefte hebben aan structuur, ritme en veiligheid. Elke dag een andere werkplek geeft onrust, onzekerheid en heel veel irritatie. mensen voelen zich ook bekeken en doen juist bepaalde dingen niet omdat anderen meeluistern. Werknemers gaan vroeger naar het werk, met alle stress in de ochtend thuis, om op het werk een fijn plekje te kunnen veroveren. lukt dat niet gaan ze naar huis of lantefanteren tot ze wel iets hebben waar ze zich prettig voelen. Voor het merendeel van de werkende mens werkt HNW niet. Ik heb organisatie afgeraden dit af te schaffen omdat vanuit mijn werk ik 80% van de medewerkers te horen kreeg dat ze het een ramp vonden, zelfs nog na jaren. Maar het management wil niet luisteren, immers er is veel geld ingestoken. en nu... mensen gaan vertrekken en ook dat interesseert werkgever niet. Ze moeten zich maar aanpassen is het credo. Het is een enorme kostenpost en zal dat nog jaren blijven maar werkgever wil niet wijken. Dan wijken de mensen, naar een zelfde soort organisatie, zonder flexibele werkplekken....

Pieter op 15 december 2015 16:44

Ik voel met je mee Marjolein. Je schetst nu typisch het voorbeeld waarom HNW mislukt; de betrokkenheid van de medewerkers en hun aandachtspunten worden niet serieus genomen. Ik heb verschillende HNW trajecten begeleid (mens en organisatie kant) en daar gaat het wel goed. Gemiddeld kost me dat een jaar, ongeveer 2 dagen per week per 250 medewerkers. Inderdaad betaalt de organisatie mij hiervoor, maar ik hoef jou niet voor te rekenen wat ze hadden kunnen besparen bij jullie organisatie als HNW op de juiste wijze ingevoerd en geaccepteerd zou zijn. Als mensen ritme, structuur en veiligheid willen past dat uitstekend in HNW concept. Je mag als werknemer immers zelf veel bepalen; Omdenken! Het is nooit te laat om medewerkers serieus te nemen. Inventariseer de aandachtspunten en (on)mogelijkheden. Dat zou een prima start kunnen zijn om zowel de belangen van de werkgever als de werknemer helder in beeld te krijgen. HNW is immers geen doel op zich, maar slechts een hulpmiddel om iets te bereiken of te realiseren. Mijn advies: schakel deskundigheid in zodat ALLE belangen serieus worden genomen.

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en effici├źnter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en k├║nnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.