Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Incenvites / bonussen: werken ze nou echt?

Moeten we creatief werk (lees: een substantieel deel van al het kenniswerk dat we in Nederland doen) nu wel of niet resultaatafhankelijk maken? Hieronder treft u enkele bronnen die elkaar tegenspreken, hopelijk helpen ze u tot een meer gefundeerde conclusie te komen.

Bonussen moeten een reactie op een investering zijn
Enige tijd terug beschreef ik bonussen als vorm van conditionering. Maar bonussen werken alleen als conditionering wanneer ze gezien worden als een reactie op een investering. Als ze een 'satisfier' zijn (in termen van Frederick Herzberg), wat betekent dat we het als fijn moeten ervaren wanneer we een bonus krijgen. Dit in tegenstelling tot het als gewoon of standaard krijgen van de bonus. In dit laatste geval verliest de bonus zijn waarde als incentive om harder te werken.

Maar recent schijnen er onderzoeken te zijn die aantonen dat incentives helemaal niet werken wanneer het werk bijzonder complex wordt (zeg maar: ingewikkelder dan lopende band werk):

"The surprising science of motivation"
In onderstaande TED talk stelt Dan Pink dat bonussen niet werken wanneer de gevraagde taken meer creativiteit vragen. Hij gebruikt als voorbeeld het Kaars probleem, waarbij mensen out of the box moeten denken. Pink concludeert zijn verhaal met een aanzet om onze manier van belonen aan te passen en deze minder te richten op bonussen.

Ontkoppel creativiteit en persoonlijk succes
Een andere TED talk die ik hier kort wil noemen - en die ik bijzonder waardevol vond, is die van Elizabeth Gilbert, over creativiteit en persoonlijk succes. Recent heb ik hier al een korte samenvatting van geschreven. Gilbert maakt een met Pink vergelijkbaar punt: ze stelt dat we creativiteit en persoonlijk succes niet zo sterk aan elkaar moeten verbinden als we nu doen, omdat de creativiteit er onder kan lijden.

Tegengeluiden
Het loont altjid om de reacties op TED talks te lezen, deze hebben vaak een nuancerend karakter. Zo vinden we onder Pinks talk de nodige kritiek, die zich richt op de onderzoeken die Pink aanhaalt om zijn standpunt te staven. Tegelijk zien we in de praktijk ook veel organisaties die een redelijk succesvol bonusbeleid voeren. Ongetwijfeld bestaan er ook onderzoeken die juist wel positieve verbanden laten zien tussen bonusbeleid en resultaten.

Dus.. wat te geloven? Is het een kwestie van per organisatie of zelfs afdeling experimenteren? Wat zijn uw ervaringen?

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Chris Stapper op 29 september 2011

Reacties op Incenvites / bonussen: werken ze nou echt?

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie