Hoe ontwikkel je visie?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Hoe ontwikkel je visie? Visie hebben is erg belangrijk: iemand met visie wil je graag in je organisatie hebben, die heeft iets in te brengen, een eigen kijk. Als iemand zegt dat je visie hebt, dan is dat een mooi compliment. De vraag is nu: kun je visie ontwikkelen? Dit artikel argumenteert van wel. Met een paar ideeën waar u meteen aan kunt beginnen.

Wat is visie?

Visie, volgens Van Dale, betekent dat je kijk hebt op iets, een mening hebt over iets. Iemand met visie is iemand met kijk op de zaken. Iemand met een visie op HR heeft een idee van wat HR is en waar het naar toe gaat. Dat impliceert dat een visie niet alleen betreft hoe iets is, maar ook hoe het gaat worden. En dat een visie dus onderhevig is aan verandering. Als u een adviseur inhuurt, dan wilt u iemand met visie. Het liefst ook een visie die past in de organisatie. Maar hoe komt die visie tot stand?

Visie ontwikkelen

Het antwoord ligt in de woordkeuze: ‘ontwikkelen’ impliceert dat een visie iets is dat geleidelijk ontstaat. Het ontstaat door bezig te zijn met het onderwerp waar een visie op wordt ontwikkeld. Gewoon bezig zijn is één ding, visie ontwikkelen een tweede. Bewust bezig zijn met de betekenis van het onderwerp is ook belangrijk. De betekenis van het onderwerp op zichzelf, maar ook de betekenis van het onderwerp voor andere zaken.

Zo zal een visie op HR zich niet alleen bezig moeten houden met wat HR is, waar HR zich mee bezig houdt. Een visie op HR bevat ook welke rol HR speelt in het grote geheel: in de organisatie, in de maatschappij.

Een visie ontwikkelen is niet passief

Bovenstaande lijkt te impliceren dat een visie passief ontstaat wanneer men zich maar bezig houdt met een onderwerp. Dit lijkt niet geheel onmogelijk: soms ontstaat visie door gewoon bezig te zijn. Dat lijkt echter geen bevredigend antwoord op de vraag ‘hoe ontwikkel je visie’. Er is nog veel meer te ondernemen dat kan bijdragen aan het ontwikkelen van een visie. Dit artikel noemt twee mogelijkheden: verschillende soorten input en discussie

Verschillende soorten input

Wat voor visie ontstaat er als de aspirerende visionair alleen boeken leest? En wat voor visie ontstaat er wanneer onze visionair alleen in de praktijk werkt? Een visie is opgebouwd uit verschillende perspectieven. Om zich in te kunnen leven in deze perspectieven dient de visionair zich te bedienen van verschillende soorten input. Een boek lezen draagt bij aan theoretische kennis, praktijkervaring aan praktische kennis.

Dit zijn slechts verschillende soorten media. Binnen deze media dient ook te worden gedifferentieerd. Zo kan het voor een HR-adviseur erg interessant zijn eens een communicatie of marketing boek te lezen. Hoe gaan andere vakgebieden om met communicatie problemen? Welke rol denken marketeers te spelen in het geheel van de organisatie? En hoe verhoudt zich dat tot HR?

Gesprekken en discussies

Visie ontstaat ook uit confrontatie. Een gesprek dwingt de aspirerende visionair om zijn perspectief uit te drukken in woorden. Een discussie laat hem vervolgens reflecteren op de visie. Als een visie eenmaal concreet gemaakt is, kan hij worden bijgeschaafd. Een niet te onderschatten bijdrage hier aan zijn de verschillen met andere visies. Welke voor- en nadelen bieden de visie van de ander? Wat betekent dat voor de eigen visie?

Conclusie: visie ontwikkel je samen

Visie krijgen op een onderwerp is een proces waarbij input vanuit verschillende hoeken veel kan bijdragen. Visie is aan verandering onderhevig. En dient zich te blijven ontwikkelen. Voor deze ontwikkeling kan de visionair zich van veel gereedschappen bedienen. Bloggen, bijvoorbeeld.

0 reactie(s) op “Hoe ontwikkel je visie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.