Hoe leer je ‘ja’ te zeggen?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Ja zeggen klinkt eenvoudig. Nee zeggen kan veel moeilijker zijn. Wij worden op school, op het werk, in onze relaties getraind om assertief te reageren en durven nee te zeggen. Maar wie leert ons ja zeggen? Met ja zeggen doel ik op acceptatie. Acceptatie van moeilijke feiten, zoals ontevredenheid in werk, een relatie-probleem of een gemaakte fout.

En ik doel op een innerlijke ja. Als je ja zegt, dan betekent dat in eerste instantie dat je iets dat waar is, ook waar laat zijn. Want waarom zou je niet de waarheid ervan niet erkennen? Verbazend veel mensen hebben er echter moeite mee dingen waar te laten zijn.

Twee voorbeelden:

– Je voelt je minder dan je collega, maar in plaats van daar ja tegen te zeggen en dat aan jezelf toe te geven, doe je je best om beter te worden.

– Je werk biedt je geen uitdaging meer. Dat weet je, maar in plaats van ja te zeggen, zeg je: Ach , het verdient goed dus ik ga niet klagen.

Door de situatie niet te accepteren – door geen ja te zeggen – loop je weg voor de realiteit. Dit resulteert in een impasse, waardoor je niets kunt doen. Ja zeggen betekent dichterbij jezelf komen. Het is een eerste neutraliserende erkenning.

Waarom is het dan zo moeilijk tegen jezelf ja te zeggen? Omdat accepteren moeilijk is, omdat je dan negatieve kanten van jezelf onder ogen moet komen.

Maar heb je gemerkt dat, als je iets opbiecht, eerlijk aan je baas, collega of dierbare vertelt, toegeeft dat je hulp nodig hebt, dat je dan een gevoel van opluchting krijgt? Langzaam maar zeker komt dan de positieve energie terug. Als je ja zegt, ontkramp je.

Het is belangrijk om ja tegen jezelf te leren zeggen. Ja, het klopt dat ik geen zin in deze vergadering heb. Ja het klopt, dat ik vandaag minder presteer. Ja, het klopt, dat ik geen zin in dit weekendje weg heb. Ja, het klopt, dat ik tegen problemen aanloop en ik heb hulp nodig.

Hoe zeg je “ja!”? Door onvoorwaardelijk en zonder enig voorbehoud ja te zeggen. Dus geen: ‘ja, als’, ‘ja, mits’. Je zegt gewoon ja tegen iets of tegen jezelf.

Wat gebeurt er dan? Je komt meer in je kracht, je wordt je meer bewust van jezelf. Je komt in de beste positie om te handelen.

Genoeg redenen om ja te leren zeggen. Ja, ik stop nu met schrijven want het is laat en ik ga lekker slapen. Resultaat? Morgen ben ik uitgerust en kan goed presteren. Hoe cliché en toch voor sommigen zo moeilijk te leren.

Succes met het ja tegen jezelf te leren zeggen!

0 reactie(s) op “Hoe leer je ‘ja’ te zeggen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.